”Isänmaan toivot” tarvitsevat tukea

Jokavuotinen Yhteisvastuukeräys alkaa taas laskiaissunnuntaina 7. helmikuuta. Tämän vuoden kampanjalla torjutaan lasten ja nuorten syrjäytymistä Suomessa ja Ugandassa.

Erilaisten arvioiden ja laskentatapojen mukaan Suomessa on noin 40 000–50 000 syrjäytynyttä nuorta, eli noin kuusi–kahdeksan prosenttia 15–24-vuotiaiden ikäluokasta. Syrjäytyneeksi lasketaan nuori, jolla ei ole koulutusta, opiskelupaikkaa eikä töitä. Monen syrjäytyminen alkaa kiusaamisen, syrjinnän ja perheen taloudellisten, terveydellisten tai sosiaalisten ongelmien seurauksena. Nuorten itsetunnon vahvistaminen ja osallisuuden tukeminen ehkäisevät syrjäytymistä. Perhe, koulu, ystävät ja harrastukset tukevat nuoren kasvua ja kehitystä. Yhteisvastuukeräyksen avulla etsitään ja ohjataan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria muun muassa partioharrastuksen pariin. Keräysvaroin tuetaan vähävaraisten perheiden lasten harrastamista sekä Sisupartiotoimintaa, joka on tarkoitettu aisti-, liikunta-, ja kehitysvammaisille lapsille ja nuorille.

Pakolaiskriisi koettelee Eurooppaa rajummin Afrikkaa. Ugandassa, joka on maailman köyhimpiä valtioita, on noin 700 000 pakolaista, joista suuri osa naapurimaasta Kongosta. Kielitaidon, koulutuksen ja työn puute aiheuttavat masennusta ja epätoivoa pakolaisleireillä elävillä nuorilla. Yhteisvastuukeräyksen avulla Ugandaan perustetaan ammattikouluja sekä pakolaisille että köyhyydessä eläville ugandalaisille nuorille.

Yhteisvastuukeräykseen voi osallistua lahjoittamalla rahaa, ostamalla yhteisvastuu-tuotteita tai lähtemällä mukaan talkoisiin lipas- tai listakerääjäksi, tilisiirtokirjeiden jakajaksi, tapahtumien avustajaksi tai lahjoittamalla arpajaispalkintoja. Tärkeää on myös nostaa lasten ja nuorten asemaa koskevia kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun, sekä tukea ja toimia ystävänä paikallisille isänmaan toivoille.

Yhteisvastuutempaus avataan sunnuntaina 7.2. Pälkäneen kirkossa kello 10 ja Luopioisten seurakuntakeskuksella perhekirkossa kello 11. Ensimmäisellä keräysviikolla partiolaiset ja vapaaehtoiset päivystävät keräyslippaiden kanssa Pälkäneen kauppojen edustalla ja Luopioisissa perjantaina 12. helmikuuta.

Laskiaistiistaina 9. helmikuuta on myynnissä hernesoppaa ja laskiaispullia molemmissa seurakuntataloissa kello 10- 13. Tulossa on myös perinteiset Nappulahiihdot Luopioisten urheilukentällä 21. helmikuuta MLL:n, Lions Clubin ja seurakunnan yhteistyönä.