Haju on pahempi kuin maku

Humuspehtoorin Suvi Mantsinen ei ole tietävinään (SHL 10.2.) rajoituksista, jotka koskevat toimintaa kompostointikentällä ja Ruokolan-Arajärventiellä. Turun hovioikeus vahvisti 31.5.2010 toiminta- ja ajoajat sekä muitakin rajoituksia liittyen pölyämiseen, roskaamiseen ynnä muuhun.

Asiaa käsiteltiin ensin Hämeenlinnan käräjäoikeudessa, josta kaikki valittivat Turun hovioikeuteen. Vastapuolena oli Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Syyttäjän mukaan Mantsinen oli jatkuvasti ajanut lietettä lupaehdoissa määrätyn toiminta-ajan ulkopuolella. Sakkoa ja korvauksia tuli, mutta toimintaan se ei vaikuttanut. Edelleen ajetaan yöllä. Prosessikuormia saa tuoda Tampereelta, mutta miksi autot tulevat Hämeenlinnan suunnasta?

Toimenpideluvan hakija mainitsee hakemuksessaan: ”Tien käyttöä ja liikennettä koskevat asiat ratkaistaan eri menettelyssä yksityistielain mukaisesti. Tiekunta ei ole muistuttanut hakemuksesta. Muistuttajat ovat tien alkupään asukkaita.” Tiekunnalle ei ole edes ilmoitettu kenttäsuunnittelusta.

Suvi Mantsinen ihmettelee kohujulkkiksen mainetta. Jäteala on perinteisesti houkutellut alalle porukkaa, jonka mielestä mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua – ja välillä päinvastoinkin. Hän mainitsee p*skan mausta, meidän mielestämme haju on pahempi tässä tapauksessa. Pohjoistuulella ja pakkasella 1,5 kilometrin päähän meidän pihoillemme tuleva haju on törkeä. Avokompostointi tulisi ehdottomasti kieltää.

Betonijätteestä sen verran, että edellisen kentän rakentamisen aikaan Humuspehtoori ajatti kerrostalon purkujätteet Aukeasuolle, 89 sorakasettikuormaa ja 2817 tonnia, mutta ympäristökeskus määräsi ne ajettavaksi Tampereelle murskattavaksi. Samoin osa Kortetjärven tulipalon jätteistä päätyi Humuspehtoorille. Parikymmentä autokuormaa on vielä metsässä.

Jätebetoni maksaa noin viisi euroa tonni pihaan tuotuna eikä 150 euroa. Kannattaa kysyä tiemaalle tai kentälle. Kentän rakenteesta ei kannata edes kirjoittaa, koska Tampereelta löytyy niin monenlaista valimo- ynnä muuta kuonaa, että varmaan pitäisi saada ostettua maata lisää.

 

Tien alkupään asukkaiden puolesta

Pentti Nykänen

Yksi kommentti

 1. Miika Simonen

  Humuspehtoorin sivuilla kovin arvostellaan polttamista, mutta eikö tällaisesta avomädättämisestä synny metaanipäästöjä, jotka ovat moninkertaisesti pahempia, kuin hiilidioksidipäästöt.

  Eikös biomädättämöissä voida ottaa talteen tämä kaasu, ja hyödyntää energiana. Tämä on huomattavasti ympäristöystävällisempi ratkaisu.

  Janakkalan kunnan alueelle Piilonsuollekin kaavailtu hanke olisi ilmeisesti avonaisissa uomissa. Tämä ei voi olla vesienhallinnan ja päästöjen kannalta optimaalisin vaihtoehto. Myös hajuhaitat ovat merkittävät.

  Piilonsuon alueella on vesistöä, jossa oikeasti mm. on kalaa. Tämä ei kartasta näy, mutta suoalueelle on noussut ojia pitkin kalaa, ja alueelle on muodostunut alue, jota voidaan kutsua ”suolammeksi”.

  Ajatuksena humuksen valmistaminen on ok, mutta eikö sille löydy nykytekniikalla ratkaisuja, jotka voidaan suorittaa ns. bioreaktoreissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?