Haju on pahempi kuin maku

Humuspehtoorin Suvi Mantsinen ei ole tietävinään (SHL 10.2.) rajoituksista, jotka koskevat toimintaa kompostointikentällä ja Ruokolan-Arajärventiellä. Turun hovioikeus vahvisti 31.5.2010 toiminta- ja ajoajat sekä muitakin rajoituksia liittyen pölyämiseen, roskaamiseen ynnä muuhun.

Asiaa käsiteltiin ensin Hämeenlinnan käräjäoikeudessa, josta kaikki valittivat Turun hovioikeuteen. Vastapuolena oli Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Syyttäjän mukaan Mantsinen oli jatkuvasti ajanut lietettä lupaehdoissa määrätyn toiminta-ajan ulkopuolella. Sakkoa ja korvauksia tuli, mutta toimintaan se ei vaikuttanut. Edelleen ajetaan yöllä. Prosessikuormia saa tuoda Tampereelta, mutta miksi autot tulevat Hämeenlinnan suunnasta?

Toimenpideluvan hakija mainitsee hakemuksessaan: ”Tien käyttöä ja liikennettä koskevat asiat ratkaistaan eri menettelyssä yksityistielain mukaisesti. Tiekunta ei ole muistuttanut hakemuksesta. Muistuttajat ovat tien alkupään asukkaita.” Tiekunnalle ei ole edes ilmoitettu kenttäsuunnittelusta.

Suvi Mantsinen ihmettelee kohujulkkiksen mainetta. Jäteala on perinteisesti houkutellut alalle porukkaa, jonka mielestä mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua – ja välillä päinvastoinkin. Hän mainitsee p*skan mausta, meidän mielestämme haju on pahempi tässä tapauksessa. Pohjoistuulella ja pakkasella 1,5 kilometrin päähän meidän pihoillemme tuleva haju on törkeä. Avokompostointi tulisi ehdottomasti kieltää.

Betonijätteestä sen verran, että edellisen kentän rakentamisen aikaan Humuspehtoori ajatti kerrostalon purkujätteet Aukeasuolle, 89 sorakasettikuormaa ja 2817 tonnia, mutta ympäristökeskus määräsi ne ajettavaksi Tampereelle murskattavaksi. Samoin osa Kortetjärven tulipalon jätteistä päätyi Humuspehtoorille. Parikymmentä autokuormaa on vielä metsässä.

Jätebetoni maksaa noin viisi euroa tonni pihaan tuotuna eikä 150 euroa. Kannattaa kysyä tiemaalle tai kentälle. Kentän rakenteesta ei kannata edes kirjoittaa, koska Tampereelta löytyy niin monenlaista valimo- ynnä muuta kuonaa, että varmaan pitäisi saada ostettua maata lisää.

 

Tien alkupään asukkaiden puolesta

Pentti Nykänen

Kommentointi on suljettu.