Facebook-keskustelu: Mielipiteitä Pälkäneellä -ryhmässä roihahti

Vihan lietsonta ei auta ketään

Mielipiteitä Pälkäneellä -facebookryhmässä roihahti tällä viikolla vilkas maahanmuuttokeskustelu. Se sai alkunsa yhden naisen kokemasta ahdistavasta tilanteesta ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa.

Tilanteesta on nyt, joitakin päiviä tapauksen jälkeen, keskusteltu SPR:n Pälkäneen vastaanottokeskuksen työntekijöiden kanssa ja asiaa on käyty läpi kaikkien Pälkäneellä asuvien turvapaikanhakijoiden kanssa.

Ahdistuksen tunnetta aiheuttanut henkilö ei ilmeisesti ole Pälkäneellä asuva turvapaikanhakija.

– Emme hyväksy epäasiallista käytöstä tai toimintaa kenenkään taholta. Mikäli joku kokee tilanteen niin vaativan, niin kehotamme tekemään poliisille ilmoituksen hyvien tuntomerkkien kanssa, kertoo SPR:n Pälkäneen vastaanottokeskuksen johtaja Tiina Siikaluoma.

Ylivastuullinen suomalainen saattaa ajatella, että poliisilla on tärkeämpääkin tekemistä, mutta keskustelu virkavallan kanssa saattaisi ainakin rauhoittaa mieltä ja ahdistavan kokemuksen aiheuttaneeseen käyttäytymiseen olisi mahdollista puuttua ehkä jo samana päivänä.

Jos kynnys soittaa poliisille on liian korkea, voi ottaa yhteyttä myös SPR:n Pälkäneen vastaanottokeskuksen työntekijöihin.

– Toivomme SPR Pälkäneen vastaanottokeskuksen puolesta avoimia keskustelunavauksia pälkäneläisiltä ja asiallisia yhteydenottoja mieltä askarruttavissa asioissa, sillä näin voimme välttää väärinkäsitykset, Siikaluoma sanoo.

Juuri nyt turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on vähentynyt ja vastaanottokeskuksia suljetaan. Perheitä majoittava Pälkäneen yksikkö jatkaa toimintaansa, vaikka SPR:n vastaanottokeskuksen toiminta Kangasalan Kaivannossa loppui. Lapsiperheet asuvat Pälkäneen vuokra-asunnoissa Onkkaalassa ja Aitoossa.

– Yhteistyö Pälkäneen kunnan kanssa on ollut sujuvaa, Siikaluoma kiittelee.

 

Tunteet kuohuvat sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media tarjoaa helpon kanavan keskustelun herättämiselle ja asioista tiedottamiselle. Avuliaat netin käyttäjät antavat tilaisuuden tullen hyviä neuvoja ja varoittavat muita vaarallisista tilanteista.

Some tarjoaa kuitenkin myös kanavan tunteiden purkamiselle ja vaikka medialukutaito olisi kohdallaan, varsinkin väsyneenä saattaa omassa kirjoittamisessa tulla harhalyöntejä.

Monella Mielipiteitä Pälkäneellä -ryhmään kirjoittaneella tunteet kävivät kuumana, mutta keskustelu sisälsi myös maltillisia kommentteja. Joiltakin löytyy kansalaisrohkeutta ja taitoa asettaa sanansa niin, että tilanne saadaan rauhoittumaan.

Turvapaikanhakijat herättävät paikallisessa väestössä myös ennakkoluuloja, pelkoja ja kielteisiä tunteita. Asiaton vihan lietsonta vaikeuttaa kuitenkin sopeutumista puolin ja toisin.

– Turvapaikanhakijat tarvitsevat ja saavat tietoa siitä, miten yhteiskunnassamme toimitaan. Toivomme ymmärrystä siinä, että perheet asuvat pitkään Pälkäneellä lasten käydessä koulua, Tiina Siikaluoma sanoo.

Kaikki ihmiset eivät ole hyviä, vaan joka kansallisuudesta löytyy erilaisia tapauksia. Koko ihmisryhmää ei kuitenkaan pitäisi leimata joidenkin käytöksen vuoksi.

– Kaikilla, myös turvapaikanhakijoilla on oikeus rauhalliseen asumiseen täällä Pälkäneellä, Siikaluoma korostaa.

 

Reunamerkintä

Hitlerin kuvia ja kaasutusuhkauksia

Pälkäneentien kerrostalojen levottomuus ja ilkivalta on ollut vakioaihe paikallislehden mielipidepalstalla vuodesta toiseen. Kerrostaloista ja niiden asukkaista ei ole koskaan kirjoitettu yhtä vähän kuin tänä talvena.

Tyhjien vuokra-asuntojen uudet asukkaat ovat väkivaltaa paenneita turvapaikanhakijaperheitä. Rauhallinen arki näyttää lähes idylliseltä: lapset käyvät Aitoossa koulussa ja iltaisin perheet totuttelevat iltaisin niin luisteluratoihin kuin muihinkin suomalaisiin erikoisuuksiin.

Viimeisen viikon aikana perheiden isät ovat saaneet peräänsä haistattelua ja räkimistä. Syynä on ulkomaalaisen näköinen mieskolmikko, jota Teboililla tankanneen kuskin piti hätistellä loitommalle, että pääsi jatkamaan matkaa.

Tapauksesta Mielipiteitä Pälkäneeltä -facebookryhmään kirjoittanut innoitti muutkin jakamaan kokemuksiaan. Niissä ulkomaalaisen näköisen miehet ovat tuijottaneet perään, kävelleet rivakasti kohti tai ajaneet pyörällä lähelle ja puhuneet jotakin. Joku kertoi, että uhkaavasti käyttäytynyt mieskolmikko olisi käynyt myös hihasta kiinni.

Nyt alkoi kuulua kauhutarinoita myös paheiden pesästä. Pälkäneentien kerrostaloilla oli rikottu oven lasi.  Rappukäytävässä oli nähty verta ja jostain asunnosta oli kuulunut huutoa. Tiedätte kai, kenen piikkiin tapaukset menivät.

 
Mielipiteitä Pälkäneeltä -keskusteluryhmä syntyi, kun isommasta Pälkäne-ryhmästä siivottiin pois rasistiset puheet. Alun jälkeen uusikin ryhmä rauhoittui, mutta tällä viikolla raivo roihahti.

Lehti haukuttiin jo valmiiksi, koska se ei päästä rasismia sivuilleen. Syy on yksinkertainen: kunnianloukkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan poikii kuulustelukutsun sekä päätoimittajalle että kirjoittajalle.

Muutama persu-poliitikko ja netin rasistiset vihasivustot ovat levittäneet virhekuvitelmaa, että sananvapauden nimissä voisi rikkoa lakia ja ihmisoikeuksia. Vaikka facebookryhmä olisi suljettu, se ei anna oikeutta levittää kaikkea saastaa.

Moni kohun vuoksi ryhmään liittynyt jätti sen saman tien. Jotkut kirjoittavat ja jakavat omissa nimissään sellaista tavaraa, että sen jälkeen on vähän vaikea kohdata kylällä tai asioida yrityksessä. Hitlerin kuvat sekä ”kotoutus”- ja kaasutusuhkaukset eivät oikein sovi maalaisidylliin.

Pelon lietsonta on jo johtanut siihen, että jotkut eivät uskalla liikkua raitilla tai päästää lapsia iltaisin kylille. Jatkossa kannattaisi hätätilanteessa soittaa poliisille se sijaan että kirjoittaa Facebookiin. Ja jos ei itse uskalla kysyä syytä pelottavalta tuntuvaan käyttäytymiseen, niin yleensä lähistöllä tai puhelinsoiton päässä on kavereita, jotka voivat toimia tulkkina.

Tommi Liljedahl

Kommentit (29)

 1. Peiliin katsomista

  Aika erikoista kommenttia päätoimittajalta lynkata lehdessä Pälkäneen yrittäjiä. Päätoimittaja paikallislehdessä myös on mielipidevaikuttaja, joka nyt lynkkaa paikallisia yrittäjiä aika tökerösti. Hienoa journalismia! Sydän-Hämeen lehdessä ei ole vikaa, mutta päätoimittaja voisi välillä katsoa peiliin mitä julkaisee ja mitä omia mielipiteitään esittää paikallislehdessä ja mitä vahinkoa kenties yrittäjille aiheuttaa. Ei kannata haukkua toimittajan MV-lehteä, kun rupeaa päätoimittaja lynkkaan ihmisiä ihan samalla tavalla. Valitettavaa, olen hyvin pettynyt nyt paikallislehteen, enkä varmasti ole ainoa.

 2. Tommi Liljedahl

  Paikallislehti edistää aineellista ja henkistä hyvinvointia paikkakunnallaan. Reunamerkintä nostaa esiin huolestuttavan ilmiön: nettiraivo alkaa haitata arkielämää.
  Kirjoituksessa kerrotaan, millä keinoin pälkäneläiset välttävät sitä, ettei yrittäjän tai ystävän kirjoitukset ala hiertää suhteita tai haitata kauppa-asioimista: he jättävät rasistiseksi muuttuneen FB-ryhmän, koska eivät halua elää hapannuttavan pahan vaikutuspiirissä.
  Päätoimittajan yhtenä tehtävänä on julkaista lehdessä mielipiteitään. Niitä kutsutaan pääkirjoituksiksi. Tuon jutun yllä lukee reunamerkintä. Sen avulla erotetaan mielipide uutisjutusta.

 3. Peiliin katsomista

  Jos paikallislehti haluaa edistää hyvinvointia, niin olisikohan päätoimittajan parempi olla nostamatta vapaamielisen nettiryhmän kirjoitteluja lehteen ja ottamatta niihin kantaa? Nettiryhmässä pälkäneläisistä on vain hyvin pieni murto-osa ja ainoa mitä ne tästä jutusta tulevat kuulemaan, on hyvin pinnallinen ja puolueellinen päätoimittajan versio. Ja jos päätoimittaja on sitä mieltä, että se on aina rasistista, kun on vähänkin eri mieltä maahanmuuttajista tai pakolaisista ja esittää kritiikkiä, niin suosittelen ostamaan sanakirjan. Hitlerin kaipaaminen joo on eri asia, mutta se nyt oli tuon keskustelun ainoa varsinainen ylilyönti. Ja keskustelu kävi kiivaana kyllä, mutta se kohdistui tähän huonosti käyttäytyvään mieskolmikkoon, jotka ilmeisesti eivät Pälkäneellä asu edes, mutta varmaan tuntevat koska täällä pyörivät? Kriittisyys maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan ei ole rasismia. Josko nyt tämä jo voitaisiin muistaa sieltä ”suvakkienkin” puolelta.

 4. Pölkkypää

  Mielipiteitä Pälkäneellä -ryhmässä on usein ihan tavallistakin asiaa, mutta helposti mopo karkaa käsistä, kun joku kertoo mitä tahansa turvapaikan hakijoihin liittyvää. Silloin aina seudun isäm maan toivot alkavat onanoida väkivaltafantasioissaan ja maailmanlopun ennustuksissaan. Onko esimerkiksi Rautajärvellä ja Puutikkalassa niin paha tilanne, että pelko valtaa mielen?

  Kun kunta oli päättänyt turvapaikanhakijaperheiden sijoittamisesta Pälkäneelle, alkoi moni MV-valemediaa liiaksi lukenut mouhota, kuinka kohta täälläkin pommit paukkuvat. Eipä ole näkynyt. Nyt tuntuu olevan muodissa esitellä raiskausfantasioita. Onko oikeasti pelottavaa, jos turvapaikanhakija katselee / ajaa pyörällä / kävelee lähellä?

  En käsitä, mitä nimim. Peiliin katsomista tarkoittaa paikallisten yrittäjien lynkkaamisella. Selvää on, että jos netissä omalla seinällään tai ryhmissä esittää näkemyksiään asiasta kuin asiasta, yhdistetään yrittäjä ja yritys. Jos tämän esittäjän kommentit tuntuvat henkilökohtaisesti loukkaavilta, ei ole mitenkään outoa, että päättää asioida muualla. Peiliin katsomisen paikka.

 5. Peiliin katsomista

  Se on minusta toki jokaisen oma asia, mutta minusta jos paikallislehden päätoimittaja tekee asiasta jutun ja kritisoi paikallisia yrittäjiä, niin syyllistyy yhtä lailla lietsontaan. Moni lukee vain tämän Sydärin jutun, eikä tiedä nettikirjoittelusta mitään mitä siellä on kirjoitettu. Minusta mielipide ja kuinka työnsä hoitaa on täysin kaksi eri asiaa ja ihmiset osaa ne varmaan erottaa toisistaan.

  Keskustelussa mentiin yli, sitähän en kiellä! Pälkäneellä on vain tullut tavaksi, että heti jos sanot vähänkin kritiikkiä maahanmuuttajia/pakolaisia kohtaan, niin olet rasisti. Se ärsyttää monia, samoin itseänikin. Ne ovat kaksi eri asiaa.

  Siihen mikä on kenenkin mielestä pelottavaa, on vaarallista toisen sitä vähätellä jos ei ole ollut paikalla. Ihan sama onko kyseessä ollut suomalainen tai ulkomaalainen. Alkuperäinen juttuhan oli, että oli käyty käsiksi nuoreen naisihmiseen ei vain katseltu. Yksi nuori nainen vastaan kolme miestä voi olla aika monen mielestä pelottava tilanne. Ihan sama vaikka ne kolme miestä olisi ollut suomalaisia tai ruotsalaisia. Mutta toivottavasti kyseinen henkilö on tehnyt asiasta ilmoituksen poliisille, jolle nämä asiat kuuluvat hoidettavaksi.
  Sinäkin varmaan pelkäät jotain? Miltäs sinusta tuntuisi, jos sitä vähäteltäisiin myös julkisesti ja lehdessä?

 6. MIelipide tämäkin

  Minusta on hienoa ja rohkeaa että lehti uskaltaa olla jotain mieltä. Olemalla hajuton, mauton ja väritön ottaa tavallaan myös kantaa. Silloin hyväksyy hiljaisesti esimerkiksi sellaisen kaikenlaisen epäterveen aineksen jota muutama ihminen kylässämme lietsoo. Ja kyllä, ihminen edustaa aina itsensä lisäksi perhettään, työpaikkaansa (varsinkin yrittäjänä ollessaan) oman itsensä lisäksi. Itse tiedän jo useita jotka ovat kavahtaneet nettikirjoittelua ja vaihtaneet asioinnin muualle. Tästä ajaa vain kymmenessä minuutissa Kangasalle jossa on isoja ketjuja, parempia tarjouksia ja tuotteilla nopeampi kierto. Se vapaus meillä on kuluttajina ja yrittäjän olisi hyvä se tiedostaa avatessaan suunsa. Itse olen aikoinaan vaihtanut parturia joka hölötti muiden asioita. Minä en halua kuulla muiden asioita koska taatusti omatkin asiani levitään samalla tavalla seuraaville parturoitaville. Harva meistä nauttii kuunnella juoruja ja pahanpuhumista, mutta toki niitäkin kanssaihmisissä on. Juorujakin inhottavampaa kuunneltavaa on suoranainen muukalaisviha ja epäluuloisuus kaikkea uutta kohtaan.

 7. Nimetön

  Sangen kohteliasta lehden lukijakuntaa, lehden mahdollista tilausta harkitsevaa tai irtonumeron ostajaa kohtaan olisi jokaisessa Suomessa ilmestyvässä lehdessä etusivulla heti lehden nimen alapuolella kertoa selkosuomella päätoimittajan nimi puoluekantoineen ja myös että mihinkä/kenenkä leiriin juuri tämä lehti kuuluu. Tuolloin saattaisi olla valintapäätöstään tekevän lukijan/tilaajan/ostajan helpompaa ymmärtää, että millaista yksipuolista ideologiaa kyseinen lehti ihannoi ja edustaa sekä millaista propagandaa se suoltaa sivuillaan lukijalleen. Esim. Pölhölän Sanomat, päätoimittaja C.X.Pavarinen, skdl vasen siipi, suvakki.

 8. toinen nimetön

  Ethän sinäkään Tommi ole FB-ryhmää jättänyt vaan olet edelleen jäsen? Hapannuttava paha vaikutuspiiri ei liene saastuttanut sinua riittävästi? Eikä nähtävästi muitakaan, koska jäsenmäärä nousee päivittäin. Tämän keskustelun myötä liki kahdellasadalla.

 9. Lukija

  Kiitos Pälkäneen vastaanottokeskukselle asian kommentoinnista. Näissä kommenteissa kirjoitetaan paljon yrittäjien leivän viemisestä. Piti lukea ja etsiä tieto facebook ryhmästä ketä ja mitä tarkoitetaan. Taisi olla jopa niin, että yrittäjät itse itsensä paljastivat.

  • Millä

   tavoin paljastaa? FB-keskusteluhan on kaikkien nähtävillä eikä siinä ole mitään erikoista? Sen sijaan kirjoituksen puoltajat esiintyvät nimimerkeillä eikä heitä FB-keskustelussakaan montaa esillä ollut.

 10. Nimetön

  Yrittäjät tienaavat itse leipänsä itse ansaitsemillaan rahoilla, ja maksavat kalliisti veronsa. Lehti antaa kuvan että juuri näitä on boikotoitava ja taas veronmaksajien rahoilla eläviä ’siipeilijöitä’ erityisesti suosittava. Sinisestä Pälkäneestä on tullut puna-vihreä suvakki paikkakunta jossa arabien asiat ja edustama kulttuuri on kaiken edellä. Miksi kunta ei voi laittaa näitä vaikka hautausmaata haravoimaan ja keräömään roskia..jos alan näkemään tällaista toimintaa pakolaisten keskuudessa asenteeni voi muuttua piankin mutta niin kauan kun luimuilevat TB:b lähistöllä jengeissä niin ei niitä kovin ruusuisesti voi suhtautua

  • Lunki

   Hyvä ”Nimetön 25.5. klo 07:25”, minä olen nähnyt turvapaikanhakijamiehiä haravointi- ja maalaustalkoissa Pälkäneen ev.lut. seurakunnan kirkon ja seurakuntatalon pihassa. Parhaiten englantia puhunut talkoolainen kertoi toivovansa lisääkin talkootöitä, koska muuten vaihtoehtoina ovat vain joko kotona oleskelu tai loputon kylällä käveleminen.

   Raitilla kävelemässä myös olen nähnyt pakolaismiehiä, mutten kertaakaan ”luimuilemassa TB:n lähistöllä jengissä”. Heidän lapsiaan siinä kerrostalojen tienoilla kyllä näkee – ja varovainen saa autoilijana olla, koska lapset eivät ole vielä saaneet samanlaista annosta suomalaista liikennevalistusta kuin ikäisensä suomalaislapset.

   Huomaatko liioittelevasi todella raskaasti, kun väität, että Pälkäneellä ”arabien asiat ja edustama kulttuuri on kaiken edellä.” Minusta etummaisia asioita Pälkäneellä ovat viime aikoina olleet esim. liikuntahallin ja palvelutalon rakentaminen ja senioritalon suunnittelu. Vastaanottokeskuksen toiminta on aika pieni sivujuonne nykyisessä elämässämme – meidän pieni panoksemme Suomen ja Euroopan talkoisiin pakolaisasiassa. Siitä voi ja pitää keskustella, miten koko pakolaiskriisi pitäisi hoitaa, mutta ei ainakaan kohtelemalla huonosti niitä ihmisiä, jotka ovat tulleet Pälkäneelle.

   Koko lailla ennallaan elämä tässä Onkkaalan kylässä jatkuu. Turvapaikanhakijat ovat osoittautuneet aika tavallisiksi ihmisiksi ottaen huomioon sen, että tulevat toisista kulttuuripiireistä. Heidän lapsensa leikkivät meidän kantasuomalaisten perheitten lasten kanssa. Jokaisella heistä on omia luonteenpiirteitään kuten meikäläisilläkin.

   Vastakkainasettelusi sinisyyden ja punavihreyden välillä osuu harhaan. Mitä ”sinisimpiä” kuntalaisia on mukana vapaaehtoistyössä pakolaisten hyväksi. Sivistysporvarius on Pälkäneellä perinteisesti ollut vahvempaa kuin erilaisuutta poissulkeva ääriajattelu.

   • Mulle kuuluu

    Kenelläkään heistä en ole nähnyt hattua. Ja saattaa kuitenkin olla parempi vaihtoehto jättää kyselemättä siltä yhtikäs mitään. Kun se ei kuitenkaan kuulu mulle…….

 11. sivusta seurannut mummo

  Monet ihmiset ovat puolustaneet ahdistelluksi joutuneita naisia ja heidät lyödään syntipukeiksi siitä syystä. Heistä annetaan paha kuva ja suositellaan vaikeuttamaan heidän elinkeinoaan. He ovat rohkeasti puolustaneet heikompaa sukupuolta ja niin kuuluu kansalaisten tehdä ammatista riippumatta. Ahdistelua kokeneista naisista on tuntunut hyvältä saada tukea useilta henkilöiltä ja alkuperäinen aihe on unohdettu. Ei keskusteluketju ole mielestäni rasistinen.

 12. Tolkun ihminen

  Tommi Joensuu on virkistävä poikkeus. Päätoimittaja uskaltaa olla omaa mieltään ja vieläpä sanoa sen ääneen. Mutta mikä tässä on ihmeellistä ja kriittistä siipeä kirvelevää? Eikö inhimillisyys, ymmärtäminen ja erilaisen hyväksyminen ole ihmisyyden mitta ja normaalia käytöstä ajattelevalle ja tuntevalle ihmiselle? On hienoa ettei mitättömän pieni mutta äänekäs ääriaines saa nostaa enempää päätään. Tolkun ihmisten tehtävänä on muistuttaa siitä kuinka ollaan ihmisiksi.

 13. Jaloillaan äänestävä

  Omalta osaltani olen kokenut hyvin ahdistavana kahden ihmisen käyttäytymisen ja kuullut myös muiden kummastelevan heidän käytöstään. Niinpä omalta osaltani olen päätynyt siihen, että kyseisen yrittäjän palveluja en tarvitse (haen ne muualta) ja jos toisen palveluja joskus kaipaisin, niin kilpailevaa firmaa käyttäisin. Kuluttajana minulla on oikeus valita tuntematta huonoa omaatuntoa. Nyt ovat ihan itse maineensa ja nimensä loanneet – sitä saa mitä tilaa.

  • Nimetön

   Kaikilla on samanarvoiset vapaudet, ei kukaan pakota asioimaan paikallisissa yrityksissä. Toinen näkökulma: nämä muutamat yrittäjät ovat rohkeasti omalla nimellään ajaneet asiaa, jotta kaikilla olisi turvallista liikkua. He eivät ole piiloutuneet nimimerkkien taakse huhuilemaan. Hatunnosto heille ja tsemppiä!

 14. Nimetön

  Minusta koko keskustelu on vain mennyt aivan liian pitkälle. Onhan se hyvä että keskustellaan, mutta inistään ja maristaan, haukutaan, uhkaillaan ja loukataan. Pälkäneellä asioita ylipäätään suurennellaan täysin tarpeettomasti (ei vain tästä aiheesta). Pälkäne on aina ollut täynnä sekopäistä porukkaa eikä heistäkään kirjoiteta somessa. Hyvin mahdollista että sielä on joku ulkomaalaistaustainen heppu ollut pyörimässä mutta minkä takia asiaa ei voi jättää siihen? Asiasta on nyt ilmoitettu Facebookissa, jotta paikalliset osaavat varoa ja tarpeellisiin henkilöihin on otettu (?) yhteyttä. Eikö asiaa voi siis jättää siihen? Näissäkin kyseisissä Facebook-ryhmissä saadaan ongelmia naurettavan pienistä asioista. Se mikä myös vaikutti monelle olevan kamala juttu oli tämä Sydärin kirjoitus. Mistä muustakaan koko lehteen enää kirjoittaisi. Keksikääpä itse jotain.

 15. Nimetön

  ”Asiasta on nyt ilmoitettu Facebookissa, jotta paikalliset osaavat varoa ja tarpeellisiin henkilöihin on otettu (?) yhteyttä.”
  Miksei paikallislehti uutisoinut tai ilmoittanut tuoreeltaan nettisivuillaan tapauksesta sanallakaan ?
  Rehellistä vastausta tähän kysymykseen odotellaan paikallislehden päätoimittajalta.

 16. Paikkakunnalle muuttanut

  Muutamia vuosia Pälkäneellä asuneena minua ihmetyttää suunnattomasti miten pälkäneläiset voivat repiä ihanaa pientä kyläänsä näin rikki, täyain tietentahtoen! Miksi ette salli toisille erilaisia mielipiteitä ja anna niiden riidellä ilman että henkilöt riitelevät?! Olen nähnyt Pälkäneellä asuessani mahtavaa yhteen hiileen puhaltamista ja nyt tämä pakolaisasia tuhoaa koko kylää. Suvaitsevaisuus on sitä että hyväksymme toisten erilaisuuden ja se sisältää myös toisen erilaisten mielipiteiden hyväksymisen. Se ei tarkoita että pitäisi olla samaa mieltä. Eriävistä mielipiteistä saa ja pitääkin keskustella.

  Minua suuresti ihmetyttää tämä yrittäjiä vastaan kääntyminen. Yrittäjät ovat niitä, jotka pitävät kylän hengissä, ilman heitä koko kylää ei kohta ole! Jos on helppo ajella Kangasalle ja tukea toisen paikkakunnan taloutta, niin kohta ei sitä omaa Pälkäneen ihanaa keskustaa enää ole! Sitäkö tässä halutaan?

  Maahanmuuttajat voivat tuoda paljon hyvää kyläämme, mutta ketään ei voi pakottaa luottamaan tai uskomaan siihen. Se kaikki tapahtuu ajan kanssa. Itse myös olen jäsenenä tässä parjatussa ryhmässä ja mielestäni se on hengeltään hyvä ja aivan tarpeellinen ja positiivinen ryhmä. Vaikka siellä välillä on kiihdyttävistäkin asioista keskusteltu!

  Oletteko te pälkäneläiset aikuisia ihmisiä, vai lapsia jotka tappelevat hiekkalaatikolla leluista millä kukakin saa leikkiä ja kuka on kenenkin kanssa? Ikävää että jopa paikallislehtikin on sortunut mukaan tähän hiekkalaatikko riitelyyn. Isot ihmiset, oppikaa hyväksymään, antamaan aikaa, tukemaan toisianne ja nauttimaan tästä ihanasta kylästä ja sen antimista! Jos meno jatkuu tällaisena niin meidän perhe ainakin etsii toisen kylän missä ihmisillä on parempi olla…

  • Paavo Mustonen

   Ehdotan uudeksi asuinpaikaksi Närpiötä. Siellä työllistyvät kaikki, myös maahanmuuttajat….tosin monelle se ruotsinkielikin on aikamoinen mörkö. Muualla Suomessa aggressiot ovat vielä suurempia kuin Pälkäneellä.

 17. Nimetön

  Itseäni on häirinnyt se että tämä aika isokin porukka on vaiennettu hiljaiseksi lehden toimesta nostamalla ’natsikortti’ joka kerta kun asiasta on haluttu edes keskustella..ja yleensä mitätöimällä koko asia vedoten suvatsevaisuuteen ja sivistyneisyyteen jota ainakaan päätoimittajalla ei ole näitä ”aboriginaaleja normikansalaisia” kohtaan

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?