”Vitter on meille koko elämä”

 

Vitter ravasi ravikuninkaaksi Turussa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Hevosen hoitaja Sabrina Erus sanoo, että ravikuninkuus oli sahalahtelaisperheelle unelmien täyttymys.
Vitter ravasi ravikuninkaaksi Turussa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Hevosen hoitaja Sabrina Erus sanoo, että ravikuninkuus oli sahalahtelaisperheelle unelmien täyttymys.

Kuusivuotias suomenhevonen Vitter seisoo rennon ja ylvään näköisenä Turun Metsämäen raviradalla. Hevosen pää on uljaalla kaarella, se liikehtii itsetietoisen näköisesti eikä ole millänsäkään ympärillä pyörivistä kuvaajista ja toimittajista.  Jossakin heidän joukossaan on myös Kuninkuusravien suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vitter aistii, että se on tehnyt jotakin hienoa. Ehkä se ei kuitenkaan tarkalleen ottaen tiedä, että se on mennyt ja ravannut ensimmäisellä osallistumiskerrallaan Kuninkuusravien, Suomen suurimman ja tärkeimmän ravitapahtuman voittajaksi. Edellisen kerran niin nuori hevonen voitti Kuninkuusravit muutama kymmenen vuotta sitten.

– Yleensä kuninkuusravien voittajilla on takana satoja lähtöjä. Vitterillä niitä on vain reilu 30. Siksi en vieläkään oikein ymmärrä, kuinka käsittämättömän harvinaislaatuisen teon Vitter on tehnyt voittamalla Kuninkuusravit niin nuorena ja niin pienellä ravikokemuksella, Vitterin hoitaja Sabrina Erus sanoo.

Kaiken päälle hevosen ohjastaja Mika Forss ”säästeli” Vitteriä Kuninkuusraveissa, koska yli kuuden kilometrin juoksu parin päivän aikana rasittaa hevosta.

– Pidättelystä huolimatta Vitter voitti kilpailun. Tosin kahden ensimmäisen juoksun maaliintulot olivat niin tasaisia, että ne piti tarkistaa maalikamerasta, Erus kertoo.

Erusin mukaan Vitteristä on aina nähnyt, että se nauttii kilpailemisesta.

– Jos toinen hevonen pyrkii radalla Vitterin kylkeen, Vitteri kiihdyttää vauhtiaan heti. Se on kovapäinen hevonen eikä anna tuumaakaan muille periksi, Erus kuvailee.

 

Hevosen ehdoilla

Voitokas Vitter on haalinut elämänsä aikana jo monta pokaalia. Edessä oleva Kuninkuusraveista saatu kiertopokaali on vakuutettu 35 000 eurolla.
Voitokas Vitter on haalinut elämänsä aikana jo monta pokaalia. Edessä oleva Kuninkuusraveista saatu kiertopokaali on vakuutettu 35 000 eurolla.

Vitter voitti Turussa kaksi matkaa: lauantain avausmatkan ja sunnuntain mailin pikapyrähdyksen. Päätösmatkalla se jäi viidenneksi, mutta voitti kokonaiskilpailun ja kruunattiin näin ollen ravikuninkaaksi.

Mika Forss on voittanut Vitterin kanssa paljon muutakin. Toukokuussa Forss ohjasti Vitterin Solvallan radalla Elitkampenin voittoon uudella SE-ajalla 18,5a.  Kuninkuusravit nostivat Vitterin voittosumman lähes 250 000 euroon. Elokuun toisena viikonloppuna Vitterillä on edessään Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

– Yleensä suomenhevoset ovat ravihevosina parhaimmillaan siinä 10–11-vuotiaina.  Jo siitä voi päätellä, kuinka upeasta hevosesta tässä on kysymys. Vitter on aina ollut perheelleni koko elämä. Se on arvokas meille niin monella tavalla. Ei vain taloudellisesti, vaan myös yksilönä. Se antaa henkisesti niin paljon, Erus kehuu.

Vitterin osallistumista Kuninkuusraveihin mietittiin pitkään. Vitterin osallistumista Kuninkuusraveihin mietittiin pitkään. Vasta viime hetkellä  Erusin isä, Vitterin omistaja Jalmari Svart teki päätöksen osallistumisesta.

– Isä ajattelee aina loppuun asti Vitterin parasta.  Me menemme aina hevosen ehdoilla.  Tiedän, että tällä alalla on paljon ahneutta ja rahanhimoa, hevosten kaltoin kohteluakin. Uskon, ettei sellainen kanna kovin pitkälle.

Erusin mukaan Vitterillä on kaikin tavoin täydellinen luonne: se tuntee oman arvonsa, mutta on samalla kiltti, äärettömän viisas ja herkkä hevonen. Luonteen lisäksi sillä on kaikki fyysiset ominaisuudet, jotka edellytetään huippuravurilta. Sillä riittää nopeutta ja kestävyyttä kaikilla matkoilla, niin lyhyillä, keskipitkillä kuin pitkilläkin.

 

Vitter on luonteeltaan omanarvontuntoinen, kovapäinen, herkkä ja kiltti hevonen.
Vitter on luonteeltaan omanarvontuntoinen, kovapäinen, herkkä ja kiltti hevonen.

Kohdellaan kuin presidenttiä

Sahalahteen  Jalmari Svartin omistukseen Vitter tuli kolme vuotta sitten. Rajusta kesäihottumasta kärsivä ori ostettiin kuudella tuhannella eurolla.  Svart ei aluksi ollut innostunut hevosen hankinnasta, mutta tytär sai isänsä ylipuhuttua.

– Vitterin isä Viesker on kruunattu ravikuninkaaksi viisi kertaa.  Tiesin, että tässä hevosessa on paljon potentiaalia, Erus sanoo.

Työtä Vitterin hoitaminen kuitenkin vaatii. Kesäihottuman vuoksi Vitter on pestävä erikoistuotteilla joka päivä keväästä maan jäätymiseen saakka.

Jokaisen kilpailun jälkeen eläinlääkäri tarkistaa Vitterin kunnon. Ennen kilpailuja se hierotaan kangasalalaisen Tuula Pursiaisen hevosklinikalla.  Se saa joka aamu ruoan kuuden jälkeen. Yhdeksältä se pääsee ulos laitumelle, missä se viettää aikaansa kello 15:een asti. Sitä treenataan kolme kertaa viikossa, ja huomiota ja hellyyttä se saa halutessaan niin paljon kuin sielu sietää.

– Vitteriä hoidetaan ja käsitellään kuin presidenttiä, Erus toteaa hymyillen.

Erus on elänyt hevosten kanssa koko lapsuutensa.

– Viihdyin tallilla paremmin kuin koulussa.  Tiesin jo nuorena, että hevoset tulisivat olemaan minun juttuni.

Myös Jalmari Svartille hevoset ovat aina olleet kaikki kaikissa.  Hänen isänsä elätti perheen hevoskaupoilla. Svart on kertonut haastatteluissa  isän pitäneen huolen, että hevosilla oli aina ruokaa, ja että ne  olivat hyvässä kunnossa. Kuninkuusravien jälkeen Vitterin voittoseppele vietiin Pohjanmaalle Svartin vanhempien haudalle.

– Se oli tunteellinen hetki, Erus sanoo. – Vitterin ravikuninkuus on ylipäänsä herättänyt valtavasti tunteita.  Kyyneleitä on valutettu, on hypitty onnesta ja pohdittu, voiko tämä todella olla totta.

 

Apua Romanian lapsille

Voittoloimi.
Voittoloimi.

 

Erus perheineen uskoo sanontaan, jonka mukaan antava käsi ei ole koskaan tyhjä. Siksi osa Vitterin voittorahoista lahjoitetaan Patmos-säätiön Operaatio Joulun Lapsi -hyväntekeväisyysprojektiin.

– Romanian lapset ovat lähellä perheemme sydäntä. On aivan hirvittävää ajatella, kuinka köyhillä lapsilla ei ole ruokaa eikä kattoa pään päällä, ja kuinka he juoksevat talvisin ulkona paljain jaloin.

– Me puolestamme olemme saaneet elämältä kaiken, kun olemme saaneet Vitterin kaltaisen hevosen. Siksi haluamme auttaa niitä, joilla ei ole niin paljon, Erus herkistyy.

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.