Valokuitu: Johdot vedetään valmiiksi joka talon kohdalle

Kaivuri siirtyi Taustiin

Teijo Hakonen (vasemmalla) kaivaa valokuitua maahan, Antti Tirronen myy liittymiä.

Teijo Hakonen (vasemmalla) kaivaa valokuitua maahan, Antti Tirronen myy liittymiä.

Juha Maanpää hautaa valokuidun kiepille portin pieleen, jos taloon ei tässä vaiheessa oteta liittymää.

Juha Maanpää hautaa valokuidun kiepille portin pieleen, jos taloon ei tässä vaiheessa oteta liittymää.

Taustin asuinalueen katujen varteen alettiin viime viikolla kaivaa ojia, joita pitkin alueelle vedetään valokuitukaapelit. Tähän saakka Kantokyläntien varressa touhunnut TLT Connectionin kaivuri vaihtoivat työkohdetta, kun siltä loppui mikrokanavaputki, johon valokuitu myöhemmin puhalletaan.

– Tavaraa on tulossa lisää Ruotsista, Teijo Hakonen kertoo.

Kone ei ilmaantunut paikalle yllätyksenä, sillä Pälkäneen valokuitu Oy:n myyntikoordinaattori Antti Tirronen on kiertänyt Taustin ja Harhalan pilottialueita kauppaamassa valokuituliittymää.

Liittymän saa rakennusaikana puoleen hintaan, mutta silti kaikki eivät ole tarttuneet tarjoukseen. Taustissa liittymäintoa on laskenut se, että DNA on tuonut mastoon lisää tekniikkaa ja parantanut oman 4G-yhteytensä tehoa. Mobiiliyhteys toimii hiljaiseen aikaan 30 megabitin sekuntinopeudella, kunnes käyttö kasvaa taas niin, että yhteys alkaa hidastua.

Sonera ja Elisa sen sijaan myyvät pälkäneläisille valokuituliittymiä, joka on nyt ja tulevaisuudessa kaikkein nopein vaihtoehto.

 

Kuitu on halpaa, rakentaminen maksaa

Valokuitua kaivetaan nyt Taustin pilottialueelle.

Valokuitua kaivetaan nyt Taustin pilottialueelle.

Taustin katujen varsien ojat johtavat risteykseen tulevalta kaapilta talojen portinpieliin. Sähkö- ja puhelinyhtiöiden jakokaapin rinnalle tulevasta valokuituyhtiön kaapista johdot luikertelevat mustakalan lonkeroiden tapaan joka talolle.

Jos asukas ei tässä vaiheessa ota liittymää, sisään saakka ylettyvä johto haudataan kiepillä maan alle. Paikka merkitään karttoihin ja lisäksi lenkin päälle peitellään oranssi appelsiinia muistuttava pallo, jonka sisällä olevien lähettimien avulla johdon pää löytyy helposti, jos asukas haluaa myöhemmin liittyä verkkoon.

– Joillain alueilla on tehty niinkin päin, että vasta rakenteilla olevaan taloon on vedetty valokuituliittymä. Vaikka siitä joutuukin maksamaan 24 euron kuukausihintaa, niin kokonaiskustannuksissa säästää, kun liittymän saa rakennusvaiheessa 1500 euroa edullisemmin, kuituyhtiön toimitusjohtaja Esko Koskela sanoo.

Joka talolle vedetään neljä kuitua, vaikka niistä kytketään tässä vaiheessa korkeintaan kaksi.

Joka talolle vedetään neljä kuitua, vaikka niistä kytketään tässä vaiheessa korkeintaan kaksi.

Valokuituyhteyksiä Taustin suunnalle rakentavat Teijo Hakonen ja Juha Maanpää vetävät joka talolle neljä kuitua. Tässä vaiheessa niistä otetaan käyttöön korkeintaan kaksi, joten verkkoon jää laajennuskapasiteettia mahdollisia myöhempiä tarpeita varten.

– Kuitu ei paljon maksa, rakentaminen ja etenkin kuidun jatkaminen on paljon kalliimpaa, Teijo Hakonen sanoo.

Onkkaalan ja Kantokylän työt ovat edenneet ripeästi, sillä harjussa maaperä on hiekkaista, eikä kiviä juuri tule vastaan. Pihoihin isolla kaivurilla ei kuitenkaan mennä, vaan liittymät vedetään myöhemmin pienemmillä koneilla, jotka jättävät pienemmät jäljet. Sisälle taloon johdot voidaan viedä esimerkiksi ilmalämpöpumppua varten tehdystä valmiista reiästä.

Valokuitutyömaa siirtyi Taustiin.

Valokuitutyömaa siirtyi Taustiin.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?