Kansainvälistä diakoniaa: Joulun Lapsi vie taas monta rekkakuormallista lahjapaketteja Suomesta Romaniaan ja Moldovaan

Iloinen joulu pakataan kenkälaatikkoon

Jpulupaketin täytyy olla kenkälaatikon kokoinen, mutta sen voi itse päällystää tai käyttää valmiiksi päällystettyä vaihtoehtoa.

Joulupaketin täytyy olla kenkälaatikon kokoinen, mutta sen voi itse päällystää tai käyttää valmiiksi päällystettyä vaihtoehtoa.

 

Maailmanlaajuinen Samaritan’s Purse -hyväntekeväisyysjärjestön joulupakettikeräys Operaatio Joulun Lapsi on jälleen käynnissä myös Pälkäneen seurakunnassa.  Operaatiossa kootaan joululahjapaketteja lapsille, jotka elävät köyhissä oloissa eri puolilla maailmaa.

Suomen kohdemaat ovat alusta asti olleet Romania ja Moldova, jotka ovat Euroopan köyhimpiä maita. Joululahjat päätyvät slummien hökkelikylissä, orpokodeissa tai sairaaloissa asuville lapsille, joita kukaan ei muista lahjoilla jouluna eikä muulloin.

Joulupaketin voi suunnitella ja koota kokonaan itse tai lahjoittaa sitä varten rahaa tai ohjeiden mukaisia tavaroita. Lahjoituksia voi toimittaa diakoniatoimistoihin Pälkäneelle Virpi Kangasniemelle tai Luopioisiin Päivi Girenille 14.11. asti.

Pälkäneen seurakunnan Joulun Lapsi -pakettitalkoot pidetään maanantaina 14. marraskuuta Pälkäneen seurakuntatalossa Tehdään yhdessä -piirin jälkeen kello 13, mutta piirissä töitä aloitellaan jo aikaisemmin.

 

Lahjat viedään perille

Suomalaisten Joulun Lapsi -paketit viedään kotimaisin voimin perille. Suomessa operaatiota koordinoi Lähetyssäätiö Patmos, joka vastaa kuljetusten luotettavuudesta. Vapaaehtoiset suomalaiset työntekijät ojentavat itse lahjat lapsille, jotta ne eivät vahingossakaan pääse katoamaan tai joudu vääriin käsiin.

– Meille on erityisen tärkeää tietää, että lahjat päätyvät niille, joille ne on tarkoitettu, eikä niitä esimerkiksi säilytetä välillä kohdemaassa missään varastoissa, sanoo lähetyssihteeri Paula Eloranta.

Kaikki Joulun Lapsi -paketit ovat 32x18x11 cm:n kokoisia, eli tavallisia kenkälaatikoita. Laatikon voi päällystää itse joulupaperilla tai käyttää valmiiksi painettuja laatikoita, joita saa keräyspisteistä.

Paketteja tehdään 2–4-, 5–9- ja 10–14 -vuotiaille tytöille ja pojille. Lahja on kuin joulupukin lahjasäkki pienoiskoossa, joten kaikkien tavaroiden on oltava pieniä mutta sisällön monipuolinen.

Pakettin tulee sisältää pari lelua, vaatteita, piirustus- tai väritysvihko, kyniä ja koulutarvikkeita, hammasharja- ja tahna, saippua, kampa tai hiusharja sekä makeispussi. Lisänä voi olla taskulamppuja, laskimia, hiuskoristeita, tarra-arkkeja ja muuta pientä.

– Ihmiset ovat toimittaneet lahjatavaraa pitkin syksyä, mutta kaikki lahjoitukset ovat tervetulleita. Esimerkiksi villatumppuja ottaisimme oikein mielellämme lisää, Eloranta kertoo.

Tarkempia pakkausohjeita löytyy www.joululapsi.fi -sivustolta, jossa voi antaa myös rahalahjan tai virtuaalipaketin. Pälkäneen seurakunnassa lisätietoja antavat Virpi Kangasniemi (040 7120567 tai virpi.kangasniemi@evl.fi).

 

Huomaa muutokset

 

Maailmanlaajuisesti vuodessa valmistuu yli 10 miljoonaa Joulun Lapsi -kenkälaatikkolahjaa. Pälkäneen seurakunnassa lahjoja on kerätty ja valmistettu pian 20 vuotta, ja vuosittain paketteja valmistuu lähes 200, joten monille joululahjan kokoaminen on jo pitkä perinne.

Ohjeet lahjan sisällöstä ovat periaatteessa aina samat, mutta silloin tällöin niihin tulee pieniä muutoksia, joten kokeneenkin paketoijan kannattaa kerrata ohjeet ennen lahjan valmistumista.

Makeispussin pitää olla hedelmäkarkkipussi, jonka päiväys yltää ensi vuoden puolelle.  Ohjeeseen on päädytty, koska salmiakki ja lakritsi eivät lapsille maistu ja suklaa voi sulaa matkalla.

Saippua kelpaa paketteihin vain palana. Aikaisemmin suositeltiin myös nestemäisiä shampoita ja suihkusaippuoita, mutta niistä on luovuttu. Paketteihin ei ylipäätään saa laittaa nesteitä eikä voiteita.

Vaatteista annetaan nykyään tarkemmat ohjeet kuin aikaisemmin. Toivotut vaatteet ovat pipo, käsineet tai lapaset, villasukat ja ohut pitkähihainen paita.

Lelujen  ja myös vaatteiden kuosien suhteen pitää olla tarkka. Sotaan, väkivaltaan, pääkalloihin tai noituuteen viittaavat tavarat eivät kuulu lahjapakettiin, eivät myöskään teräaseet ja pelikortit eivätkä pilaantuvat, särkyvät tai käytetyt tavarat.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?