Terveysaseman kohtalo puhuttaa Luopioisten sote-illassa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta Pirkanmaalla johtava Jaakko Herrala saapuu Luopioisten Mikkolan Navetalla keskiviikkona 8. helmikuuta järjestettävään Sote-iltaan. Kukkia-seuran ja Tampereen diabetesyhdistyksen järjestämässä illassa kuntalaiset voivat kertoa tarpeistaan ja toiveistaan.

– Tavoitteeksi on asetettu, että palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja yhdenvertaisesti saatavissa. Nyt on aika vaikuttaa. Tulevan palveluverkon periaatteista valmistellaan parhaillaan ehdotusta ja tehdään alustavaa suunnitelmaa mitä palveluja tuleviin sote-keskuksiin tulee. Ehdotuksen pitää olla valmis toukokuun loppuun mennessä, mutta lopulliset päätökset uusi maakuntavaltuusto tekee vuoden 2018 aikana, Marjatta Stenius-Kaukonen sanoo.

Luopioisissa kannetaan huolta omasta terveyskeskuksesta. Myös Pälkäneellä ja Sahalahdella on tiedossa muutoksia, jos Kangasalan alueen palvelut keskitetään yhteen täyden palvelun sote-keskukseen, jonka rinnalle jää vain vaatimattomammin varustettuja sivupisteitä.

Stenius-Kaukonen katsoo, että palveluverkosta päätettäessä tulee ottaa huomioon myös matkakustannukset.

– Jos maakunta hakee säästöjä palveluverkkoa harventamalla, kasvavien matkakustannusten ei pitäisi siirtyä Kelan maksettavaksi. Jokaisesta taksikyydistä jää yhteiskunnan maksettavaksi lähes sata euroa, jos luopioislaisilla ei enää ole omaa terveysasemaa, vaan on ajettava Kangasalle. Diabeetikot ja muut pitkäaikaissairaat joutuvat juoksemaan useinkin erilaisissa kokeissa ja lääkäri- tai hoitajakäynneillä.

Luopioisten Sote-ilta alkaa Mikkolan Navetalla (Keskitie 5) keskiviikkona 8.2. kello 18.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta Pirkanmaalla johtava Jaakko Herrala saapuu Luopioisten sote-illan vieraaksi.

Yksi kommentti

 1. Raimo Giren

  Sote ja kiire uhkaa Luopioisten Terveyskeskusta

  Kiire on hyvä renki mutta huono isäntä. Projektien toteuttamisessa kiirettä kannattaa käyttää renkinä ja kirittäjänä. Koska maailma on täynnä keskeneräisiksi jääneitä projekteja, niin tosiasia on, että mitä nopeammin homma toteutusvaiheessa hoituu, sitä varmemmin valmista tulee. Tekemistä kuitenkin edeltää suunnittelu ja valmistelu, jonka laadusta ei kannata tinkiä!

  Politiikassa yritysjohtamisen menetelmät eivät toimi. Tämän on saanut myös maamme hallitus huomata. Kiireellä eteenpäin ajetut ja usein täysin vailla valmistelua julkaistut konsulttien huumoriesitykset törmäävät nykyisin monenlaiseen vastustukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kyllä se demokratia vielä Suomessa toimii. Viisaus kun ei ole yhden ihmisen päässä vaan se ripoteltu pitkin kylän raittia. Hyvän poliittisen valmistelun tehtävä on ottaa kaikkien mielipiteet huomioon!

  Esimerkkinä olemattomasta valmistelusta ja täydestä poliittisen toimintatapojen ymmärtämättömyydestä, voisi mainita Bernerin puuhastelut tie- ja liikenneverkko asioissa. Hanke, sen hulluimmassa muodossaan kaatui. Se vaati yhteistoimintaa, jossa puoluerajoilla ei enää ollut merkitystä, asia oli tärkein. Tämän kaltaisen asioihin vaikuttamisen mahdollistaa vain vapaa, riippumaton media, kaikissa sen muodoissaan ja käytettävissä olevien, monipuolisten tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median avulla.

  Luopioisten Sote-illasssa käsiteltiin jokaiselle Luopioislaiselle ennemmin tai myöhemmin eteen tulevaa asiaa, Luopioisten terveyskeskusta. Osallistujia oli kiitettävän paljon. Hyvä niin, koska nyt on oikea aika suurella joukolla sanoa mielipiteensä asiasta, kun siihen vielä on tilaisuus. Kuten maan tavaksi on tullut, myös Sote-uudistuksessa vauhti on kova ja hitaat jäävät yksin sairauksiensa kanssa kärsimään.

  Pirkanmaan Sote-alueella on kuulemma liikaa toimipisteitä, joten niiden lukumäärää pitää tietysti karsia. Pääkallonpaikalta katsoen Luopioisten terveyskeskus on ensimmäisten lopetettavien joukossa. Tuliko kenellekään yllätyksenä? Jos nyt sieltä syrjäkylältä yksi terveyskeskus lopetetaan, niin eihän sitä edes kukaan huomaa. Jos käy niin että kylänväki viimein huomaa, niin se on sitten jo myöhäistä ja kyllä ne kuitenkin pian ovat hiljaa tai kuolevat.

  Nykymaailmassa tarkoitus pyhittää keinot. Päämäärä on usein asetettu ennen kuin on edes tietoa mihin pitäisi pyrkiä. Tämä näkyy erityisesti uusien hankkeiden rahoitussuunnittelussa. Kaikki budjetit laaditaan tarkoituksella alakanttiin. Kustannuksia vähätellään ja mahdollisia säästöjä liioitellaan. Jos todelliset luvut julkaistaisi, niin niitä ei koskaan toteutettaisi siinä muodossa kuin ne on esitelty. Sotessa vaaditaan säätöjä heti, ja ajatusmalli on että säästöt syntyvät tietyllä tavalla, tämä esitetään itsestään selvyytenä, piste. Kylmä järki sanoo että säästöt syntyvät jos syntyvät ja silloin kun on niiden aika.

  Soteillassa esitetty malli, jossa toteutuisi valinnan vapaus, ja joku Ampiainen perustaisi Luopioisiin toimipisteen olemassa olevan terveyskeskuksen lisäksi, on unelmointia. Voi se sen tehdä, vähäksi aikaa, nimittäin. Kun saa sillä verukkeella myös paljon rusinoita pulasta, eli suurista kasvukeskuksista helppoja asiakkaita itselleen. Luopioisissa toiminta loppuukin melko pian, kun helppoja ja halpoja asiakkaita ei olekaan. On vai ”vaikeita” ja ”hankalia”, jotka tulevat Ampiaiselle niin kalliiksi.

  Kun jokin asia esitellään itsestään selvyytenä, se kannattaa ajatella kokonaan toisinpäin ja kääntää päälaelleen. Se avaa kummasti asiasta uusia näkökulmia, mukamas selvään asiaan. Kun säästöjä on saatava kiinteistöjä karsimalla, niin mitä jos lakkautettaisiin toimipisteitä sieltä missä niitä on eniten, eli suurista keskuksista. Sote-alueelle syntyy sillä lailla paljon säästöä. Ampiaiset varmasti hoitavat rusinoiden keruun, ja perustavat kilpaa uusia yksityisiä terveystaloja kaupunkeihin. Sote-alueen, eli lopulta yhteiskunnan tehtäväksi jäisi Luopioisten terveyskeskuksen ylläpitäminen. Näin syntyneillä säästöillä sen luulisi olevan helppoa, vaikka asiakkaat olisivatkin ”hankalia”.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?