Pälkäneen Valokuitu Oy: Ensimmäinen valokuituliittymä avattiin viime viikolla

Valo syttyi kuituun

Taustilaiskodin netin nopeus kymmenkertaistui viime viikolla, kun tietoliikenneasentaja Juha Nieminen asensi Pälkäneen valokuitu Oy:n ensimmäisen liittymän Eerolantiellä. Sadan megabitin liittymä oli varsin tarkasti mitä operaattori lupasikin: kuitua pitkin tieto liikkui koneelle 98 megabitin sekuntinopeudella ja langattoman WLAN-verkon kautta 86 megabitin vauhdilla.

Tausti valikoitui kuituyhtiön pilottialueeksi kehnojen yhteyksiensä vuoksi. Kuparijohto Teletalolle oli niin pitkä, että ADSL-liittymän nopeus jäi muutamaan megabittiin. 4G-yhteys toi joillekin helpotusta, mutta monin paikoin harjun katve haittaa signaalia.

Kuitumuuntimen kytkentä on viimeinen vaihe valokuituverkon rakentamisessa. Asennus hoituu puolessa tunnissa.

– Tuulikaappiin asennetusta kuitupäätepurkista vedetään kytkentäkuitu operaattorin muuntimeen. Vastaava operaatio tehdään myös Teletalolla, jonne vedetyn kuidun liitokset oli jo aiemmin hitsattu kiinni koko matkalta, Juha Nieminen Relacomilta selostaa valokuidun rakentamista.

Pälkäneen Valokuitu Oy ehti viime syksynä vetää valokuidun noin 40 liittyjälle Taustin ja Harhalan pilottialueilla. Toinen mokoma jäi rakentamatta, kun maa veti varhain paksuun routaan.

Valokuitu tuo rakennusaikaisella 1500 euron liittymähinnalla valokuidun talon kuitupäätteeseen saakka. Varsinaisen liittymän asiakas hankkii haluamaltaan operaattorilta. Sekä verkon rakentava kuituyhtiö että operaattori perivät omien taksojensa mukaista kuukausimaksua.

Taustin ja Harhalan pilottialueiden jälkeen valokuidun rakentaminen jatkuu tänä vuonna Onkkaalassa, Aitoossa ja Luopioisissa. Koko kunnan kattavan verkon pitäisi valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Rakentamisjärjestykseen vaikuttavat muun muassa liityntäpisteiden sijainti, kylien nykyisten verkkoyhteyksien laatu ja liittyjien määrä.

Valokuituhanketta esitellään Pohjois-Pälkäneen asukkaille ja mökkiläisille Sappeen Tapahtumakeskus Huipussa keskiviikkona 8.3. kello 18 alkaen. Infoissa kuulee verkon rakentamisesta, aikatauluista ja palveluista.

Valokuituyhteys saatiin auki, kun operaattorin asentaja toi tuulikaapin kuitupäätteen viereen kuitumuuntimen.

Yksi kommentti

  1. Erkki

    Kuvan kytkentäkuitu on väärä. Nousukaapelin boksin liitäntä on APC hiottu ja kytkentäkuitu on UPC. Aiheuttaa ylimääräistä vaimennusta ja pahimmassa tapauksessa vioittaa liittimen ferrulea.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?