Tomi Karttunen toi tuliaisiksi palan historiaa

Kirkkoherra Niilo Hakalehdon kaftaani eli papin takki palasi Pälkäneelle palveltuaan aikansa pastori, teologian tohtori Tomi Karttusta. Lahjoituksen vastaanotti kirkkoherra Jari Kemppainen.

Pälkäneen seurakunnassa käynnistyi tammikuun lopulla seurakuntakoulu, jossa on tutustuttu Raamattuun, katekismukseen ja virsikirjaan parhaillaan vietettävän reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Viime viikolla koulun opettajana vieraili Kirkkohallituksen teologisten asian yksikön johtaja, teologian tohtori Tomi Karttunen, joka kertoi reformaatioliikkeen synnystä ja luterilaisuuden merkityksestä sekä pohjoismaisen hyvinvointivaltion mallin että maailman kirkkojen ekumeenisen kohtaamisen kannalta otsikoolla Evankeliumin majakasta suuntaa – Luther ja luterilaisuus.

Karttunen on Luopioisten emerituskirkkoherra Asko Karttusen poika ja Pälkäneen lukion kasvatti, ja hän oli yhtenä hakijana Pälkäneen kirkkoherraksi vuonna 2002, kun virkaan valittiin Jari Kemppainen.

Hänellä oli tuomisinaan Pälkäneen seurakunnalle hauska lahjoitus: kirkkoherra Niilo Hakalehdon kaftaani eli musta papintakki.

– Hakalehto halusi aikanaan lahjoittaa sen minulle, ja olen sitä tähän asti käyttänyt. Nyt olen ottanut käyttöön isäni vanhan takin, ja halusin lahjoittaa tämän takaisin Pälkäneen seurakuntaan, Karttunen kertoi.

– Saamme siis tänne takaisin palan seurakunnan historiaa, lahjoituksen vastaanottanut kirkkoherra Kemppainen kiitti.

Papin kaftaani on miespapin juhlapuku jonka kanssa käytetään valkoista papinpaitaa ja lipereitä. Naispapeilla on omantyyppisensä juhla-asu. Vanhat takit eroavat nykyään käytetyistä eniten siinä, että ovat paksua ja raskasta materiaalia.

– Nykyään tällaisessa asussa tulisi helposti kuuma, kun kaikki tilat ovat paljon lämpimämpiä kuin entisaikaan, Kemppainen huomautti.

Hän totesi, että Hakalehdon takki on todella kirjaimellisesti osa Pälkäneen seurakunnan lähihistoriaa. Niilo Hakalehto toimi Pälkäneen kirkkoherrana vuodesta 1946 vuoteen 1970 asti ja sitä ennen kappalaisena vuodesta 1936 alkaen. Siltä pohjalta voi miettiä, kuinka monissa ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa nyt kotiseurakuntaan palautettu takki on ollut käytössä.

Hakalehdon vuosikymmenet olivat sekä kirkon elämässä että koko sotienjälkeisessä Suomessa merkittävää kehityksen ja uudistumisen aikaa. Samalla eli seurakuntalaistensa rinnalla ja seurasi heidän kohtaloitaan ja elämänkäänteitään läheisesti 34 vuotta.

 

 

31.10.1517 – 6.12.1917

Kovin ponnisteluin rakennettu kansallinen identiteetti ja evankelis-luterilaisen kirkon hengenperintö määrittävät edelleen vahvasti suomalaisten käsitystä itsestään kansakuntana ja sijoittumisestaan muun Euroopan ja maailman kansojen joukkoon.  Tänä vuonna molempien peruspilareiden tasavuosisatoja juhlitaan yhtä aikaa.

Saksalainen pappi ja teologi Martti Luther julkaisi kuuluisat 95 katolisen kirkon oppia vastustavaa teesiään Wittenbergin linnankirkon ovella 31. lokakuuta vuonna 1517, mitä pidetään reformaation käynnistymishetkenä. 6. joulukuuta vuonna 1917 Suomen eduskunta hyväksyi Svinhufvudin senaatin kaksi päivää aikaisemmin antaman esityksen Suomen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä, ja päivä valittiin Suomen kansallispäiväksi, vaikka esityksen hyväksyminen itsessään olikin vain yksi osa pitkää tapahtumasarjaa.

Pälkäneen seurakunta juhlistaa reformaation 500-vuotisjuhlaa ja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa erilaisin tapahtumin ja juhlamessuin kaiken vuotta. Reformaation juhlaviikkoa vietetään 31.10.–5.11.