Tukiopetuskahvila oli paras liikeidea

KaTu Ny sai tukiopetuskahvilastaan parhaan liikeidean palkinnon. Opiskelijat tulivat yhteiskuvaan juuri ennen musiikkinäytelmänsä alkua. Eturivissä vasemmalta Jaakko Närhi, Pauliina Huhtala, Viivi Huuhtanen ja Aniel Enfield. Takarivissä opettaja Eetu Sivula sekä Luopioisten Yrittäjien palkintoraadin jäsenet Mirjami Valli, Sari Päätalo ja Seppo Kääriäinen.
Matkailu ja yrittäjyys -kurssin opettaja Eetu Sivula oli tyytyväinen opiskelijoidensa työhön.

– Olemme antaneet tukiopetusta matematiikassa, ruotsissa ja fysiikassa. Kahvilamme on auki kerran viikossa koko kevään ajan, Pauliina Huhtala ja Viivi Huuhtanen kertoivat KaTu Ny:n toiminnasta.

KaTu Ny:ssä toimivat heidän lisäkseen myös Aniel Enfield ja Jaakko Närhi.

Yrityksen liikeidea oli Luopioisten Yrittäjien palkintoraadin mukaan paras Anna Tapion yhdeksäsluokkalaisten perustamien yritysten joukosta. Palkintoraatiin kuuluivat Sari Päätalo, Mirjami Valli ja Seppo Kääriäinen.

– Yrityksessä on tuore idea, tukiopetus tuodaan uudella tavalla esille, Sari Päätalo kiitteli palkintopuheessaan.

Mirjami Valli kertoi, että palkittavien valinta kahdentoista yrityksen joukosta oli vaikeaa, sillä taso oli hyvä ja entistä tasaisempi.

Yhdeksäsluokkalaisten valinnaisella Matkailu ja yrittäjyys -kurssilla perustetut nuoret yritykset esittelivät toimintaansa Anna Tapion koulun yritysmessuilla. Messujen lisäksi koululla oli tutustumispäivä, joten kävijöitä oli runsaasti paikalla. Suuri osa vierailijoista oli koulun oppilaiden vanhempia.

 

Pelimanneilla oli paras esittely

Luopioisten Yrittäjien palkintoraati Seppo Kääriäinen, Sari Päätalo ja Mirjami Valli arvioivat Aitoon Kuvauspalvelu Ny:n toimintaa. Yritys tekee ilmakuvausta multikopterin avulla.

Lautapelien kehittämiseen ja markkinointiin keskittyvä Pelimannit Ny sai Luopioisten Yrittäjäyhdistyksen raadilta palkinnon parhaasta liikeidean esittelystä.

Pelimannit Ny markkinoi kehittämiään lautapelejä, joista messuilla olivat esillä korttipeli Always Trouble ja lautapeli Flashlight. Jälkimmäisessä on ideana metsästää kummituksia pimeässä kartanossa taskulamppujen avulla.

– Idea tästä pelistä syntyi jo seiskaluokalla. Olemme pelanneet tätä asuntolassa ja peli on kehittynyt sen myötä, pelin luonut Panu Ohra-aho kertoi.

Hänen yrityskumppaninsa on Akseli Häkli. Pelit olivat paitsi itse keskittyjä, myös itse askarreltuja.

Palkintoraati antoi myös yhden kunniamaininnan. Sen sai Otukset Ny, joka on Helga Simolan ja Viola Ylhäisen yritys. Otuksen Ny tekee silkkimassasta korvakoruja ja pieniä otuksia. Kunniamaininta tuli siitä, että yritys lahjoittaa myymiensä kissa-aiheisten tuotteiden hinnasta 20 prosenttia Kissakoti Kattilalle.

 

Yritykset kurssin pääosassa

Panu Ohra-aho esitteli kehittämiään pelejä Pelimannit Ny:n osastolla.

Matkailu ja Yrittäjyys -kurssia viime syksystä alkaen opettanut Eetu Sivula kertoi, että Nuori Yrittäjyys -projekti on kurssilla pääosassa. Syksyn ohjelmassa oli liiketoimintasuunnitelman laatiminen.

– Oman liikeidean keksiminen oli kurssilla suurin haaste, toinen iso juttu on markkinointi, Sivula kertoi.

Osa nuorista kehitti liikeidean harrastuksensa ympärille, osa etsi ideoita netistä ja keskustelemalla opettajan kanssa.

– Kurssiin kuuluu myös kirjanpitoa ja keväällä teemme jokaisesta yrityksestä oikean veroilmoituksen.

Pelimannit Ny sai parhaan esittelyn palkinnon. Mirjami Valli onnittelee Panu Ohra-ahoa, jonka yrityskumppani Akseli Häkli odottaa vuoroaan. Taustalla opettaja Eetu Sivula sekä palkintoraadin muut jäsenet Sari Päätalo ja Seppo Kääriäinen.

Matkailu ja yrittäjyys -kurssi on suosittu valinnaisaine. Tänä vuonna kurssille osallistuneista opiskelijoista 33 perusti oman yrityksen yhteistyössä jonkun toisen tai useamman muun opiskelijan kanssa.

Palkittujen yritysten lisäksi messuilla esittäytyi muitakin nuoria yrityksiä. Valokuvaukseen keskittyviä yrityksiä oli kaksi, Borealis Ny sekä ilmakuvauksia multikopterilla tekevä Aitoon Kuvauspalvelu Ny.

Kädentaitoihin perustuvia yrityksiä oli myös kaksi, kirjoista koteloita valmistava Booksafe Ny sekä kunniamaininnan saanut Otukset Ny.

Makeat herkut ovat tikkareita valmistavan Sugar Mouth Ny:n, erilaisia herkkuja valmistavan Nonparelli NY:n sekä jäätelöä valmistavan Aitoon Helmi Ny:n erikoisalaa. Ankka NY:llä on elektroniikkaan keskittyvä verkkokauppa. Virtoila Ny on keskittynyt tuottamaan musiikkinäytelmän nimeltään Kalevalan Lukio.

– Tällä kurssilla opiskelijat saavat yritystensä kautta palautetta myös muualta kuin vain arvosanan kautta. Pidän tätä tärkeänä asiana nuorille, Sivula kertoi.

 

Alisa Sarjava myi herkkuja Nonparelli Ny:n osastolla.
Viola Ylhäinen ja Helga Simola esittelivät askartelemiaan koruja ja pienesineitä Otukset Ny:n osastolla.

Kommentointi on suljettu.