Israel – monen kansan maa

Kirjoittaja pääsi kävelemään vanhan Jerusalemin muureille.
Sanotaan, että Jerikossa on Jeesuksen kiusausten vuori

Israelin-matkani alkoivat 2000-luvun alussa. Viime vuosina olen käynyt joka kevät. Monta asiaa olen oppinut maasta, jonka asukkaista löytyy useiden eri tapojen ja uskontojen omaavia kansalaisia.

Israel on historialtaan kiinnostava maa ja sen arkeologisten kaivauksien uudet löydöt kertovat vuosi vuodelta lisää raamatun kirjoitusten paikkansapitävyydestä. Paikan päällä kuulee myös uutiset totuudenmukaisempina.

Keväällä luonto on todella kaunis: mantelipuun kukat, luonnon värikkäät kukkaset ja puut (jakaranda, mimosa ym.).  Hotellit, joissa yövyn, ovat usein pieniä juutalaisperheiden omistamia hotelleja, joissa on myös arabeja henkilökunnassa.

Vaellus on intohimoni ja kun pääsen perille, on reittejä katsottu jo valmiiksi.  Kerran olen ollut mukana myös ryhmävaelluksella, joka vei Golanille ja Syyrian rajalle.

Israelista tulee monelle mieleen ensimmäiseksi sana ”miehitys”. Valitettavasti Suomen uutisointi on usein yksipuolista ja puolueellista Israelia vastaan.  Israelissa on yli kahdeksan miljoonaa asukasta (6 miljoonaa juutalaisia, vajaa 2 miljoonaa arabeja ja 360 000 muita). Palestiinan itsehallintoalueilla Jordanin länsirannalla ja Gazassa asuu yhteensä noin kolme miljoonaa palestiinalaista.

Unikkopelto

Israelin arabeilla on samat oikeudet kuin juutalaisilla. Myös Palestiinan autonomian arabit voisivat nauttia yhtä hyvästä elämästä, jos heidän johtajansa käyttäisivät miljardien raha-avustukset kansansa hyväksi. Esimerkiksi Haifassa on kristittyjä arabeja, jotka julkisesti tukevat ja rakastavat Israelin valtiota. En väitä, etteikö vääriä päätöksiä tehdä Israelissa niin kuin muissakin valtioissa, mutta asioista pitäisi ottaa selvää ennen kuin kirjoitellaan valheellisia ja manipuloituja (vain osa totuutta) uutisia ja mielipiteitä someen.

Yksi esimerkki vääristä tiedoista ja toimenpiteistä on aiheuttanut SodaStream-tehtailla päinvastaisen ratkaisun, kuin mitä oli tarkoitus aiheuttaa. Tehtaalla oli töissä 350 Israelin juutalaista, 450 Israelin arabia ja 500 Länsirannan palestiinalaista Juudean aavikolta. Tehdas siis työllisti satoja palestiinalaisia arabeja, mutta kansainvälinen boikotti BDS aiheutti sen, että SodaStreamin oli pakko lopettaa tuo tehdas ja muuttaa Negevin autiomaan alueelle Rahat -kaupunkiin, missä se nyt sen sijaan työllistää Israelin beduiineja. Boikotin seurauksena 500 palestiinalaista arabia menetti työpaikkansa.

 

SodaStream -boikotti kääntyi työntekijöitä vastaan.

Raamatussa sanotaan Israelista: (Sakarja 2:8)

Ne, jotka rakastavat Jumalaa, rakastavat myös Hänen silmäteräänsä!

”Joka koskee minun kansaani, se koskee minun silmäterääni”

 

Kaija Aittokumpu

Raamatun Joppe kaupungissa sai käsityksen kapeista kaduista.