Rakentaja on poissa, viulut jäävät soimaan

Arvostettu ja palkittu viulunrakentaja Jaakko Mäkelä menehtyi 12.4.2017 Tampereen Yliopistollisessa sairaalassa.

Hän työskenteli loppuun saakka viulunrakentajana ja opettajana.

Mäkelää jäivät kaipaamaan vaimo, lapset ja sisarukset perheineen sekä suuri joukko ystäviä ja muusikoita Suomessa ja ulkomailla.

Jaakko Mäkelä rakensi ensimmäisen soittimensa vuonna 1979, kun hänen tyttärensä alkoi soittaa viulua. Sen jälkeen Mäkelän käsistä valmistui reilut pari sataa viulua, alttoviulua ja selloa. Monien huippuviulistien käsiin päätyneet soittimet eivät vaikene, vaikka rakentajamestari onkin poissa.

Jaakko Mäkelä haki soittimenrakentajana oppia Antonio Stradivarin ja muiden mestareiden soittimista. Ammattitaitoaan kehittääkseen hän osallistui myös kansainvälisiin viulunrakennuskilpailuihin. Mäkelän viulu palkittiin soinniltaan parhaana Italian Cremonassa järjestetyssä Antonio Stradivari -kilpailussa. Lisäksi Mäkelä oli toinen yleisessä sarjassa, jossa äänen lisäksi arvioitiin soittimen ulkomuoto ja rakenne.

Jaakko ja Reetta Mäkelä asettuivat vajaat 15 vuotta sitten Luopioisiin, Kukkian komeisiin rantamaisemiin. Reilut kolme vuotta sitten Jaakko Mäkelä juhlisti 70-vuotispäiviään seurakuntakeskuksen konsertilla, jossa pääsi kuulemaan mestarin soittimia.

Palkittu ja arvostettu viulunrakentaja Jaakko Mäkelä kuoli 12. huhtikuuta.