Turvavyöt irti, nyt tehdään laukkuja

Roosa B -laukut ja kukkarot valmistetaan käytetyistä turvavöistä. Suunnittelija-yrittäjä Roosa Blom muutti vastikään Pälkäneelle.

Mitä tekee nuori yrittäjä, kun ulkomaalainen yritys lähestyy sähköpostilla? Roosa B -tuotenimellä kierrätyslaukkuja suunnitteleva Roosa Blom poisti viestit roskaposteina ja huijauskirjeinä, kunnes puhelin soi.

– Kiinalaisen yrityksen Suomessa toimiva edustaja soitti ja esitti yhteistyötä. Pyysin vain laittamaan sähköpostia, jolloin hän sanoi, että he ovat jo laittaneet, mutta en ole vastannut, Blom kertaa yhteydenottoa.

Lopulta Blom vakuuttui yrityksen aikeista ja asiat alkoivat rullata. Yritys tilasi erän käytetyistä turvavöistä valmistettuja laukkuja Kiinaan.

– Satojen laukkujen tilaus on heille koe-erä, minulle se on iso tilaus. Parhaillaan haemme Kiinasta mallisuojausta laukuille, Blom valottaa keskeneräistä ja siksi vielä salamyhkäistä kuviota.

Suomessa Roosa B -laukuilla on 25 jälleenmyyjää ja yksi Ruotsissa. Linnanjuhlissa laukkuja on nähty kolmella kantajalla viime vuonna ja vuonna 2015.

Kuukausi sitten 22-vuotias Blom muutti Tampereelta Pälkäneelle miehensä kanssa. Niin muutossa kuin yrittämisessäkin Blom soveltaa heittäytymistaktiikkaa, jossa asioiden annetaan tapahtua suurempia murehtimatta. Pälkäneestäkään he eivät tienneet etukäteen mitään, mutta talo ostettiin, kun hyvien kulkuyhteyksien varrelta tuli sopiva järvenrantapaikka vastaan.

– Tartun tilaisuuteen, kun sellainen tulee, Blom myöntää.

Valikoiman karsiminen kannatti

Blom oli hankkinut itselleen y-tunnuksen vuonna 2013 opiskellessaan vaatetusartesaaniksi Hämeenlinnassa. Aluksi hän teki kierrätysmateriaaleista kaikenlaista, lähinnä koruja ja laukkuja. Käytetyistä turvavöistä valmistetut laukut syntyivät puolivahingossa nelisen vuotta sitten.

– Tein kokeiluja laukuilla. Kun ihmiset diggailivat, jatkoin kehittelyä. Turvavyö on haastava materiaali, liukas ja hankala ommeltava sekä helposti purkautuva, joten piti keksiä, miten tuotteet kannattaa valmistaa.

Tammikuussa 2014 Blom päätti ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi. Hän osallistui yrittäjän oppisopimuskoulutukseen oman firmansa kautta, ja työskenteli samalla vielä kaupan kassalla ja muissa töissä. Pari ensimmäistä vuotta hän kiersi alan tapahtumia sekä muita markkinapaikkoja ja tutustui ihmisiin. Yhteistyökumppaneita alkoi löytyä kivijalkakaupoista, ekologisen ja eettisen muodin parista.

– Piti verkostoitua ja miettiä brändiä. Syksyllä ennen tärkeitä messuja päätin vain jättää kaiken muun pois paitsi laukut. Mies vielä yllytti pitämään korut mukana, mutta lopulta otin mukaan vain kahta eri laukkumallia ja tein myyntiennätykseni! laukkusuunnittelija kuvaa käännekohtaa.

Eettisyys ja ekologisuus edellä

Viime syksyyn saakka Blom valmisti laukkunsa pääosin itse silloisessa kodissaan Tampereella. Luotettavien alihankkijoiden pestaaminen on ollut työlästä, mutta nyt tuotanto alkaa olla hänen mukaansa hyvällä mallilla.

– Kaksi vuotta meni pelkästään sopivien valmistajien löytämiseen. Suomessa pystyn kontrolloimaan ja opettamaan alihankkijoita niin, että toiminta on eettistä ja omiin arvoihini pohjautuvaa, Blom toteaa huojentuneena.

Vaativa ompelutyö tehdään Tampereella ja laukun avausmekanismin eli kehyksen kiinnittäminen Nokialla. Kehykset tulevat Kiinasta ja turvavyöt autoromuttamoilta. Blom voi jo keskittyä yrittämisen muihin osa-alueisiin.

Turvavöistä saa yllättävän monenvärisiä laukkuja.

Rohkeasti kohti uutta

– Vasta syksyllä pystyin maksamaan ensimmäisen kerran itselleni palkkaa, siihen saakka elin säästöillä ja muilla töillä. Nyt kun laukkuja menee enemmän, minulla menee älyttömästi aikaa sähköpostin, somen, tarjousten ja markkinoinnin hoitamiseen. Samalla etsin uusia jälleenmyyjiä ja yritän olla aina askelen edellä, Blom kuvailee yrityksen vaihetta.

Roosa B -laukkumerkin lisäksi Blomilla on Tampereella vaatelainaamo Luottovaate, jossa hänellä on yksi työntekijä. Liikkeen yhteydessä on myös Roosa B -laukkujen näyttelytila. Pari–kolme päivää menee Tampereella ja 2–4 päivää kuukaudessa Helsingissä, muuten työt hoituvat nyttemmin Pälkäneeltä käsin.

– Olen aina hypännyt vähän uhkarohkeastikin uuteen, ja ihmiset ovat tulleet minun luo, Blom kuvaa toimintatapaansa, joka on viimeksi johtanut kansainväliseen yhteistyöhön.

Seuraavaksi suunnitelmissa on malliston laajennus, mutta Roosa Blomin tulevaisuudenhaaveissa siintää kansainvälistyminen.

­ – Mieluiten etenen hitaasti ja vakaalle pohjalle.

 

Olet ihana -tyylikirja korostaa hyvää oloa ja itsensä hyväksymistä sellaisenaan. Muru-kissan Instagram-tili on suosittu.

Vaatevuokrausta uudella tyylillä

Sattumalta Roosa Blomista tuli myös tietokirjailija. Hänen ystävänsä, stylisti Sohvi Nyman ehdotti kirjan kirjoittamista pukeutumisesta ja tietenkin Blom sanoi joo. Blom on kirjoittanut Olet Ihana -tyylikirjaan osuudet materiaaleista, laadusta ja vaatehuollosta.

– Kirjan viesti on, että olet hyvä tuollaisena. Ei ole olemassa vääriä vartaloita, on vain vääriä paikkoja shoppailla, Blom painottaa.

Kirjoittajien mukaan hyvä olo ja itsetunto heijastuu paitsi sisältä ulos myös ulkoa sisälle. Siksi pukeutuminen ei ole pinnallisuutta.

– Hyvä suunnittelu ja sen tunnistaminen on lähtökohta. Vaatekaupoissa tulee herkästi itku ja paha mieli, kun koot ovat järkyttäviä ja suunnittelu heikkoa, Blom väittää.

Saman ajatuksen jatkeena Roosa Blom puolisen vuotta sitten herätti henkiin vuosia uinuneen vaatelainaamon Tampereella. Luottovaatteen liikeideana on vuokrata Suomessa suunniteltuja ja mielellään ? myös valmistettuja vaatteita. Asut on tarkoitettu sekä arkeen että juhlaan, iltapukuja valikoimaan ei kuulu.

­ – Asiakas voi vuokrata joko kertalainauksena kaksi tuotetta kahdeksi viikoksi tai maksaa kuukauden tai puolen vuoden jäsenyyden, Blom toteaa.

Kuukauden jäsenyys maksaa 60 euroa ja kuuden kuukauden 150 euroa. Asiakas saa mukaansa kaksi tuotetta, mitkä voivat olla yhtä hyvin mekko ja laukku kuin kaksi muuta asustetta. Lainaaja palauttaa tuotteet puhtaina ja huollettuina, ja hän saa uudet asut mukaansa. Vastaavia lainaamoja on Suomessa vasta puolenkymmentä.

Idea sopii Roosa Blomin ajatusmaailmaan: vaatteet ovat kotimaisia ja laadukkaita, ne kiertävät ja ovat siten eettisiä ja ekologisia. Lisäksi kokoja on 32–46:een, joten jokaisen pitäisi löytää itselleen sopivia vaatteita.

– Vuokraus on käynnistynyt paremmin kuin odotin. Se on helppo tapa kokeilla uutta ja kuluttaa eettisesti ja ekologisesti, yrittäjä huomauttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?