Uusi elämä: Laitikkalan koulu on aktiivisessa uusiokäytössä

Partiolaiset viihtyvät Laitikkalassa

Lahtelainen lippukunta Lähteen Vartijat vietti toukokuun alussa viikonloppuleiriä Hämeen Partiopiirin omistamalla Laitikkalan koululla. Kuvassa osa leiriläisistä.

Hämeen Partiosäätiö osti Laitikkalan koulun Pälkäneen kunnalta elokuussa 2014, vain pari kuukautta varsinaisen koulutoiminnan päättymisen jälkeen. Laitikkalassa katsottiin tyytyväisinä, kun kiinteistö sai uuden, aktiivisen omistajan. Partiolaiset kunnioittavat lähes satavuotiaan koulun historiaa pitämällä nimen edelleen Laitikkalan kouluna.

Hämeen partiosäätiö teetti koulun tiloissa perusteellisen remontin. Ulkoisesti rakennus ei ole kokenut suuria muutoksia, sillä seinien ja katon väri ovat pysyneet samoina remontista huolimatta. Sisätiloiltaan koulu sen sijaan on muuttunut perusteellisesti, kun kahden yhdysluokan opetustiloista on muokattu majoitus- ja koulutustilat 50 henkilölle. Myös pihasauna on kokenut täydellisen remontin.

– Täällä on todella hyvät tilat ja varusteet toiminnalle. Suunnittelussa on otettu käyttäjäkunta hyvin huomioon, lippukunnan johtaja Samuli Luomalahti Lähteen Vartijoista kiittelee.

Lähteen Vartijoiden lippukunta vietti toukokuun alkupuolella viikonlopun mittaista leiriä Laitikkalan koululla. Lippukunnasta kolmannes, noin 30 henkilöä oli mukana. Jokaiselle tuntui löytyvän mielekästä tekemistä.

Koulurakennuksen viereinen metsäkaistale houkutteli ison joukon poikia rakentamaan majoja. Samaan aikaan osa leiriläisistä harjoitteli nuotion tekoa betonirenkaan sisään. Keittiössä hääri kolme ahkeraa naista valmistamassa kanakeittoa.

– Meidän leiriohjelmaamme kuuluu aina käsillä tekemistä ja erätaitoja, Luomalahti kertoo.

Tulenteon harjoittelu sujuu turvallisimmin kaivonrenkaan sisällä. Nuotiopuuhissa Nella Heinonen, Vilho Launiainen sekä Lähteen Vartijoiden lippukunnan johtaja Samuli Luomalahti.

Laitikkalan koulun keittiössä onnistuu ruoan laitto isommallekin porukalle. Lähteen Vartijoiden kokkeina toimivat Johanna Kalliomaa, Linda Jokio ja Kirsi Tanttu.

Laitikkalan koulu sai leiriläisiltä kiitosta paitsi tiloistaan ja ympäristöstään, myös sijainnistaan.

– Tänne on helppo tulla, sillä bussilla pääsee ihan lähelle tuohon valtatien varteen.

Lähteen Vartijat saivat kunnian olla viimeiset partiolaiset koululla tämän kevätkauden aikana. Toiminta jatkuu jälleen syksyllä koulujen alkaessa.

Koulun käyttöaste on ollut hyvä heti alusta, eli sisätilojen remontin valmistumisesta asti. Täydellä teholla tiloja on voitu käyttää nyt puolentoista vuoden ajan.

– Meillä oli vuonna 2016 koululla 2500 henkilövuorokautta ja tilat olivat käytössä 40 viikonloppua vuodesta, Hämeen Partiopiirin toiminnanjohtaja Tommi Nyman kertoo.

Oman käytön lisäksi tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille. Kesällä 2017 koululla juhlitaan ainakin yhdet häät ja kahdet syntymäpäivät.

– Arkipäiville tavoittelemme vielä erilaisia yhteistyökuvioita, että saisimme käyttöastetta vielä nostettua.

Hämeen Partiopiiri on Nymanin mukaan hyvin tyytyväinen säätiön tekemään hankintaan. Laitikkalan koulu sijaitsee keskellä järjestön toimialuetta, ja käyttäjäkunta on antanut paikasta paljon positiivista palautetta.

Myös paikallinen partiolippukunta, Kostian Kahlaajat on pitänyt yhden leirinsä Laitikkalan koululla.

– Pidimme tämän vuotisen talvileirimme Laitikkalassa. Leirillä oli 60 osallistujaa, joista melkein kaikki myös yöpyivät koululla tai pihalla teltoissa, lippukunnan johtaja Maria Aaltonen kertoo.

Kostian Kahlaajien talvileirin nimenä oli Sata lasissa, liittyen Suomi100 -teemaan. Leiriohjelmaan kuului muun muassa tutustumista vanhoihin leirikäytäntöihin Yle Areenan tallenteiden kautta.

– Vertailimme niitä meidän aikaamme ja pohdimme, miten toiminta on muuttunut vuosikymmenten aikana, Aaltonen kertoo.

Myös paikalliset käyttäjät pitivät uudesta leirikeskuksesta.

– Tulemme kyllä käyttämään Laitikkalan koulua jatkossakin. On mukavaa, kun on noin hieno paikka tässä lähellä.

Lippukunnalla on vuosien varrelta hyviä kokemuksia erilaisista leirikeskuksista Pälkäneen alueella.

– Toisinaan sopeutamme toimintamme niihin tiloihin, joista vielä löytyy tilaa ja joskus varaamme leirikeskuksen suunnittelemamme ohjelman tai varustelutason perusteella. Hyvä partioleiri ei yleensä ole riippuvainen olosuhteista. Toisaalta nyt talvella toteuttamamme historiaohjelma onnistui erityisen hyvin Laitikkalan koulun yläkerran koulutustilan ja sen sujuvasti toimivan tekniikan ansiosta, Aaltonen summaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>