Luottamuspaikkajako: Keskusta ja perussuomalaiset pelasivat vasemmistoliiton sivuun puheenjohtajistosta

Hanna Laine tarttui nuijaan

Kangasalan uudet päättäjät järjestäytyivät maanantaina valtuuston vanhimman Ranja Aukeen (vas) johdolla, kunnes Hanna Laine (sd) otti paikkansa pöydän takaa ja paukutti valinnat sarjatulella.

Uusi puheenjohtaja linjasi valtuustokauden alkajaisiksi, ettei tule rajoittamaan puheenvuorojen mittaa, jos puhujat pysyvät asiassa ja tuovat käsiteltävään asiaan uutta. Laine toivoi kuitenkin, että valtuutetut puhuvat tiiviisti ja arvostavat toistensa mielipiteitä.

– Kovinta ääntä eivät aina pidä ne, joista päättäjien pitäisi kantaa eniten huolta, Hanna Laine muistutti.

Hän tarjosi uusille valtuutetuille samaa ohjetta, jonka itse päättäjäuransa alkajaisiksi oppi: aina ei olla yhtä mieltä, vaan joskus äänestetään. Sen jälkeen jätetään pulinat pois ja eletään valtuuston päätöksen mukaisesti.

Hanna Laine toivoi rakentavaa ja ratkaisuja etsivää valtuustokautta.

– Meidän on oltava maakuntahallintoa rakennettaessa aktiivisia, jotta Kangasalan näkökulmat huomioidaan. Soten lähdön jälkeen kunnan suurimmaksi toimialaksi jää kasvatus ja opetus. Myös vapaa-ajan palveluiden merkitys kasvaa.

Maakuntauudistus näkyy myös Kangasalan uudessa lautakuntarakenteessa, joka on aiempaa tiiviimpi.

 

Tekninen vaaliliitto rankaisi vasemmistoa

Hanna Laineen lisäksi valtuuston puheenjohtajistoon kuuluvat Mika Ollila (kok) ja Jari Leino (ps). Kunnanhallituksen puheenjohtajana jatkaa Heikki Lyytinen ja varapuheenjohtajana toimii valtuustoa tähän saakka johtanut Raimo Kouhia (sd). Lisäksi hallitukseen kuuluvat Teija Kulmala (kok), Merja Hackspik-Tuomisto (kok), Anne-Mari Thomassen (sd), Marko Törhönen (ps), Tero Linna (kesk), Stiina Lahikainen (vihr) ja Jorma Jussila (kd).

Jorma Mäntylä (vas) kritisoi vaalien jälkeen käytyjä luottamuspaikkaneuvotteluita. Hänen mielestään keskustan ja perussuomalaisten tekninen vaaliliitto mitätöi vaalituloksen, koska vaalien voittajat eli vihreät ja vasemmistoliitto eivät saaneet niille kuuluvaa valtuuston varapuheenjohtajan paikkaa.

– Kokoomus hyväksyi sopimuksen, koska se hyötyi siitä, ja nähtiinpä samalla sekin, että vihreät auttoivat perussuomalaisia. Valtakunnassa perussuomalaiset ja kepu eivät arvoerimielisyyksien takia sovi yhteen, mutta Kangasalla se onnistuu, Mäntylä piikitteli.

Seppo Talli (vas) puolestaan kiinnitti huomiota siihen, että sosiaali- ja terveyslautakuntaan valittiin kaksi lääkäriä.

– Edustatteko siellä ammattikuntaanne vai kuntalaisia, hän tiedusteli.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen kättelee uuden puheenjohtajan Hanna Laineen. Uuden valtuustokauden vauhtiin laittanut Ranja Aukee palailee takariviin ja kehitysjohtaja Jarmo Kivineva valmistelee listoja kokousta varten.

 

Kangasalan lautakunnat

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sonja Koto (pj)

Mauri Jussila (vpj)

Jari Hagqvist

Isto Kaarne

Sirkka Tuhola

Ranja Aukee

Heini Kivimäki-Hietanen

Petri Urkko (Pne)

Kirsi Saarinen (Pne)

 

Sivistyslautakunta

Jari Markkinen (pj)

Topi-Pekka Kuusjärvi (vpj)

Ali-Reza Abdali

Tony Lähde

Saana Vahvelainen

Mari Orell

Niina Nummela

 

Elinvoimalautakunta

Pertti Alanko (pj)

Virpi Hannuksela (vpj)

Simo Arra

Jari Haaparanta

Wellu Mäkinen

Soili Uotila-Välimäki

Monica Hannula

 

Viranomaislautakunta

Hannu Karppila (pj)

Mikko Lehtonen (vpj)

Jorma Mäntylä

Tuomas Bährend

Marika Ranto

Eevaliisa Pentti

Aira Aarnio

 

Yksi kommentti

  1. Tommi Liljedahl

    Juttu korjattu. Luottamuspaikkaneuvotteluita sekä keskustan ja perussuomalaisten vaaliliittoa kritisoi Jorma Mäntylä (vas), ei Jussila, kuten alkuperäisessä jutussa virheellisesti mainittiin.
    Lisäksi kunnanhallituksen jäsenten listauksessa Jorma Jussilan puolue (kd) oli alun perin merkitty virheellisesti (vas).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?