Kielo Kärkkäinen laiturilla ja paikallispunkkarit työväentalolla

Rumpali Jarmo Pirttiniemi sai noin vuosi sitten kiintoisan yhteydenoton. Miehen vanhan bändin nauhoituksia kysyttiin digitoitaviksi.
Basisti Raimo Hietala on Suurkaupungin haittojen jäsenistä ainoa, joka yhä asuu Rautajärvellä.
Kitaristi-laulaja Timo Jokisen kynästä ovat lähtöisin Suurkaupungin haittojen omat biisit. Myös lainakappaleita on soitettu paljon.

Lukuisten eri kokoonpanojen kanssa maan ja maailman keikka-areenoita kiertävä Kusti Vuorinen rikastuttaa kotikylänsä kesää kahdella musiikkikarkelolla. Kesäkuun puolivälissä vietetään Tervaniemirockia ja heinäkuun puolivälissä Rantajazzia.

Tervaniemen työväentalolla juhlitaan lauantaina 17. kesäkuuta punk-henkisesti ja kotikutoisesti. Esiintymässä on kaksi 1970-luvun lopun punk-aallossa syntynyttä paikallisbändiä: Eräjärveltä lähitienoon musiikkipiirien tietoisuuteen ponnistanut Irtopää sekä Rautajärveä ravistellut Suurkaupungin haitat.

Vajaat neljä vuosikymmentä sitten muutaman vuoden keikkaillut Irtopää teki neljä vuotta sitten paluun kotikylänsä Eräpunkissa ja Tervaniemirockissa. Meininki oli energistä ja hypnoottista: nuorempi yleisö oli ihmeissään, kun äidit tavoittivat vanhan palon ja rupesivat bogoamaan.

Pappapunkpoppoossa soittavat muun muassa entinen kyläkauppias Osmo Koivula (laulu) ja sarjakuvapiirtäjä Jukka Tilsa (kitara). Irtopään velmussa lavaolemuksessa ja biiseissä on estotonta punk-asennetta, mutta musiikkityyli edustaa kuuntelijaystävällisempää uuden aallon rockia.

Jarmo Pirttiniemen (rummut), Timo Jokisen (kitara) ja Raimo Hietalan (basso) Suurkaupungin haitat aktivoitui uudelleen viime talvena. Pienlehtiarkistojen digitoinnin yhteydessä löydettyjä vanhoja Suurkaupungin haitat -äänityksiä päätyi punk-ajan pikkubändejä esittelevälle Kuoleman tappaneet -kokoelmalle.

Bändi lupautui soittamaan levyn julkistamistilaisuuteen Helsinkiin. Niinpä kolmikko otti talvella Rautahovissa haltuun vajaan neljänkymmenen takaisia rypistyksiään. Kesäkuussa myös sydänhämäläisille tarjoutuu tilaisuus tutustua Suurkaupungin haittoihin.

Ei ihan perinteinen rokkibändin treenikämppä, kun takaseinässäkin lukee Kukkian maa- ja kotitalousnaiset. Rautahovin lava on kuitenkin Suurkaupungin haittojen harjoitusareenaksi vallan sopiva. Punkin pyörteissä Raimo Hietala (vas.), Jarmo Pirttiniemi sekä Timo Jokinen.

Työväentalon miljöö sopii punkin ite-asenteeseen: Tervaniemirockissa esiintyjät nousevat maton paksuuden verran yleisön yläpuolelle. Nuoruuden punkbändiensä kanssa Kuhmalahdelle saapuvat Timo Jokinen ja Jukka Tilsa tähdittävät elokuun alussa myös Kuohijoen August Rockia, jonka jokavuotisiin toivebändeihin lukeutuu seudulla legendan maineeseen noussut Lentomies Usva.

 

Längelmäveden aallot kantavat kesäistä soittoa

Kielo Kärkkäinen saapuu 15. heinäkuuta Kuhmalahdelle Rantajazziin.

Myös heinäkuun puolivälissä Kuhmalahden kunnansaunalla järjestettävä Rantajazz on miljööltään ja tunnelmaltaan omaleimainen ja kodikas. Jos sää suinkin sallii, soittopelit viritetään tukinuitossa aikanaan palvelleelle Siuronsalmen suurelle laiturille, josta musiikki kantautuu kauniissa kesäillassa pitkin Längelmäveden aaltoja.

Kusti Vuorinen on löytänyt Rantajazzin tähdeksi nousevan tamperelaiskyvyn Kielo Kärkkäisen. Esikoisalbumiaan parhaillaan valmistelevan laulaja-lauluntekijän suomenkieliset kappaleet tasapainoilevat folkin, popin, iskelmän ja jazzin maailmassa.

– Kappaleiden lähtökohtina toimivat runous ja totuus. Rakkauden tosi olemus pitää laulunaiheena pintansa kaikissa suhdanteissa, Kärkkäinen sanoo.

Hän tuo Kuhmalahden rantajazziin kvartetin, jossa soittavat Tuomas Luukkonen (kitara ja huilu), Tommi Laine (basso) ja Sebastian Krühn (rummut).

 

 

Kuhmalahden entinen kyläkauppias Osmo Koivula toimii Irtopääiden solistina.

Tervaniemirock ja Rantajazz

la 17.6. Tervaniemirock työväentalolla (Pohjantie 159). Esiintymässä vuosikymmenten jälkeen aktivoituneet Sydän-Hämeen punksuuruudet Irtopää ja Suurkaupungin haitat.

15.7. klo 19 Rantajazz kunnansaunalla Siuronsalmen rannassa. Esiintymässä Kielo Kärkkäinen yhtyeineen.

 

 

Kommentointi on suljettu.