Kansansävelmä antaa sanalle siivet

Pälkäneen kansallispukuun pukeutunut tanssitaitelija Jaakko Simola myötäilee liikkein kansanlaulumessun kulkua.

Pälkäne-päivän perinteinen messu on tällä kertaa reformaation 500-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansanlaulumessu, jossa kaikki laulut ovat jumalanpalvelusta varten uudelleen sanoitettuja suomalaisia kansansävelmiä.

Messu pidetään sunnuntaina 30. heinäkuuta kello 11 Vanhassakirkossa. Sateen sattuessa tilaisuus siirtyy pääkirkkoon.

Kansanlaulumessussa toteutuu uskonpudistajan perusajatus 500 vuoden takaa. Martti Lutherin mielestä hengellisen musiikin piti nimittäin pohjautua kansanmusiikkiin, jotta ihmiset kokisivat sen tutuksi tai kuten nykyään sanottaisiin, helposti lähestyttäväksi.

Vaihtoehtoinen jumalanpalvelus muistuttaa, että kristillistä sanomaa voi viedä eteenpäin monin erilaisin tavoin, ja hengellinen musiikki voidaan sovittaa mihin musiikkityyliin hyvänsä. Suomalaisessa kansanlaulukirkossa soivat muun muassa sellaiset tutut sävelmät kuin Kotimaani ompi Suomi, Saunavihdat ja Arvon mekin ansaitsemme. Laulut on sanoittanut Anna-Mari Kaskinen ja kansansävelmät sovittanut Kaija Eerola.

Kansanlaulumessun toimittaa kirkkoherra Jari Kemppainen ja kanttorina on Ritva Huomo. Lauluja säestävät Ulla Terva viululla ja Anita Lehto harmonikalla, ja Pälkäneen kirkkokuorosta ja Caritas-kuorosta koottu lauluryhmä toimii esilaulajana. Mukana on myös Suomen Lähetysseuran Safarikuoro. Tanssitaiteilija Jaakko Simola myötäilee lauluja liikkein.