Suomi 100 vuotta – Pälkäneen torikuusi

 

Poikkesinpa joku aika sitten tutkimaan uutta uljasta Pälkäneen toria. En löytänyt torikuusen pystytystä varten kaivoa, jollainen oli vanhalla torilla. Kyselin sen perään torin rakentajilta, jotka kertoivat suunnittelijan ilmoittaneen torille tulevan kiinteän kuusen, joten kaivo on tarpeeton. Itsekseni kummastelin edelleen, miksi en löydä kuuselle varattua istutuspaikkaa, vaatiihan iso kuusi ison istutusmontun. Selvisihän sekin myöhemmin, kun istutukset oli tehty.

Satuin sitten ajelemaan torin ohi ja huomasin naishenkilön keskustelevan rakentajien kanssa. Kurvasin paikalle ja tiedustelin, oliko kyseessä kunnan puutarhuri. Saatuani myöntävän vastauksen kysyin, oliko tämä se joulukuusi. Olimme yhden muurirakennelman vieressä, jonka keskelle oli istutettu vajaan kahden metrin mittainen kuusen taimi. Puutarhuri kertoi asian olevan niin ja sanoi, että ”kestää jonkun aikaa..” Totta tosiaan, kestää jonkun aikaa.

Hyvässä lykyssä jo viidentoista – kahdenkymmenen vuoden kuluttua kuusi alkaa olla torikuusen mitoissa. Kyllä tulee olemaan juhlallisen oloista kulkea kotikuusen kynttiläsarjalla koristellun kuusen ohi Suomen sadantena Itsenäisyyspäivänä kirkkoon.

Tekninen lautakunta tai kuka nyt asiaan pystyykin vaikuttamaan, haloo, vielä ei ole maa jäässä.

Kalevi Koivisto

Kommentit (3)

  1. Nimetön

    Että koskakohan siihen ylvääseen Onkkaalan torikuuseen saadaan tänä vuonna se K. K:n kirjoituksessaan mainitsema kotikuusen kynttiläsarja vai onkohan kylän rokut jo kaataneet sen tannenbaumin ?

  2. Adolf Hiplari

    Älkää huoliko, kyllä se kuusi siitä kasvaa. Laittakaa siihen vilkkuvat ja moniväriset jouluvalot. Se on aina tyylikäs ratkaisu. Tätä torikuusi-asiaa mietittiin virkattu myssy päässä pitkään, ja päätettiin että vähempikin riittää näin alkuun. Luopioisissa ovat vielä niin tyhmiä että talkoilevat porukalla vanhanaikaisen pitkän kuusen omalle torilleen. Onk-kaalassa sentään ymmärretään että pieni on kaunista. Olen kuullut että torilla jaetaan ilmaiseksi kuusen käpyjä ensimmäisenä adventtina. Onk-kaalalaiset voivat sitten kaivella niistä siemeniä ja kasvattaa tulevaksi jouluksi tupaan joulukuusen. Siinä kukkapurkin ympärillä on mukava mennä piirileikkiä niin että molskihousut paukkuu.

  3. Nimetön

    Ekologinen muovikuusi värillisin vilkkuvaloin sen Onkkaalan torille rakennetun pömpelin katolle pitäisi saada ja maatalousyrittäjät voisivat aikansa kuluksi talkoilla askarrella sinne pömpelin sisälle sellaisen joulumieltä tuovan pahnapukin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?