Raiskion torpalla vielä yhteislaulua Löytyn johdolla

Raiskion torpalla veisataan seuroissa todennäköisesti viimeistä kertaa tänä kesänä. Torpalla on vietetty kesäisiä lauluseuroja jo vuosia, ja parhaimmillaan mukana ollut toistasataa veisaajaa. Nyt on ilmeisesti edessä viimeiset lauluseurat, kun torpan huolehtijat tuntevat ikääntyvänsä.

Torpan väki kokee edelleen tärkeänä – kuten Museovirastokin –, että vanhaa torppa-aluetta on vaalittava. Sitä on kunnostettu talkoovoimin jo vuosia, ja edelleen aluetta luvataan esitellä kiinnostuneille.

Museovirasto on arvioinut 1500-luvulta alkaen asutun Raiskion torpan arvokkaana rakennettuna ympäristönä; Kantolan kartanoon kuuluneen torpan vanhimmat nykyiset rakennukset ovat 1700-luvulta. Torppa sijaitsee Ämmätsänjärven pohjoispäässä, ja sen osoite on Pohjoispääntie 47. Nykyisin torppaa ja sen ympäristöä vaalii Juhani Husa.

Veisuutilaisuus on sunnuntaina 30.7. kello 14 alkaen kahvituksella, jonka jälkeen lauletaan noin tunnin verran. Samalla on mahdollisuus myös torppaan tutustumiseen. Yhteislauluissa laulattajana toimii Jaakko Löytty, joka on ollut mukana uudistamassa tämän vuoden Herättäjuhlilla Nilsiässä käyttöön otettua Siionin virsien uuden laitoksen lauluja. Virsiä on toki harjoiteltu jo pitkään erityisissä Uudet veisuut -tilaisuuksissa.

– Ilolla teimme työtä yhdeksän vuotta, eikä kertaakaan riidelty. Aina löytyi yhteinen näkemys, kun aikamme neuvottelimme. Uusiin virsiin tutustuminen käy parhaiten porukassa, niin se on rattoisampaa, Löytty sanoo.