Reima Ojala (1935-2017)

Muistokirjoitus

Reima Ojala.

Elokuussa saimme suruviestin, että sahalahtelainen Reima Ojala on nukkunut pois. Reima Ojalan kädet olivat taitajan kädet. Hän jätti pysyvät jäljet: Puu taipui moneksi osaajan käsissä ja Reiman työn jälkeä voi ihastella lukuisilla rakennus- ja remonttityömailla. Taitajan kädet saivat myös harmonikan soimaan. Reima halusi tuottaa musiikillaan iloa kanssaihmisille. Hän jätti jäljen monien mieliin ja sydämiin.

Reima Ojala syntyi vuonna 1935 Etelä-Pohjanmaalla Lehtimäellä. Opintie vei Reiman Hyvinkään pienviljelysneuvojaopistoon, josta hän valmistui maatalousteknikoksi. Ensimmäinen alan työpaikka löytyi Sahalahdelta Saarioisten kartanon kanalaosastolta. Saarioisillakin tarvittiin taitajan käsiä ja tekijämiestä – Reima siirtyi yrityksen kunnossapitotehtäviin ja toimi rakennuspuolen esimiehenä eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 1994.

Pohjanmaan poika Reima Ojala kotiutui hämäläismaisemiin Sahalahdelle. Sahalahdelta Reima löysi puolisokseen Ritvan. Sahalahdelle rakennettiin oma talo ja perheeseen syntyi poika Harri. Työura Saarioisilla kesti yli 30 vuotta.

Sydänhämäläiset tuntevat Reima Ojalan musiikkimiehenä. Rakkaus musiikkiin oli Reimalle kodin perintöä, mutta nuoruudessa musiikin harrastaminen jäi vähemmälle. Koulujen jälkeen Reiman vuodet kuluivat työn touhussa ja perheen parissa. Reima olikin yli 40-vuotias, kun hän osti ensimmäisen harmonikkansa ja aloitti soittohommat. Mieli oli palanut soittamaan aiemminkin, mutta nuorempana ei ollut rahaa soittopelin ostamiseen. Myöhemmin Reima oli periaatteen miehenä päättänyt, että ensin maksetaan talovelat ja sitten hankitaan harmonikka.

1980-luvun lopulla Reima alkoi keikkailla Onni Heinon kanssa. Miehet perustivat Onniboys -yhtyeen. Kun myöhemmin mukaan tuli Lauri Arra, yhtye esiintyi Vanhat Herrat -nimellä. Nimeä muokattiin taas, kun yhtyeeseen saatiin naislaulajia: Vanhat Herrat ja Venlat esiintyi ahkerasti Sahalahdella ja keikkaili muuallakin Suomessa. Sittemmin Reima oli mukana sahalahtelaisessa Tähkäpäät -yhtyeessä.

Musiikki oli Reimalle keskeinen osa elämää: Hän lauloi Sahalahden kirkkokuorossa 40 vuotta. Reima oli mukana Pirkka-Hämeen Jätkäperinne ry:ssä esiintymässä ja musisoimassa. Hän ohjasi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen Kööri-kuoroa. Reima oli pidetty ja kysytty esiintyjä, joka osasi ottaa yleisönsä. Keikkoja riitti erityisesti vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja erilaisissa juhlissa – ihmisten parissa.  Viime vuosina keikoilla oli mukana myös Reiman vaimo Ritva.

Reiman ensimmäinen sävellys Vellamon neiet näki päivänvalon vuonna 1998. Eino Leinon runokirjasta löytyi runo, joka jäi soimaan mieleen. Reima kokeili, miten säveltäminen luonnistuu. Luonnistuihan se: Vuonna 2015 Sahalahti-Seura julkaisi Reiman sävellyskokoelman, jossa on viitisenkymmentä laulua.

Reima Ojala saateltiin viimeiselle matkalle Sahalahden kirkossa. Pirkka-Hämeen Jätkäperinteen miehet lauloivat siunaustilaisuudessa Esko Laurion sanoittaman ja Reiman säveltämän laulun Tuulikannel: ”Anna tuulen sun kanneltas soittaa, hiljaa kuuntele kutsua sen. Yö väistyy, uus aamu pian koittaa, ole hetkestä onnellinen.”

Reima Ojala loi elämällään iloa ja hyvää mieltä: taitajan kädet ovat saaneet levon, muistot ja musiikki elävät.

Seppo Rinne