Kari-Pekka Arola: Pälkäneläinen tähtitieteen harrastaja havainnollistaa aurinkokunnan mittasuhteita pitkin kylää levittäytyvällä pienoismallilla sekä kännykkäsovelluksella

Aurinkokunnan pienoismalli päätyi Akaaseen

Kari-Pekka Arola rakensi aurinkokunnan pienoismallin alun perin Pälkäneelle. Miehelle jäi autotalliin pystytysvalmis pienoismalli, kun kotikunta ei halunnutkaan sitä uusitulle torille ja maaseutupuiston varrelle.

Aurinkokunnan keskus on yhteiskoululla.

Tähtitaivaan etäisyyksiä on helpompi ymmärtää, kun ne suhteuttaa ihmisen kokoisiin mittoihin. Jos aurinko olisi läpimitaltaan puolimetrinen, maapallo sijaitsisi noin 50 metrin päässä ja olisi suurin piirtein pippurin kokoinen. Pluto olisi vielä paljon pienempi ja sijaitsisi noin kahden kilometrin päässä.

Pälkäneläinen rakennusmestari ja tähtitieteen harrastaja Kari-Pekka Arola rakensi tällaisen aurinkokunnan pienoismallin, jota hän tarjosi kunnalle. Keskuksena eli auringon sijoituspaikkana olisi toiminut uusittu tori ja planeetat olisivat levittäytyneet maaseutupuiston reitin tai Onkkaalantien varrelle.

Viime metreillä kunta kuitenkin vetäytyi hankkeesta, ja Arola tarjosi pystytysvalmista pienoismallia naapurikuntiin. Akaan kaupunki tarttui tarjoukseen, ja lokakuun alussa se pystytettiin Toijalan keskustaan.

Maa ja sitä kiertävä kuu pienoismallissa.

Aurinkokunnan pienoismallin mittakaava on 1 : 3 000 000 000 eli yhden suhde kolmeen miljardiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Toijalassa kävelty metri vastaa kolmea miljoonaa kilometriä avaruudessa.

Pienoismallin mittakaavassa valon nopeus on kymmenen senttimetriä sekunnissa. Tällaista tahtia matelemalla voi kokeilla, miten valo kiitää auringosta maahan reilussa kahdeksassa minuutissa.

– Valitulla mittakaavalla pienoismallin sai mahtumaan järkevän kävelymatkan etäisyydelle, mutta toisaalta myös pienimmät planeetat ovat vielä riittävän kokoisia silminnähtäviksi, Arola perustelee.

Pienoismallin lähtöpaikka eli ”Aurinko” sijaitsee Toijalan Yhteiskoulun pihassa ja planeetat levittäytyvät ympäri Toijalan keskustaa muodostaen yhtenäisen kävelyreitin. Kauimmainen pilareista sijaitsee Viialassa saakka, joka siis edustaa pienoismallissa aurinkokunnan äärilaitaa.

 

Talkoilla toteutettu

Kari-Pekka Arolan aurinkokunnan pienoismalli pystytettiin lokakuun alussa Toijalaan.

– Olen harrastanut pienestä pitäen niin tähtitiedettä kuin pienoismallien rakentamistakin, joten tässä projektissa yhdistyivät molemmat intohimoni, Kari-Pekka Arola sanoo.

Luopioisissa varttunut ja Tampereen kautta Pälkäneelle päätynyt tähtitieteen harrastaja teetti metalliosat sekä niiden hitsaustyöt ylöjärveläisellä metallialan yrittäjällä Jari Björklingillä. Betoniosat ja viimeistelyn Arola hoiti itse.

Lisäksi mies teki pienoismallista nettiesitteen sekä Android-sovelluksen puhelimeen. Google Play -sovelluskaupasta maksutta ladattava ”Akaan aurinkokuntamalli” -opastusohjelma tarjoaa syventävää tietoa pienoismallista sekä aurinkokunnasta ja sen planeetoista.

Parin vuoden ajan Pälkäneelle valmisteltu hanke eteni Akaassa nopeasti.

Kari-Pekka Arola teki aurinkokunnan pienoismallista esitteen, jonka voi ladata Akaan kotisivulta. Lisäksi mies teki Android-sovelluksen, jonka saa maksutta Google Play -kaupasta.

– Kaupunki ilmaisi heti ensimmäisten joukossa mielenkiintonsa hanketta kohtaan ja asiat etenivät sen jälkeen ripeästi. Viikko ensikontaktista oli asia jo kätelty ja kuukauden päästä pienoismalli pystytettynä paikallaan.

Arola kiittää ripeydestä etenkin Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkista.

– Hän otti ideani innolla vastaan ja lähti ajamaan eteenpäin sen toteutusta Toijalan keskustaan. Yhteistyö Akaan kaupungin kanssa oli heti alusta alkaen todella helppoa ja mutkatonta.

Pienoismallista ei aiheutunut juurikaan kustannuksia kaupungille, vaan Arola hoiti rakennustyöt talkoohengessä.

 

Lisää kehitysideoita

Saturnus renkaineen.

– Pienoismalli on tarkoitettu kaikille akaalaisille ja toki ulkopaikkakuntalaisillekin tutustumisretkeksi tähtitieteen pariin ja toivottavasti myös alkukipinäksi uudelle harrastukselle, Kari-Pekka Arola sanoo.

Pienoismallin hyödyntämistä opetuksessa helpottaa se, että aurinkokunta levittäytyy Yhteiskoulun ympärille.

– Tavoitteeni on ollut tehdä tästä helppotajuinen ja käytännönläheinen. Toivottavasti pienoismallista olisi apua opettajille työssään ja se toisi nuorille vaihtelua oppikirjasta pänttäämiseen.

Planeettojen kokoeroa esitellään myös Kari-Pekka Arolan tekemässä nettiesitteessä.

Arola muistelee, että hänen lapsuudessaan tähtitiedettä ei juurikaan opetettu fysiikan tai muiden luonnontieteiden tunneilla.  Pienoismallin rakentaja lupaa silloin tällöin järjestää opastettuja aurinkokunnan kävelykierroksia ja käydä myös kouluilla kertomassa siitä.

– On minulla mielessäni lisääkin tähän pienoismalliin liittyviä kehitysideoita tulevaisuutta ajatellen…”

Kari-Pekka Arola toivoo, että aurinkokunnan pienoismallia hyödynnettäisiin kouluilla.

Kommentit (2)

  1. Ei oo totta!

    Miten on mahdollista ettei Aurinkokunta kelvannut Pälkäneen kunnalle??? En voi ymmärtää. Miten tämmöinen tilaisuus voitiin päästää ohi??? Olisi kerrankin ollut jotain vähän edistyksellistä ja erilaista sekä myös halpaa kuntabrändin kehittämistä. Fiksuja siellä Akaassa. Melkoinen menetys meille. Kuka teki päätöksen??? Olisi kiva tietää kuka tämän menetyksen takana on.

  2. Hep

    Olisi oikein suotavaa jos kielteisen päätöksen tehnyt kertoisi oman näkökantansa asiaan. Eiköhän siellä jonkinlainen perustelu ole ollut. Eihän näitä asioita nyt pelkästään hatusta vetämällä päätetä. Varmasti nyt uskallusta riittää tulla asian kanssa esiin, jokuhan sen päätöksen on tehnyt. Ei näitä kunta päätä, ihan ihminen näiden takana on. Olisit K-P tarjonnut tätä Luopioisiin, kyllä se olisi sinne saatu mahtumaan, vaikkapa ihan paikallisin voimin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?