Poliittinen kriisi: Valtuutetut hyökkäsivät ryhmätovereitaan vastaan kunnanjohtajan sijaista valittaessa

Pälkäne sai ja menetti johtajan

Pälkäne sai sijaisen puoleksi vuodeksi opintovapaalle lähtevälle kunnanjohtaja Janita Koivistolle, mutta menetti kunnanhallituksen puheenjohtajan. Eero Laesterä (kok, sit.) ilmoitti torstaina kunnanvaltuustossa jättävänsä paikkansa hallituksen johdossa. Hän kertoi saaneensa jopa uhkailuja, kun sijaisasia muuttui arvovaltakysymykseksi. Osa päättäjistä arvosteli myös Pertti Salmista (kok), joka etsi aktiivisesti kunnanjohtajan sijaista ja selvitteli johtajaehdokkaiden taustoja.

Kunnanjohtajaa tuuraa helmikuun alusta alkaen Keravan entinen kaupunginjohtaja ja Puutikkalan kesäasukas Petri Härkönen. Kymmenen valtuutettua äänesti sijaisjärjestelyä vastaan. Heidän mielestään tuuraajaksi olisi pitänyt nostaa kunnan hallintosäännön mukaisesti hallintojohtaja Tuomas Hirvonen.

Kunnanjohtajan sijaisen valinta jakoi kokoomus- ja demariryhmät. Kokoomus repesi niin pahasti kahtia, että valtuutetut hyökkäsivät valtuustosalissa omia ryhmätovereitaan vastaan.

Jyri Kankila (vihr) piti kunnanjohtajan sijaiseksi valittua Härköstä henkilöjohtamistaitojen vuoksi tehtävään sopimattomana.

Laajempi raportti poikkeuksellisesta valtuustokokouksesta ja sen vaikutuksista Pälkäneen päätöksentekoon keskiviikon lehdessä.

Kokoomuksen Rainer Zeitlin (seisomassa) kritisoi menettelytapoja, joilla kunnanjohtajan sijaisen valintaa valmisteltiin. Hän arvosteli, ettei kokoomuksen valtuustoryhmää johtavan Pertti Salmisen (eturivissä keskellä), kokoomuksen edustajana kunnanhallitusta johtavan Eero Laesterän ja kunnanvaltuuston keskustalaisen puheenjohtajan Mirva Kittilän toiminta ”täyttänyt kuntalainkin edellyttämää hyvää hallintotapaa eikä riittävää avoimuutta”.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentit (20)

 1. Pauliina Jaakkola

  Sydän-Hämeen Lehden uutisointiin korjauksena:

  Demarien valtuustoryhmässä kunnanjohtajan sijaisen valinta ei ole ”repinyt ryhmää kahtia” eikä valtuustosalissa kukaan ”hyökännyt omia ryhmätovereitaan vastaan”.

  Jo ennen kokousta meillä oli tiedossa, että ryhmän valtuutetut tulevat äänestämään asiasta oman mielipiteensä, eivät ryhmäkurin mukaan – niin kuin on toimittu monessa muussakin asiassa tällä ja aiemmilla valtuustokausilla.

  Demariryhmä toimii siis edelleenkin ihan hyvässä hengessä, eivätkä valtuutetut ole millään tavalla rikkoneet keskinäisiä välejään yksittäisen äänestyksen vuoksi. Paikalla olleet varmasti huomasivat, että eri tavalla äänestäneiden demarivaltuutettujen kesken käytiin hyväntuulista keskustelua sekä ennen että jälkeen kokouksen.

  Kuten äänestyksen tuloskin osoitti, asiaan oli selkeästi kahta erilaista kantaa ja molempiin kantoihin omat perustelunsa.

  Kunnioitamme ryhmässä kumpaakin näkemystä sekä äänestyksen lopputulosta, ja sen perusteella jatkamme valtuustotyötä.

  Pauliina Jaakkola
  Demarien valtuustoryhmän pj.

  Vastaa
 2. Tommi Liljedahl

  Juttua muokattu: demarit eivät käyneet valtuustossa omiensa kimppuun, vaan ainoastaan kokoomuslaiset.

  Vastaa
 3. Nimetön

  Nyt kokoomuksessa jäitä silinterihattuihin, ettei vaan kokoomukselle kävisi kuin persuille viime kesänä. Olisi ihan pöyristyttävän kamala visio, jos ruiskukkapuolueesta loikkaisi osa porukasta rukiin tähkään ja perustaisi siinä oman torajyväpuolueen.

  Vastaa
  • Nimetön

   Onko Onkkaalan isännillä itsenäisyyden kaipuu, jo on maailman kirjat sekaisin, ja vieläpä sisällissodan juhlavuonna. Tällä kertaa tosin kapitalistit asialla. Aikooko Onkkaala hakea eroa Suur-Pälkäneestä?

   Vastaa
 4. Arska

  Kirosana on osaaminen. Sitä ei saisi Pälkäneellä olla. Ei viranhaltijoilla eikä varsinkaan luottamushenkilöillä.

  Vastaa
  • Nimetön

   Jakolinjat tulevat paremmin näkyville sitten kun valtuusto äänestää rivitaloasiassa. Tuo tuurarijuttu on vain savuverho. Vihreät varmaan on ihan tosissaan sijaisen kanssa, heillä on sama hinku vedota äänestäjiin kuin persuilla, möykätään olemattomista asioista. Se on kyllä noloa. Kyllä tässä kepukin joutuu tulitukseen, kansanviisaus; kyllä paska löytyy hanhen alta. Vanhat synnit tulevat varmasti maksuun kaikilla ryhmillä ennen kuin pöly laskeutuu, nimim. tietäväinen

   Vastaa
 5. Paavo Mustonen

  Olin päivän reissussa, ja heti tämmöinen hulabaloo! Noin ainakin Nätti-Jussi sanoisi.
  Olipa kyse virkamiehestä tai poliitikosta kannattaa pitää mielessä, että pelkkä pyrky ei riitä, pitäisi olla myös työntöä.
  Moni tuntee käsitteen ”primus inter pares, ensimmäinen vertaistensa joukossa”. Oikea johtajuus ja auktoriteetti syntyvät osaamisesta ja sellaisista henkilökohtaisista ominaisuuksista joilla nämä em. ”vertaiset” saadaan tuottamaan maksimaalinen hyöty asetettuun tavoitteeseen nähden. Puolustusvoimien ja pelastustehtävien erityistoiminta kuitenkin edellyttää tiukkaa arvoasteikkoa ja hierarkiaa. Tilanteen erikoisuuden vuoksi tulkoon tämäkin maanpuolustushenkinen mielipide sanottua.

  Vastaa
 6. joku vaan

  Uhkailu on rikos. Tekeekö kunta rikosilmoituksen, kun sen tehtäviä hoitanut kunnanhallituksen puheenjohtaja on joutunut uhkailun kohteeksi? Näinhän tulisi menetellä. Ja tehdä kaikki voitava, jotta Laesterä peruisi eroilmoituksensa. Kunta ja me tarvitsemme hänen ammattitaitoaan, jotta voisimme edes jotenkin selvitä (jos selviämme?). Uhkaiijan/uhkailijoiden nimet olisi syytä myös julkistaa, jotta tiedämme varmasti olla heitä enää äänestämättä. Olikohan joku kunnanhallituksen päätökseen eriävän mielipiteensä jättäneistä mukana tässä laittomuudessa ja epäasiallisessa toiminnassa. Ne nimethän me tiedämme.
  Vaan mistä tässä jupakassa oikein onkaan kysymys? Muutaman kuukauden viransijaisuus ei synnyttäisi tälläista hälinää , sekaannusta ja laittomuuksia. Oliko jälleen tarkoitus kunnan sisäillä viransijainjärjestelyillä ennakoida jotakin tulevaa tilannetta?
  Huolestuneena mietin miten kummassa tällaisen tilanteen aikaan saaneet henkilöt voivat mistään suuremmista asioista olla päättämässä. Kansanomaisesti sanottuna taidamme olla ihan kusessa pohjattomassa suossa.

  Vastaa
 7. Heli Merimaa

  Vihreiden möykkääminen turhasta.

  Vihreät tulevat jatkossakin peräänkuuluttamaan avoimen, selkeän sekä hyvän hallintotavan mukaisen politiikan puolesta.

  Ystävällisin terveisin,
  Heli Merimaa, Pälkäneen vihreät ry puheenjohtaja

  Vastaa
 8. Pasi Lindholm

  Pälkäneläinen politikointi tuntuu olevan niin kuumassa pisteessä että roiskeista saa osansa myös ne joilla ei asioiden kanssa ole mitään tekemistä… paitsi tietysti henkilösuhteet ja yhteiset lapset. Ennen vanhaan asiat sanottiin kasvotusten ja silloin tiesi kuka sanoo ja kenelle… nykyään tuntuu olevan vallalla kasvoton vallattomuus… tikaria lyödään kehoon… kohde on tunnistettavissa mutta ei tikarin pistäjä…

  Vastaa
 9. elmasihvonnen

  Kiitos. Pääsin lukemaan keskiviikkona ilmestyvää Sydä-Hämeen lehteä .

  Vastaa
 10. Nimetön

  Ettei vaan olisi työttömyyden kepit alkaneet Härkösen jalkoja hakkaamaan ja ansiosidonnaiset tullut kulutettua loppuun, kun tänne Pälkäneelle suostui tulemaan.

  Sopivasti puoli vuotta Sijaisuutta täällä niin voi taas hyvän tovin nostella ansiosidonnaista. Valtuusto voisi päättää, että otetaan Petriä aina sopivalla liksalla töihin työttömänä, ettei aktiivimallin kepit iske häneen.

  Vastaa
 11. Uhri Urjalasta

  Vuosia jatkuneiden törkeiden ja selvien virka ym. rikoksien uhrina ilmoitan että vaikka työnantajani Urjalan kunta on vuosia toiminut ilman mitään vastuuta ja velvoitteita , sillä ei ole oikeutta tuhota laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .

  Vastaa
 12. Uhri Lammas

  Nyt kuulostaa siltä että saattaa olla hiukan harmistusta ilmassa Urjalan kuntaa vastaan. Tulkitsenko oikein? Samansuuntaiset ajatukset on minullakin Urjalaa vastaan. Kanahaukka pirulainen törmäsi meidän antenniin ja nyt ei näy kolmonen eikä eurosport. Urjalan katala kunta sen perhanan siivekkään lähetti terrorisoimaan minun snookerin katselua. Sama kunta on myös lähetellyt postilaatikkoon kaasua ja sähköiskuja, nyt en uskalla postia hakea lainkaan. IKH:n ja jehovien mainokset pursuaa jo yli. Kyllä Urjala minua vainoaa, mutta tänne meidän vintille villojen alle ne ei kyllä osaa minua tulla etsimään!

  Vastaa
  • Uhri Urjalasta

   Uhri lampaan on syytä mennä mielentilatutkimuksiin tai pitää suunsa kiinni kun ei näytä ymmärtävän mistään mitään .

   Vastaa
 13. Armas

  Vahvasti epäilen että Pälkäneen kokoomus on tilannut Pietarin trollitehtaalta tällaisen kampanjan, jolla käännetään huomio kiusallisesta asiasta. Olisiko ruksinut kampanjan tilauslomakkeessa väärän jonkun kohdan, kun ei Urjalan kriisi herätä suurta keskustelua Pälkäneellä.

  Vastaa
 14. Uhri Lammas

  Uhri Urjalasta on rajantakaiselta trollitehtaalta potkut saanut työntekijä. Joi työvuorossa liikaa kovaa teetä ja tuuttasi Samaralla kaiteeseen. Muutti sitten Urjalaan ja sekavuuspäissään alkoi häiriköidä Pälkäneläisiä paikallislehden lukijoita. Kun liikuntahalli vihitään käyttöön, Urjalan Uhri sitoo itsensä paalinarulla kunnanjohtajan auton etupuskuriin ja huutaa kitarisat punaisena että hänen päälleen yritetään ajaa. Roholan alueen ensimmäisen talon katolla keekoileva Uhri julistaa sanomaansa ja väittää jonkun heiluttavan taloa että hän putoaisi ja menisi tajuttomaksi. Syrjänharjussa Urjalalainen kaivaa poteroita ja on varma että kaikki pälkäneläiset häntä kohta tulevat heittelemään perunoilla. Pälkäneen piinaaminen kirjoituksilla ja täsmäiskuilla jatkuu vuosikymmeniä. Samalla varsinainen syyllinen kaikkeen, eli Urjala, huokaisee helpotuksesta. Saivat jollain kumman oveluudella tämän häirikön suuntaamaan tarmonsa Pälkäneelle…

  Vastaa
  • Uhri Urjalasta

   Kyllä määä ny mieleni pahotin , toivottovasti löydät pian laumas .

   Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>