Pitkä työlista

Petri Härkönen esitteli yrittäjilel asioita, joihin aikoo puolen vuoden aikana Pälkäneellä tarttua.

– Pälkäne ei voi jatkaa näivettymisen tiellä. Kunta on hyvin hoidettu ja lähellä Tamperetta, mutta ennusteiden mukaan asukasluku jatkaa edelleen laskuaan. Tämä suunta on saatava käännettyä, ja sillä on merkitystä sekä kunnalle että yrittäjille, kunnanjohtajan sijaisena helmikuun alussa aloittanut Petri Härkönen sanoo.

Torstaina kokoontunut kunnanhallitus esitti ajatuksia siitä, mihin Härkösen toivottaisiin erityisesti puolen vuoden pestinsä aikana tarttuvan. Tehtävälistalla on isoja asioita. Härkönen sovittaa taloutta ja palveluita kestävälle tasolle ja saattaa loppuun viime vuonna aloitettua strategiatyötä.

– Kunnan talous on vielä kunnossa, mutta suunta pitää korjata. Näen strategisesti erittäin merkittävänä Roholan asuinalueen ja uuden yritysalueen. Niitä on vietävä nopeasti eteenpäin, mutta lisäksi on huolehdittava, että kunnalla on myös tulevaisuuden kaava-alueita, jotta kasvuun ja kehitykseen ei tule katkoksia.

Härkösen johdolla kunnalle laaditaan tulevien vuosien strategia. Kymmeniä strategiaprosesseja vetäneenä hän tietää, että lopputulokseksi syntyy helposti ”hyvä kunta elää ja yrittää” kaltaisia latteuksia.

– Kaikki kunnat listaavat vahvuuksikseen kauniin luonnon, puhtaat järvet ja keskeisen sijainnin. Kyse on siitä, kuka viestii tehokkaimmin ja houkuttelevimmin. Miten olemme jotain parempaa kuin Kangasala tai muut Tampereen kehyskunnat?

Lyhyen kokemuksen perusteella Härkönen kiitteli kunnantalon henkeä erinomaiseksi.

– Se antaa hyvän pohjan sille, että päätöksenteko on sujuvaa ja saamme asioita hoidettua.

 

Kaavat ovat osin vanhentuneita

Erkki Toivari (oikealla) sanoi kunnanjohtajaa tuuraavalle Petri Härköselle, että Pälkäneen kannattaisi hyödyntää luopioislaisia asumisen innovaatioita.

Petri Härkönen kertoi seitsemän ensimmäisen työpäivän aikana vierailleensa seitsemässä pälkäneläisyrityksessä. Vs. kunnanjohtaja lupasi, että kierros jatkuu.

– Soitan etukäteen tai piipahdan paikalle. Haluan kysyä yrittäjien ajatuksia kunnan kehittämisestä, Härkönen kertoo.

Yrittäjäperheessä kasvanut johtaja on itsekin toiminut yrittäjänä ja tehnyt puolet työurastaan yksityisen palveluksessa.

– Olen tuonut paljon johtamisoppeja elinkeinoelämän puolelta, sillä samat lainalaisuudet pätevät myös julkisella sektorilla.

Kunnanjohtajan sijainen ja Rohola-markkinoijat houkuttivat yrittäjien aamukahveille tavallista enemmän kunnan päättäjiä. Heitä mietitytti etenkin kunnan markkinointi ja muuttajien houkutteleminen.

Timo Ailio toivoi, että kuntakin olisi aktiivinen Roholan rakentamisessa.

– Asuntotuotanto Oy olisi siihen hyvä työkalu. Alueelle voitaisiin toteuttaa muutama kohde. Siellä voitaisiin hyödyntää myös luopioislaista mummonmökki-ideaa, joka on kopioitu muun muassa Valkeakoskelle.

Erkki Toivari muistutti, että Luopioisissa on kehitelty asumiseen muitakin tuoreita ideoita, kuten sadan tonnin talot. Nyt siellä ollaan yhteisöasumisen edelläkävijöitä: ensimmäiset asukkaat ovat muuttamassa Pöllökartanoon, ja keväällä aletaan rakentaa ViherKostialaa, josta saa mummonmökkityylisen 50-neliöisen paritaloasunnon alle sadalla tonnilla.

Kolmatta kertaa Asta-messuilla Pälkänettä esitellyt Jaana Koivisto kertoi, että Rohola herättää kiinnostusta.

Timo Ailio oli huolissaan siitä, ettei Roholaa ja Onkkaalaa rakennettaessa unohdeta pienempiä kyliä.

– Luopioisissa on hienoja tontteja, ja niiden hintakin on nyt kohtuullinen. Mielestäni voisi vielä tutkia, sopisiko joillekin tonteille rivitalo, sillä niillä tuntuu olevan kysyntää.

Myös Petri Härkönen oli sitä mieltä, että jotkut kaavat voivat olla vanhentuneita.

– Kunnan ei kannata tarjota joka paikassa samaa, vaan kylillä pitää olla omat profiilinsa. Siksi olisi hyvä tarkastella, onko esimerkiksi Luopioisissa tarjolla sitä, mitä sinne hakeutuvat ihmiset haluavat.

Seppo Kääriäisen mielestä parhaillaan kaavoitettavalle Vohlisaaren alueelle olisi tarjolla luontainen ja erottuva teema ja nimi, sillä alueella oli aiemmin Röllimetsä, jossa kuvattiin Pikku Kakkosen suosikkiohjelmaa.

– Alueelle voisi kehittää erilaista asumista Röllin hengessä.

Luopioislaiset kantoivat huolta myös Kukkian vedenkorkeuden vaihtelusta ja Natura-suojellun järven nuhraantumisesta. Härkönen kertoi selvitelleensä jo tätäkin asiaa.

– Muistan, miltä Kukkian kivet tuntuivat 1970-luvun alussa paljaan jalan alla. Sen jälkeen niiden pinnoille alkoi kertyä liukas pinta, eikä vesi ole enää yhtä kirkasta kuin silloin. Vedenlaadun heikkeneminen jatkuu, jos jotain ei tehdä.

Härkösen katsoo, että järven heikkenevä tila ja vedenpinnan voimakas vaihtelu liittyvät yhteen. Siksi järven tyhjenemistä pitää jarruttaa joko Kostiavirralla tai Vihavuodessa.

– Tiedän, etteivät ihmiset ole tyytyväisiä nykytilanteeseen, enkä minäkään ole, Puutikkalan kesäasukas sanoo.

Kukkian tilaan perehtynyt Marja-Liisa Suomalainen sanoi, että lainsäädäntö on helpottanut hieman veden korkeuteen kajoamista. Siihen ei enää tarvita kaikkien rantakiinteistön omistajien suostumista, vaan riittää kun 75 prosenttia maapinta-alasta omistavat ovat hankkeen takana.

– Kukkia ja Kuohijärvi sijaitsevat kahden ELY-keskuksen alueella. Ne molemmat suhtautuvat hankkeeseen myönteisesti. Tähän saakka on kuitenkin puuttunut toimija, joka ottaisi siitä vetovastuun, Suomalainen sanoo.

 

Pälkänettä heinäkuun loppuun saakka johtava Petri Härkönen esittäytyi yrittäjille perjantaina.

Kommentointi on suljettu.