Kaikkia ei pakkanen pure

Asko Metsälällä ei ole vielä tänä talvena alkanut pitkien housujen kausi, sillä shortseillakin pärjää hyvin.

Vieraampaa voi hirvittää, jos sattuu talvisena aamuna Luopioisiin: pakkasviimassa kolan kanssa häärii iso mies shortseissa ja sandaaleissa. Vaikka normaali-ihminen ei tahdo tarjeta toppavaatteissa, Asko Metsälä lykkii lumia t-paitasillaan.

Paikalliset eivät Metsälän pukeutumisesta hätkähdä, sillä mies on kuumaveristä sukua. Hänen isänsä liikkui jokseenkin yhtä vähissä vaatteissa.

– Samanlainen minä olen ollut lapsesta alkaen. Kaupunkireissuille joutuu laittamaan pitkää päälle, mutta muuten olen läpi talven shortseissa ja sandaaleissa, Asko Metsälä sanoo.

Moni talvipakkasissa paleleva olisi kateellinen Metsälän aineenvaihdunnasta. Mutta siinä on myös haittapuolensa. Jos jalkaan joutuu laittamaan umpinaiset kengät, sukat ovat hetkessä märät.

– Ei ulkona tule kylmä, kun tekee. Työstä se lämpö tulee. Toki sitten tulee kylmä, jos tuntitolkulla seisoo. Mutta pahin on se, jos ensin hikoilee vaatteensa märäksi. Silloin tulee nopeasti kylmä.

Pahimmissa tuiskuissa Metsälä on vetänyt t-paidan päälle työtakin juuri siksi, ettei paita kastuisi.

– Mutta yleensä se on paras, kun on vain ohut paita. Se ei kastu, kun kuuma pääsee haihtumaan.

 

Maaseudun monitoimiyrittäjä

Asko Metsälän Kukkian Aarre -kirpputori muutti vuosi sitten uusiin, isompiin tiloihin.

Asko Metsälälle ei tuota mitään ongelmia tyhjentää pakastinta paljain käsin. Eikä hän kylmetä itseään, vaikka kulkee lumessa ja pakkasessa paljain säärin ja varpain.

– Harvoin minulla mitään flunssia tai muita sairauksia on.

Mikkolan Aarre -kirpputoria Luopioisissa pitävä Asko Metsälä on monitoimiyrittäjä. Kaupan ohessa mies tekee talonmiehen hommia ja korjailee pyöriä sekä pienkoneita.

Lumisadeaamuina päivä saattaa alkaa aamukahden tai -kolmen aikaan kolan varressa. Metsälä putsailee kirkonkylän liikkeiden edustat ja seinustat lumesta ennen kuin ne avaavat ovensa.

– Kylällä pyörii montakin konemiestä, mutta traktoreiden kanssa ei pääse joka paikkaan.

Metsälän hoidossa on myös joitain rivitalokohteita. Lisäksi hän auttelee muutamia iäkkäitä omakotiasujia. Metsälän ansiosta heidän ei tarvitse pelätä, miten selviävät talvesta itsekseen.

– Eihän talojen pihoihin tietenkään aina pääse heti, sillä ensin on tehtävä kauppojen edustat. Mutta aika hyvin ihmiset ovat ymmärtäneet, että teen sitä tahtia kun ehdin.

Mikkolan Aarre avaa aamukymmeneltä, mutta Metsälä on jo tuntia aiemmin paikalla keittelemässä kahvia ja järjestelemässä paikkoja kuntoon.

– Aina tässä jotain laittelemista ja siivoamista on.

Kirpputori tunnetaan siisteydestään. Tavarat ovat houkuttelevasti tarjolla ja hyllyjen välissä on helppo kulkea.

– En tykkää tunkkaisesta ja ahtaasta.

Osa kirpputorilla myytävistä tuotteista on Metsälän omia, osa asiakkaiden. Vuokrapöytiä on reilut 30, ja jatkossa ehkä vielä enemmän, sillä tarkoituksena on laajentaa myymälää.

– Väliseinän takana olisi toinen mokoma tilaa, kun sieltä saisi vain ensin ompelukoneet ja muut edellisen yrittäjän tavarat pois.

 

Mielekästä työtä on mukava tehdä

Asko Metsälä hoitelee kolan kanssa lumitöitä Luopioisten kirkonkylällä. Parhaina aamuina mies painaa shortseissaan ja sandaaleissaan hommia jo aamukolmelta.

Mikkolan Aarre muutti vuosi sitten Mikkolan Navetalta Luopioistentien risteykseen. Samalla varastona pitkään palvellut entinen leipomo heräsi eloon. Se on virkistänyt kyläkuvaa. Ohikulkijatkin huomaavat helpommin, että raitilla on elämää.

Kiinteistönhuoltohommat juoksuttavat Asko Metsälää myös kesällä, vaikkei silloin ole kiire kolaamaan tai hiekoittamaan pihoja.

– Kesällä mökkiläiset tuovat oman lisänsä. Teen mökeillä monenlaista: pensaan ja ruohon leikkausta, pikkuremonttia, siivousta ja vastaavaa.

Talonmiehen ja kirpparin hommien lisäksi Metsälä pyörittää pyörä- ja pienkonekorjaamoa. Miehen verstas on Mikkolan Navetan alakerrassa.

– Se on mukava, kun on monta hommaa, niin päivät eivät ole samanlaisia. Minulla ei ole pomoja, vaan saan lähteä silloin kuin tykkään.

Pisimpinä päivinä se tarkoittaa sitä, että aamuöisten talonmieshommien ja kirpparipäivän päätteeksi mies jatkaa illaksi koneiden kimppuun.

– Mielekästä työtä on mukava tehdä. Sitä ehtii tehdä monenlaista, kun lähtee aamusta liikkeelle ja jatkaa päivää illasta. Ja kirpparihan on kiinni sunnuntait ja maanantait. Silloin minulla on hyvää aikaa pienkonekorjaamolla.

Etenkin mökkiläiset ovat päivitelleet Metsälän hintoja. Kaupunkikorjaamolla ei edes liata käsiä siihen hintaan, millä Metsälä tekee kunnon remontin. Joskus ihmetyttää, laskuttaako hän edes osien hintaa.

– Maalla hinnat voivat olla edullisia, koska vuokrat ovat halpoja, mies sanoo.

 

Kommentointi on suljettu.