Opettajat itseohjautuviksi työryhmiksi

TV-uutisissa kerrottiin Hollannin kodinhoidossa olevasta yksityisestä järjestelmästä, jossa hoitajat toimivat pienissä itseohjautuvissa työryhmissä ilman hallintoa, päälliköitä ja johtajia. Järjestelmä on ollut toiminnassa jo monta vuotta, ja tulokset ovat hyviä.

Olen aina ihmetellyt sitä vimmaa, millä Suomessa luodaan ja vaaditaan hallintokoneistoja tavallisten ihmisten töitä järjestelemään. Se on osa vasemmiston vaatimaa yhteiskunnallista ohjailua, joka tulee tavattoman kalliiksi. Se on DDR:n malli. Ei sitä täällä tarvita.

Miksi ihmeessä pienessä kahden opettaja koulussakin toisen pitää olla rehtori? Eikö nyt kaksi opettajaa osaisi järjestellä töitään siinä missä kahdeksan hollantilaista hoitajaakin! Ennen vanhaan pienissä kouluissa ei ollut rehtoria, vaan toinen opettajista oli johtajaopettaja. Peruskouluvimma toi sitten nämä hyväpalkkaiset rehtorit muutaman oppilaan kouluihinkin! Huomattava kustannuserä. Pälkäne oli jo kerran päässyt tästä asiaintilasta, kun vaimoni Rauni Tiililä oli koululautakunnan puheenjohtajana, mutta seuraava lautakunta palautti taas rehtorit. Voi hyvänen aika sitä ymmärrystä tai sen puutetta!

Kun kunta nyt leikkaa, eikö tässä voisi olla yksi vaihtoehto säilyttää ehkä jokin lakkautuslistalla olevista kouluista, jos ei joka kannonnokassa tarvitsisi istua rehtori, vaan opettajat jakaisivat keskenään pienen koulun hallinnointiin liittyvät työt.

Paul Tiililä

Kommentointi on suljettu.