MHY Roine tarjoaa välineet maa- ja metsäomaisuudesta huolehtimiseen

Metsänhoitoyhdistys Roineen toiminnanjohtaja Pekka Jaatinen

– Aina on se sopiva ja oikea aika toimia, jos asia mietityttää, sanoo Metsänhoitoyhdistys Roineen toiminnanjohtaja Pekka Jaatinen.

Suunnitelmallinen luopuminen maa- ja metsäomaisuudesta esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen myötä voi olla kaikkinensa monimutkainen prosessi. Lähtötilannekartoitus, omaisuusarviot, veroseuraamusten arviointi ja päätösten hakeminen eivät käy viikossa tai kahdessa.

Jaatisen mukaan ideaalitilanteessa ollaan liikkeellä kuusi–kaksitoista kuukautta ennen varsinaista luopumisajankohtaa. Prosessia nopeuttaa toki se, jos itsellä on visioita siitä, miten haluaisi asiassa edettävän.

Aina ei voi kuitenkaan ennakoida – ”kuolema tulee usein yllättäen”, tapaa metsänhoitoyhdistyksen Jaatinen itse sanoa. Tällöin mukaan prosessiin tulevat kuolinpesä, lapset, perunkirja ja monta muuta tekijää.

– Se on aika iso paketti. Myöhemmässä vaiheessa eteen voi esimerkiksi tulla jakosopimusten ja jakokirjojen tekemistä, jos joku luopuu osuudestaan tai ostaa toisen osuuden. Pyrimme tarjoamaan kaiken kattavat palvelut yhdeltä luukulta, Jaatinen kertoo.

Yhdistyksen auktorisoitu kiinteistöarvioija ja kiinteistönvälittäjä LKV Oiva Vierikka – joka todistetusti selvittää tarvittaessa asiat vaikka ulkomaiden suurlähetystöjä myöten – on jo osoittanut neuvokkuutensa vaikeissakin tapauksissa, ja lisäksi selkänojaa toiminnalle antaa Länsi-Suomen metsätilat Oy LKV, jossa metsänhoitoyhdistys Roine on osakkaana.

Äkillisissä muutoksissa voi käydä niinkin, että metsänhoito uhkaa jäädä muiden asioiden alle, jos osaaminen tai selkeä valtuutus metsänhoidosta puuttuu.

– Pidän tärkeänä jatkuvuutta. Niinpä jo metsäarviota tehtäessä kiinnitämme huomiota tuleviin hoitotarpeisiin ja hakkuumahdollisuuksiin sekä niiden veroseuraamuksiin, Jaatinen sanoo.

Metsänhoitoyhdistys tarjoaa palvelujaan maanomistajille omistetun maapinta-alan koosta riippumatta. Asiakaskunnassa on niin muutaman hehtaarin metsäpalstan omistajia, mökin ja metsän omistajia, asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajia kuin maatilallisiakin.

Yhtä lailla omaisuudenhoitopalveluita on pyritty kokoamaan yhdistyksessä eräänlaisen elinkaarimallin mukaisesti – tarvittava palvelu löytyy, olipa kyseessä sitten tilasta luopuminen, aktiivinen toimija tai ihka uusi omistaja.

Jaatisen mukaan metsä on edelleen haluttu omaisuuslaji, jolle on enemmän ostajia kuin myyjiä. Meneillään on varsin vahva puun käytön ja kysynnän jakso. Ei ihme, että yhdistyksen toimeksiantomenettelyllä onkin ollut kysyntää viime aikoina. Selkeässä ja riskittömässä toimintamallissa yhdistys hoitaa sovitulle tuotteelle tarjoukset, joiden hyväksymisestä päättää kuitenkin lopulta toimeksiantaja itse.

– Kyllä siitä yleensä kauppa syntyy.

 

METSÄNHOITOYHDISTYS ROINE

Paikallinen metsänomistajan oma apu omaisuuden hoidossa

 •            Metsänhoitoon ja uudistamiseen liittyvät palvelut ja neuvonta
 •            Puukauppojen kilpailutus, tarjousten vertailu, tukin katkonnan seuranta
 •            Harvennukset korjuupalveluna
 •            Metsäsuunnitelmat ja tilakäynnit
 •            Tila-arviot: metsästä, maatilakokonaisuudesta, rakennuksista, tonteista tai muusta vastaavasta kiinteästä omaisuudesta esim. perunkirjoitusta tai ositusta varten
 •            Muut omaisuuden arvoon tai käyttöön liittyvät arviot tai selvitykset
 •            Verotuskysymysten selvittely ja avustaminen (perhe- ja perintöoikeudelliset, kiinteistökauppaan liittyvät, metsätalouden harjoittaminen)
 •            Maankäyttöön liittyvät kysymykset: käyttöoikeudet, rasitukset, kaavoitus, suojelu
 •            Sukupolvenvaihdoksen toteutuksen neuvonta ja sukupolvenvaihdosjärjestelyt
 •            Kiinteistönvälitys kokonaispalveluna: Metsätilat, maatilat, asunnot, asuinkiinteistöt, tontit, rantatontit ja mökit

Ota yhteyttä tai tule käymään toimistollamme

 • Toimistot:        Ellintie 2, 36200 KANGASALA
 •             Keskitie 21, 36760 LUOPIOINEN
 •             Rautajärventie 14, 36840 POHJA
 • Puhelin Kangasalan toimistolle: 03 3772952
 • Sähköposti: toimisto@mhyroine.fi
 • www.mhy.fi/roine

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?