MAINOS

Milloin jarrupalat pitää vaihtaa ja mikä on?

Normaalikäytössä jarrupalat voivat kestää 50 000–100 000 kilometriä ennen kuin ne kuluvat loppuun. Kuitenkin, jos ajoneuvoa käytetään erityisen paljon tai ajetaan haastavissa tie- ja sääolosuhteissa, kitkamateriaali voi kulua nopeammin. 

On tärkeää tunnistaa jarrupalojen kulumisen merkit ja vaihtaa ne ajoissa turvallisen ajokokemuksen takaamiseksi. 

Mikä on jarrupalojen turvallinen minimipaksuus?

Auton jarrupalojen paksuus vaihtelee merkin ja mallin mukaan. Eri automalleissa voi olla erilaiset jarrujärjestelmät, vaikka ne olisivatkin kaikki levyjarrujärjestelmiä. Esimerkiksi raskaampien kuorma-autojen tarvitsema jarrutusteho voi olla suurempi kuin kompaktien coupéjen, mikä vaatii suurempia jarruja ja jarrupaloja.

Yleisesti ottaen jarrut tulee tarkistaa mekaanikon toimesta, kun niiden paksuus alkaa lähestyä noin 5 mm. Jos jarrupalojen paksuus on jo alle 3-4 mm, ne tulisi vaihtaa välittömästi. Vaikka turvallinen minimipaksuus voi vaihdella, useimmat suosittelevat vähintään 3 mm:n paksuutta ennen kuin autoa tulisi edes ajaa. On myös hyvä kiinnittää huomiota muihin merkkeihin, jotka voivat viitata tarpeeseen vaihtaa osia.

Jos jatkat ajamista ja jarrupalat kuluvat kokonaan, se voi aiheuttaa vakavampia ongelmia, kuten pidemmät pysähdysmatkat, vaurioituneet jarrulevyt, mahdollisia vaurioita jarrusatulassa ja hallittavuusongelmia. Auton varaosat Jyväskylä voi tilata netistä ja voit tilata samalla myös jarrulevyt.

Milloin jarrupalat tulisi vaihtaa?

Tässä muutamia merkkejä siitä, että jarrupalat on vaihdettava: 

  • Rengasmelu tai kitka
  • Pidon heikkeneminen
  • Pitkät pysähtymismatkat
  • Pakokaasujen tuoksu auton sisällä

Jos huomaat näitä oireita, on aika suorittaa jarrupalojen vaihto ennen kuin tilanne pahenee. Älä ota riskejä liikenteessä: pidä ajoneuvosi turvallisena tarkistamalla ja vaihtamalla tarvittavat osat säännöllisesti.

Jarrupala on osa autojen jarrujärjestelmää ja ne on tarkoitettu kulumaan ja vaihdettavaksi ajan myötä. 

Jarrutuksen aikana syntyvä melu

Usein merkki siitä, että jarrupalat on vaihdettava, on kova ääni. Tämä voi johtua jarrupalan kitkamateriaalin kulumisesta tai taustalevyn kosketuksesta jarrulevyyn. Jotkut jarrupalat ovat myös varustettu kulumisenvaroitimella, mikä ilmoittaa, kun materiaali on kulunut tarpeeksi ohueksi aiheuttaen äänen, joka kiinnittää huomiosi.

Kuullessasi jarruista epätavallisia ääniä, on tärkeää toimia nopeasti. Jos kuulet kirskuvan tai pahenevan äänen, saattaa olla jo vaarallista ajaa. Tällöin jarrupalan kitkamateriaali voi olla kulunut kokonaan ja jarrulevyn taustalevy voi osua suoraan jarrulevyyn. 

Esimerkiksi BMW jarrulevyt ja jarrupalat voi vaihdattaa nopeasti BMW-liikkeessä.

Värisyttely tai täristely

Jarrutuksessa tuntuvat voimakkaat tärinät voivat olla merkki vakavista ongelmista autossasi. Niiden syynä voivat olla kuluneet jarrupalat, vialliset jarrulevyt tai jopa jumittunut jarrusatula, mikä estää jarrupalojen kunnollisen puristamisen levyä vasten. On tärkeää muistaa, että jarrutuksessa esiintyvä tärinä ei ole normaalia ja auto tulisi viedä korjattavaksi välittömästi.

Jarrupalat ja auton varaosat Tampere kannattaa tilata heti.

Valo, joka ilmaisee jarrujen toiminnan

Nykyään monet autot on varustettu jarrujärjestelmällä, johon kuuluu anturi, joka ilmoittaa, milloin jarrupalat on vaihdettava. Tämä näyttää merkkivalon mittaristosta, kun kitkamateriaali on kulunut loppuun. Vaikka tämä on yleinen merkki, ei muita merkkejä pidä unohtaa vain siksi, että valo ei syty. 

Tämä on kuin rengaspaineanturi, mutta tarkoitettu vain jarruihin. Jos varoitusvalo syttyy, puutu asiaan välittömästi ennen kuin se aiheuttaa suurempia ongelmia.

Mitkä tekijät johtavat jarrupalalevyjen nopeaan kulutukseen?

Auton jarrulevyt on suunniteltu kulumaan ajan myötä, mutta joskus ne voivat kulua epätasaisesti tai odotettua nopeammin. Tämä voi olla merkki siitä, että tarvitaan enemmän kuin pelkkä uusien jarrupalojen vaihtaminen – taustalla saattaa olla jokin muu ongelma, kuten:

Liukuvat jarrutehostin tapit voivat helposti jäädä jumiin likaantumisen tai ruostumisen takia. Tämä aiheuttaa paineen kertymisen jarrupaloihin, mikä johtaa nopeaan kulumiseen. On tärkeää huolehtia, että nämä osat pysyvät puhtaina ja toimivina, jotta auton jarrutuskyky säilyy korkeana.

Yksi autokorjaamon yleisimmistä tehtävistä on jumittuneiden jarrusatuloiden korjaaminen. Kun jarrusatulan sisällä oleva mäntä ei toimi oikein, se voi johtaa jatkuvan paineen ja kitkan aiheuttamaan liialliseen kulumiseen. Olemme täällä auttamassa sinua korjaamaan tämän ongelman ja varmistamaan, että autosi pysyy turvallisena ja suorituskykyisenä vuosia eteenpäin.

Vääränlainen asennus voi aiheuttaa ongelmia jarrupalojen kanssa, kuten epätasaista ja ennenaikaista kulumista. On tärkeää varmistaa, että jarrupalat asennetaan oikein, jotta ne toimivat optimaalisesti ja kestävät mahdollisimman pitkään.

Ajaminen on monimutkainen ja vaarallinen prosessi, ja huonoilla ajotavoilla voi olla vakavia seurauksia. Liian aggressiivinen ajaminen ja usein tapahtuvat nopeat jarrutukset voivat esimerkiksi johtaa nopeampaan jarrupalojen kulumiseen, mikä aiheuttaa korkeampia kustannuksia ja turvallisuusriskin.

MAINOS