Kirjaston lehtisalista Daniel Medelplanin huone?

Medelplanin aapisen merkkivuoden 2019 juhlistamiseksi on esitetty muun muassa Pälkäneen vanhan vaakunan palauttamista ja pääkirjaston uudelleen nimeämistä. Jälkimmäistä ehdotusta voisi hieman kehitellä. Koska kirjaston Arkki-nimi on saatu nimikilpailun tuloksena, tuloksen sivuuttaminen ei olisi reilua voittajahenkilöä kohtaan. Mutta Nooan arkkiinkin rakennettiin kammioita! Ehdottaisin, että kirjaston pieni lehtisali nimettäisiin Daniel Medelplanin huoneeksi. Muissakin kirjastoissa on näitä nimikkohuoneita. Huone on helpommin kuin koko kirjasto muutettavissa niin, että tilassa myös näkyy riittävästi kohdehenkilön muistaminen. Järkevällä suunnittelulla Medelplan-rekvisiitta ei estäisi lehtien esilläpitoa eikä niiden lukemista.

Arja Liutta

Kommentit (3)

 1. S

  Oikein hyvä ehdotus! Vihdoinkin järjellisen kokoinen ja toteuttamiskelpoinen tapa juhlia tuota jo unohdettua kaivertelijaa.
  Mutta tästä toivottavasti toteutettavasta ideasta huolimatta, haluaisin tuoda keskusteluun muutamia lisäehdotuksia juhlavuoden ohjelmaksi.
  1. Muutetaan Onkkaalan nimi Medelplanilaksi. Kunnan keskustaajama on luonnollinen valinta kunnioittaaksemme tarpeeksi juhlakalua. Tästä ei voi edes neuvotella.
  2. Kaikki kunnan virassa olevat puetaan Medelplanin aikakauden vaatetuksen mukaisesti. Asuja pidetään virka-aikana koko vuosi 2019. Mikäli karkeat kankaat aiheuttavat ihottumaa, kunta kustantaa bebanthenit.
  3. Kukkola valaistaa led-valoilla ympärivuorokautisesti koko vuosi 2019. Valoteho mitoitettava niin että Vimmun ja Aitoon välillä on pakko käyttää aurinkolaseja yölläkin.
  4. Perustetaan kunnan oma televisioasema, hyödynnetään jo viime syksynä valmistunutta ultra-nopeaa valokuituyhteyttä koko kunnan alueella. Lähetykset 24/7 . Ohjelmassa ainoastaan Medelplanin kasvokuvien analysointia, lähetystä Kukkolan hurmoshenkisistä viirinvaihtajaisista, Remontti-Reiskan ohjeita miten kaiverrat oman aapisen, ja lopuksi luetaan aapista alusta loppuun. Sama ohjelmarunko jokaiselle päivälle.
  5. Roholan alueen rakentaminen on peruutettava, alue tarvitaan asfaltoiduksi parkkialueeksi johon juhlimaan tulevat ulkopaikkakuntalaiset pysäköivät autonsa. Kuljetus Kukkolaan hoidetaan uudella junayhteydellä joka rakennetaan ruuhkien välttämiseksi.
  6. Valtatielle pystytetään tulliasema. Autoilijoilta peritään veroa mikäli ei osaa vastata Medelplania koskeviin kysymyksiin. Kysymykset laatii Medelplan-neuvosto, kunhan viirin vaihtamiseltaan ehtivät. Tiedettävä ainakin Medelplanin talvitakin valmistaja, kuinka monta aapista pilattiin ennen puukon teroitusta ja kuinka ison hauen Daniel sai katiskasta.
  Verotuloilla ostetaan Kukkolaan lisää lamppuja.

  Näillä toteuttamiskelpoisilla ideoilla kuntamme saisi näkyvyyttä ja varmasti asukkaita muuttaisi sellaisena jonona että Hauholla asti olisi jonon pää. Kokous näiden ideoiden toteuttamiseksi järjestetään Kukkolan keinulla yhtenä päivänä varttia yli seitsemän. Tervetuloa!

 2. teemunurmi

  Hyviä ideoita. Medelplanhan oli tuomittu myös sukurutsauksesta. Harvemmin taidetaan tätä tuoda esille missään vaan nämä aapisen laatat ovat yleensä esillä ansioluettelossa. Käsky kaivertamiseen tuli muualta, mutta edellinen saattaa olla ollut ihan oma idea?

  • Miika Utoslahti

   Alkuperäiseen aiheeseen kantaa ottamatta ja Medelplanin tekoa puolustamatta on reilua tarkentaa, että kyseessä ei ilmeisesti ollut verisukulainen. Nimittäin toisen osapuolen sanotaan olleen Medelplanin vaimon veljentytär. Tuomittavuuden raja oli nähtävästi 1600-luvulla paljon nykypäivää leveämmällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?