Pälkäneen kouluissa käynnistyi lukutaidon teemavuosi

Pälkäneen koulut käynnistyivät lukutaidon teemavuoden merkeissä. Teeman taustalla on puuaapinen, jonka 300-vuotisjuhlaa vietetään ensi vuonna. Pälkäneellä lukutaito koheni huimasti sen jälkeen, kun Daniel Medelplan kaiversi kirkonmiesten toiveesta pälkäneläisille Getzeliuksen aapisen – jopa niin huimasti, että piispakin pani merkille pälkäneläisten kehityksen.

– Tämä on juttu, josta kannattaa edelleen olla tosi ylpeitä. Pälkäneläiset papit olivat viisaita edelläkävijöitä, jotka jo silloin tajusivat, että lukeminen on ainoa tie nostaa ihmisten sosioekonomista tasoa, muistuttaa Pälkäneen kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaa.

Puuaapisen myötä aapiseen tepasteli Suomessa ensimmäisen kerran kukko, joka on sittemmin ollut tuttu näky niin Pälkäneellä kuin aapisissakin.

Kunnan kulttuuripalvelut on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 30 000 euron apurahan kulttuuripalveluiden ja Muodonmuutoksia ry:n yhteistoimintamallin kehittämiseen. Lukutaito tulee olemaan tämänkin hankkeen kantavana sisällöllisenä teemana.

Pälkäneen koululaiset

Aitoon koulu      48 oppilasta (11 ekaluokkalaista)

Harhalan koulu  23 (7)

Kirkonkylän koulu            44 (6)

Kostian koulu     307 (38)

Rautajärven koulu           23 (3)

Yhteiskoulu        178

Lukio     91

Kommentit (3)

  1. Nimetön

    Miten kunta meinaa olla mukana 300-vuotisjuhlakarkeloissa? Nyt olisi hyvä rummuttaa Pälkänettä Suomen kartalle, näiltä nurkilta tuo aapiskukko levisi aapisten kansissa. Kun kerran piispakin laittoi merkille pälkäneläisten kehityksen.

  2. paavomustonen

    Minä luulen, että kunnan kannattaa siivota sotkut pois ennen kuin lähdetään hakemaan myönteistä julkisuutta missään asiassa. Rahaa ei mainontaan tässä vaiheessa kannata uhrata, toiminta olisi täysin hukkaan heitettyjä veroeuroja. Toki tuo Medelplan-aihe olisi hyvä, vaikka ei se uusia asukkaita houkuttelekaan, mutta ainakin varttuneempi väki arvostaa paikallishistoriaa.Ylen alueuutisissa oli eilen taas siitä vajoavasta rivitalosta, olivat haastatelleet taloyhtiön juristia joka puhui sovinnon hakemisesta. Ei tunnu uskottavalta…kunnan edustaja sanoi talvella Ylen uutisissa televisiossa, että asia pitäisi käsitellä käräjillä. Lisäksi asianajaja Penttilä esittää muistiossaan kesäkuussa valtuutetuille lainopillisen näkemyksensä, että korvausten maksaminen on vastoin kuntalakia. Olen käsityksessä, että Penttilä jatkaa kunnan lakimiehenä, joten miten ihmeessä tämä voisi lähteä sopua hieromaan sen valtuutetuille osoitetun muistion jälkeen. Siitähän syntyisi tolkuton tilanne, ihan sen muistionsa mukaan Penttilä toimisi kuntalain vastaisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?