Lintu on merimetso

Viime viikon Sydän-Hämeen Lehden Lukijalta-palstalla (37/2018) kyseltiin oudosta linnusta. Toimitukseen tuli useampikin tunnistus linnusta, josta Pirkko Hopia oli ottanut kuvan.

– Merimetso se kuvassa nautiskelee Sydän-Hämeen maisemista, kertoo rengastaja Esko Pasanen.

Jukka Lehto Laitikkalasta lisää olevan tavallista, että merimetsot vaeltavat syksyisin sisävesillä. Tavallisesti ne pesivät meren saaristossa, mutta jo Vanajanselällä ne ovat yrittäneet pesiä. Pari viikkoa sitten Ilmoilanselällä oli kymmenen yksilöä.

– Niille on tyypillistä, että ne istuvat pitkiä aikoja kivellä itseään kuivattelemassa siivet roikkuen. Merimetsolla ei ole rasvarauhasta, joten sen höyhenet kastuvat uidessa, Lehto lisää.

Birgit Reinikka-Rasimus Espoosta / Luopioisista lisää, että suurina yhdyskuntina merimetsoista on melkoisesti haittaa luonnolle.

– Asuinkunnassani Espoossa näistä on tullut kirosana muun muassa veneilijöille ja vapaa-ajan kalastajille. Linnut tappavat lannallaan saaristosta puut ja syövät isoilta kaloilta ravinnon. Jälki järvessä voi olla vielä dramaattisempi, koska vesialue on merta pienempi, Reinikka-Rasimus sanoo.

 

Kuvan lintu on merimetso.

Kommentointi on suljettu.