Pitkäjärvellä pääsee jo luistelemaan, Saarikylilläkin rata auki

Pitkäjärvellä on jo liikkunut luistelijoita, vaikka koneellisesti rataa ei ole vielä ajettu. Kuva: Jussi Haavisto

Retkiluistelijat ovat perinteisesti päässeet radoille tammikuun alkupäivinä, mutta tällä hetkellä kaikki reitit eivät ole valmiita.

Kaukajärveä useana talvena aurannut Jussi Haavisto kertoo, että Kaukajärvellä on ohut jää, eikä Ely-keskukselta ole saatu lupaa auraamiseen.

– Ja vaikka lupa olisikin, en kyllä menisi pienkuormaajalla sinne. Liutussa jäätä on noin kahdeksan senttiä. Tapaninakin järvellä pulputti vesilähde vapaana.

Auraamisen sijaan Haavisto teki Liutun rantaan napakelkan, joka on ollut lapsiperheiden suosiossa.

– Sain idean Vehmaisten omakotiyhdistyksen talviriehasta. Eihän napakelkkaan tarvita kuin pari pätkää lankkua, yksi ahkio ja pari-kolme tuntia aikaa. Se on pieni vaiva homman hauskuuteen nähden.

Liutun ranta loivine pitkine pulkkamäkineen onkin houkuttelut paljon perheitä paikalle.

Napakelkka ilahduttaa lapsiperheitä Kangasalan Liutussa.

Pitkäjärvellä ahkera talkoomies

Pitkäjärvellä luistelua on vaikeuttanut lumitilanne. Pitkäjärven rannalla asuva Haavisto ei ole päässyt Avantillaan vielä radalle. Hän kiitteleekin ahkeraa kolamies Remestä, joka jaksoi puskea luistelurataa jäälle joulun ja uudenvuoden aikana.

Ensi viikolla Haaviston olisi tarkoitus ajaa rataa Pitkäjärvellä, sillä jäätilanne on hyvä. Uutena vuotena jään paksuus oli pilkkirei’issä 15 senttiä.

Puuhamies ei itse juuri luistele, mutta hän kävelee jäällä radan vieressä päivittäin 5–10 kilometriä vaimon ja koirien kanssa.

– Ja nimenomaan radan vieressä. Rata menee helposti pilalle, jos siellä kävellään, Haavisto neuvoo.

Saarikylien rata avattu

Saarikylien luisteluradan yrittäjä Pirjo Veckman sanoo, että rata on nyt avattu.

– Pohja on vähän huonossa kunnossa. On epätasaisuutta ja vesipaikkoja, mutta kyllä se aurauksella siitä paranee.

Jäällä kävi jo viime viikonloppuna ensimmäisiä luistelijoita.

– Virtaukset ovat olleet tänä vuonna erilaisia, ja järvellä on ollut paljon huonoja vesipaikkoja. Sisälahdella on ollut pitkään sulia kohtia.

Veckmanin mukaan jää kyllä kestää, sillä sen paksuus oli uutenavuotena 10– 20 senttiä.

Radan varrelta löytyy paikkoja, joihin voi laittaa vapaaehtoisen ratamaksun. Moni aktiiviluistelija sen onneksi muistaa maksaakin. Yrittäjät eivät saa radan ylläpitoon mitään julkista tukea.

Varuisteita saa vuokrata luistinvuokraamosta.

Kypärä olisi hyvä varuste, sillä varsinkin hokkareilla luonnonjää voi tarjota yllätyksiä railoineen ja röpöineen. Naskaleita ei sentään tarvita, sillä jos jää kestää mönkijän tai traktorin, se kyllä kestää retkiluistelijankin.

Saarikylien luistinvuokraamo ja -kahvila avataan lauantaina 12. tammikuuta. Vuokraamo on avoinna viikonloppuisin kello 11–16 ja kahvila 12–15.

 

Kommentointi on suljettu.