Heikon lukutaidon luoma kielimuuri syrjäyttää

Maailmassa on yhtä paljon nälkää näkeviä kuin lukutaidottomia. Mutta heikko lukutaito ei ole ainoastaan kehitysmaiden ongelma. Myös meillä se ennakoi sairauksia, köyhyyttä ja syrjäytymistä. Suuri osa vankilaan päätyneistä on lukutaidoiltaan auttavalla tasolla.

Heikon lukutaidon luoman kielimuurin taakse eristäytyneet lapset kokevat itsensä heikoiksi ja huonoiksi. Suojakuorena toimii passiivisuus: ei voisi vähempää kiinnostaa.

 

Suomessa käytännössä kaikki oppivat lukemaan. Alkuopetuksessa tunnetaan keinot, joilla jokainen oppii muodostamaan kirjaimista äänteitä ja sanoja. Lukeminen kuitenkin loppuu ennen yläkouluikää, kun lukutaito sillä tasolla, että selviää jotenkin vempainten ja ruutujen äärellä. Vähän kuin ennen vanhaan, kun naimalupaan riitti että osasi ladella ulkoa katekismuksen ydinkohdat.

Lukutaito on kumuloituva taito. Mitä enemmän lukee, sitä paremmin ymmärtää. Siksi lukemisesta pitäisi luoda päivittäinen rutiini jo varhain. Koulut, kirjastot, neuvolat ja erilaiset hankkeet voivat auttaa tässä tehtävässä, mutta lopulta lukuinnostuksen synnyttäminen on kotien tehtävä.

 

Lukutaidoton ei pysty vaikuttamaan elämäänsä. Heikko lukutaito tekee ihmisestä kännykän avulla ohjattavan zombin, joka saa sanoista sen verran selvää, että omaksuu somekanavista ja uutisotsikoista valmiita ajatuksia ja mielipiteitä.

Passiivisuudesta ja tiedon vastustuksesta on tullut ideologia. Yhdysvalloissa kunnon punaniska ei päästä lasta yliopistoon pilattavaksi. Sivistystä kaikin keinoin vastustava ei osaa kysyä, kenen etua tämä palvelee. Kuka haluaa jakaa maailmaa kahtia varmistaakseen äänensä ja kassavirtansa?

 

Vielä pari sukupolvea sitten lukutaito ja sivistys tarjosivat eväät sosiaalisiin loikkiin. Opiskelemalla saattoi ponnistaa menestykseen heikoistakin lähtökohdista.

Muuttuneet ajat eivät kannusta lukemaan, sillä globaalissa maailmassa varallisuus kasautuu harvemmille kuin koskaan aiemmin.

Informaatioyhteiskunnassa tietoa on omaksuttava ja tarkasteltava uusin keinoin ja eri kanteilta. Lukutaito on keino muuttuvien olosuhteiden hallitsemiseen. Elämässä eteen tulevat ongelmat voi hallita, kun ne osaa nimetä.

 

Kirjoittaja on hoitovapaalla oleva päätoimittaja.

Pälkäneellä on historiansa ansiosta hyvät perusteet julistautua lukutaitokunnaksi. Historian ankeimmalla hetkellä täällä nähtiin, että nauriita viljelevät savupirttien asukkaat kannatti opettaa lukemaan. Isovihan aikaan hävitetyn pitäjän papit tilasivat paikkakunnalle paenneelta kirjanpainajalta luettavaa.

Medelplanin puuaapinen on lukutaidon, sivistyksen ja tasa-arvon symboli. Tieto kuuluu kaikille.

300 vuodessa tieto on lisääntynyt niin, että osa ahdistuu vyörystä. Mutta ei ole kovin viisasta sulkea silmiään ja korviaan. Järkevämpää on opetella nykymaailman vaatima lukutaito ja pysyä elämänsä subjektina.

Suomalaiset kuuluvat edelleen maailman parhaisiin lukijoihin, mutta osaamiserot ovat revenneet. Kansakunnan tyhmeneminen on helppo kääntää myönteiseksi kehitykseksi. Riittää, että luemme vartin päivässä. Ensimmäisten kymmenen ikävuoden ajan se on yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä.

 

Kommentit (5)

 1. Pressiklubi

  Ei se mitään että rivikansalainen ei välttämättä osaa lähdekritiikkiä tai uskoo monenlaista puppu-uutisointia. Surullisinta on se, että monet valtakunnalliset ”vastuumedian” lehdet ja toimittajat eivät sitä myöskään osaa enää. Tuorein esimerkki ”hups”-jutuista taas vaihteeksi on tämän päivän Hesarissa kun on tehty kritiikittä suora käännösartikkeli meren takaisen median valmiiksi asenteellisesta ja tarkoitushakuisesta jutusta pahojen Trump-kannattajien ja viattoman alkuperäisväestön edustajan sessioista. Oikaisukin oli vähän sellainen puolittainen, anteeksipyyntöä ehkä etäisesti muistuttava, jossa jätettiin kuitenkin takaovi auki monenlaisille tulkinnoille, mikäli ehkä uutta tietoa asiaan liittyen saadaan. Tai jotain. Ehkä.

  Eikä muuten ole ensimmäinen kerta tällaisissa uutisissa. Eihän Trump ole mikään täyden tolkun presidentti eikä aja järkeviä asioita tietenkään, mutta tällainen asenteellinen tai monesti suorastaan jo valheellinen uutisointi on nyt se lapsi joka menee pesuveden mukana, jos tärkeintä on vain koko ajan uutisoida yhden asian tiimoilta negatiivista ja tauotta, pysähtymättä hetkeksi miettimään että mistäköhän lähteestä tämäkin ”uutinen” alkujaan tuli ja olikohan siellä taustalla jotain agendaa eikä pelkkää vilpitöntä ja puolueetonta uutisointia? Nykymaailmassa kun kuitenkaan harvoin ikinä on enää saatavilla oikeasti puolueetonta näkemystä mistään. Ja mitään salaliittoja ei näihin tarvitse edes rakennella.

  Tiedän että jotkin henkilöt ja tahot monien uutistalojen toimituksissakin ottavat jostain syystä henkilökohtaisena loukkauksena Trumpin presidenttiyden ja purkavat pahaa oloaan jatkuvalla syyllistämisellä häntä ja hänen kannattajiaan kohtaan, mutta omat asenteet ja angsti eivät saisi ajaa lähdekritiikin ja objektiivisuuden edelle. Valtamedia on isolta osin itse ajanut itsensä siihen kuoppaan missä se nyt on. Tietynlainen nöyryys sekä itse suoritettu tutkiva journalismi on kadonnut täysin ja sen hedelmiä nyt saamme poimia. Mutta edelleenkin voi olla vain helpompaa syyllistää ”valemediaa” tästä kaikesta ja löytää helppoja vastauksia kaikkeen, kuten Trump tuntuu usealle olevan. Totuus on kuitenkin se, että esim. Meksikon rajallakin on muuri ollut jo vuosia eikä sitä ole sinne Trump pystyttänyt. Mutta ehkä kaikki vähän laaja-alaisempi pohdinta ongelmien syistä on ”vähän liian työlästä”?

  Kovin pitkään saatiin kuulla pakolaisvirtoihin liittyenkin vain Suomen osalta pelkkää positiivista. Oliko sekään puolueetonta ja tutkivaa journalismia? Helppo vastaus taisi pari vuotta sitten olla syyllistää vain persuja ja Halla-ahoa pelon lietsomisesta. Kenen laariin kaikki tämä median toiminta nyt lopulta sitten satoi…? Peiliin katsomisen paikka.

 2. Salakuljettaja Laitinen

  Senkin rasisti! Mainitsit Halla-Ahon, persut ja pakolaiset Halla-Ahoa ja persuja kritisoimatta ja ylistämättä humanitääristä otetta pakolaisten yhteydessä. Lähtökohtaisesti KAIKKI kritiikki koskien pakolaisten vastaanottoa tai kotouttamista on rasismia ja et ole hyvä ihminen.

  Vapaan ja oikeamielisen lehdistön perusarvona on ollut täydellinen kielto normaaliin demokratiaan kuuluvalle mielipiteen ilmaisulle, mikäli mielipide ei edusta täysin positiivista ja arvostelematonta kantaa pakolaiskysymyksessä. Tätä käänteistä rasismia on tämänkin lehden sivuilla julistettu ja tarkoitushakuisesti pääkirjoituksissa ja juttujen aiheissa tuputettu.
  Mitenkään ilkkumatta voi nyt huomata ison osan tästä ”suvakki-fasismista” hiljentyneen, ainakin väliaikaisesti.

  Osuit täydellisesti maaliin Trumpista uutisoinnin kanssa. Oma kantani tuohon suureen keltaiseen vauvaan on hyvinkin kielteinen, mutta valheellisia uutisia ja asenteellisia otsikoita julkaistaessa tehdään suuri karhunpalvelus lehdistön luotettavuudelle. Juttujen värittäminen ja tarkoituksenhakuisuus nakertaa uskottavuuden tiedoitusvälineiltä ja vie samaan kasaan edesmenneen MV-lehden kanssa. Ei uutinen pidä olla toimittajan henkilökohtainen näkemys tai kannanotto, sen pitää olla faktoihin perustuva kuvaus tapahtuneesta. Blogit ja Plokit ovat oma lukunsa.

 3. Pressiklubi

  Ja omasta mielestäni ei ole mitenkään rasismia eikä myöskään lietsomista jos asiallisesti haluaisi syventävää tietoa päätösten takana joita viime vuosina on tehty ja esittää kysymyksiä siitä mitä on sanottu ja tehty.

  Sipilä lupasi talonsa pakolaisten käyttöön – Miten kävi?

  Maahanmuutosta kaavailtiin Suomelle hyvää bisnestä ja kansantaloudelle lottovoittoa – Miten kävi?
  (tästäkään ei saa mitään kunnollista tilastointia ja selvitystä keltään asiasta vastuulliselta siksi koska lukemat eivät välttämättä vastaa korulauseita)

  Suurin osa pakolaisista on sotaa pakenevia, hengenhädässä olevia moniosaajia Suomen työvoimapulaa paikkaamaan – Miten kävi?
  (tästäkään seikasta ei kauheasti haluta antaa julkisuuteen lukemia, tosin viime aikoina paine tähän onneksi on kasvanut ja jotain raakaa kaunistelematonta dataa on nähty, mutta maalaisjärkikin sanoo että jos sotatantereella kasvanut ja oppinsa saanut täysin vieraasta kulttuurista tuleva kielitaidoton ja kouluttamaton pahasti traumatisoitunut sieluraunio tuodaan lähipiiristään ja kotoaan irti revittynä Suomeen, ei hän ole seuraavan viikon, vuoden, ehkä koko elämänsä aikanakaan tuova yhtä ainutta nettoeuroa kansantaloudellemme)

  Suomi tarvii väestönkasvua ja maahanmuuttoa – Miksi?
  (kukaan ei ole vielä perustellut tätä millään järkisyyllä, ekologisesti ajateltuna koko väite on järjetön, kansantaloudellisesti koko väite on järjetön, kuviteltua työvoimapulaa tai itse aiheutettua eläkepommia ei voi eikä saa lähteä paikkaamaan takaperoisesti ja aivan absurdilla idealla vauvatalkoista ym.)

  Rajat pitää avata ja kaikki liikkuminen vapauttaa – Miksi?
  (jokaisen suvereenin valtion oikeus on säilyttää rajansa ja rajatarkastuksensa, mitä ihmeen hyötyä on helpottaa rikollista ja kontrolloimatonta rajaliikkumista? normaali passintarkastus ei aiheuta mitään hankaluuksia normaalikansalaisille tai yritystoiminnalle, myöskään todelliselle humanitääriselle avulle se ei ole mikään este, rajojen täysi alasajo palvelee vain ja ainoastaan rikollisuutta ja rikollisten hyväksikäyttämää pakolaisvirtaa)

  Tällaisiin kysymyksiin ja ongelmiin pitäisi journalismin löytää vastauksia ja puuttua.

  Tällä hetkellä journalismi on kuitenkin sitä, että saadaan joltain kumppanimedialta rapakon takaa ”demokraattivärittynyt” kohuotsikko, käännetään artikkeli suomeksi ilman sen suurempaa pohdintaa ja taas saadaan uusi Trump sitä, Trump tätä artikkeli, joka ei palvele mitään sisältöä, eikä varsinkaan ota mitään uutta näkökulmaa tai syventävää selvittelyä itse asiaan. Kunhan saadaan mainosklikkejä ja voidaan tuupata taas ihmisille sitä pahaa oloa kun täysinvarma oma suosikkiehdokas presidentiksi ei tullutkaan valituksi. Vaikka oli puhdas pulmunen ja olisi taannut maailmanrauhan ja luonnon pelastumisen. Ja olisi saatu sitten nainen presidentiksi. Se se vasta olisi ollut tärkeä asia. Sehän olisi ollut se ainoa tärkein asia. Eikö?

  Jokin aika sitten naureskeltiin Kekkosen ajan ”sananvapaudelle”. Jokainen varmaan arvaa mikä on naurun aiheena parin vuosikymmenen kuluttua.

 4. valedemokratiaa

  Jännää nähdä nyt miten on selitelty länsinaapurissa sitä että demokraattisesti valitut edustajat ja puolueet päättävät että yksi heistä suljetaankin tylysti ulkopuolelle kaikesta hallitusneuvotteluista ym. perusteluna että toisenlaiset mielipiteet nyt vaan on vääriä. Kummallista demokratiaa ja sananvapautta… Täällä onneksi tullaan vielä yksi askel jäljessä. Noh, sama juttu jenkkilässäkin. Itseään suvaitsevaksi tituleeraava väestönosa onkin itse asiassa sitä vähiten suvaitsevaista. Heh.

 5. paavomustonen

  Professori Janne Saarikiven kolumni löytyy Ylen sivuilta tänään, ja Areenasta Ykkösaamusta tältä aamulta. Saarikivi on viisas mies. Minua on suuresti ärsyttänyt suomalaisten myöntyminen englanninkielen käyttöön opiskeluissa, ja oliko niin, että myös ylioppilastutkinnossa. Kielitaito on kokonaan eri asia, olen itsekin tehnyt työurani pääosin toisella kotimaisella, englannilla, ja kaikella mahdollisella kyökkiranskaa myöten. Monesti jäi vaikutelma, että viittomat ratkaisivat ongelmat parhaiten. Enkä nyt puhu siitä, että kaveria olisi paiskattu haistimeen. Äidinkieli, ja siitä mahdollisimman laaja sanavarasto auttaa toimimaan myös vieraassa kieliympäristössä. Hyvä sanavarasto omalla kielellä ohjaa hakemaan laajempaa ilmaisua myös vieraalla kielellä. Saarikivi tekee tärkeän huomion kolumnissaan; kiltit suomalaiset puhuvat maahanmuuttajien kanssa englantia, ja samalla kiltit suomalaiset syrjäyttävät maahanmuuttajat omaan kuplaansa. Integroituminen yhteiskuntaan edellyttäisi siinä yhteiskunnassa puhuttavan kielen osaamista. Suomenruotsalaiset hoitavat tämänkin meitä suomenkielisiä paremmin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?