Ratsastusnäytöksessä esiteltiin hevosen lukutaitoa ja sen merkitystä

Näytöksen kenraaliharjoituksen tunnelmaa.

Luopioisten ratsastuskeskus ja ratsastusseura Kaukkalan Ratsastajat KauRat ry järjestivät yhteistyössä ratsastusnäytöksen Luopioisten ratsastuskeskuksen maneesissa lauantaina 20. heinäkuuta. Näytöksessä nähtiin mainio kattaus erinäisistä hevostaidoista.

Pälkäneellä vietetään lukutaidon juhlavuotta, tänä vuonna tulee täyteen 300 vuotta siitä, kun kirjanpainaja Daniel Medelplan kaiversi Isovihan jälkisavuissa vuonna 1719 puulaatoille Aapisen. Kaukkalan Ratsastajat lähti miettimään, mitä lukutaito voisi tarkoittaa ratsastajille ja hevosharrastajille. Päädyttiin siihen, että halutaan parantaa omaa hevosen lukutaitoa, mutta samalla halutaan kertoa myös muille hevosen lukemisen taidon merkityksestä.

Aurinkoinen kesäkeli sai lauantaina liikkeelle reilun toistasataa ratsastusnäytöksestä kiinnostunutta ihmistä. Katsomon täytyttyä alkoi esitys katrillilla. Katrillin juuret ovat keskiajan ritariturnauksissa, joissa juhlavasti pukeutuneet osanottajat esittivät näytöksissä ratsastustaitojaan. Muodostelmaratsastuksessa hevosen ja ohjelman hallinta tarvitsevat vahvaa hevosen lukutaitoa.  Katrillia voi verrata vaikka joukkuevoimisteluun, sillä molemmissa tärkeitä kokonaisuuden kannalta ovat koreografia, sen omaleimaisuus ja vaativuus, säännöllisyys ja yhtenäinen ulkoasu. Katrillissa on hyvin tärkeää ottaa ratsastuksessa muut ratsukot huomioon tulkiten oman ratsun liikkeiden lisäksi myös muita joukkueen ratsukoita.

Taidokkaan katrillin jälkeen oli vuorossa hurmaavien shetlanninponien Victorious Romeon eli ”Vinskin” ja Ponikujan Honey Applen eli ”Ompun” juoksutusesitys. Juoksuttajina loistavasti suoriutuivat Kaukkalan Ratsastajien torstai-illan Hevoskerhon ahkerat nuoret sekä aikuiset. Juoksutuksessa on hyvä muistaa, että hevosen käyttäytymistä ohjaavat vaistot, joiden perustana ovat miljoonien vuosien aikana kehittyneet aistit. Hevonen on saaliseläin, jonka tarkat ja herkät aistit auttoivat sitä selviytymään luonnossa petoeläimiltä. Hevosen kouluttamisen taustalla on taito lukea hevosta ja tuntea sen luontainen käyttäytyminen. Näiden taitojen kanssa yhteistyö hevosten parissa on turvallisempaa ja sitä kautta mahdollistaa myös monipuolisuuden niiden parissa harrastamiseen.

Juoksuttajien ja ponien esiteltyä taitonsa oli vuorossa historiaa kunnioittava hakkapeliittaratsukoiden toimintanäytös. Tämän myötä siirryttiin pidemmälle historiaan, ja miettimään, minkälaista hevosenlukutaitoa tarvittiin 400 vuotta sitten. Ratsukot aloittivat esityksen miekkaotteiden esittelyllä. Otteita tehdessä tulee olla tarkkana, mihin miekan pistää, ja myös hevosen tulee olla koulutettu miekan viuhunaan pään ympärillä. Yleisölle esitettiin myös ratsukoiden valmistelua ja eri nopeuksien samanaikaista hallintaa. Sotajoukkoja johtavilla ratsukoilla oli oltava kyky pitää haluttu nopeus, jolla osastot johdettiin oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Tämän vauhdikkaan toimintanäytöksen jälkeen siirryttiin väliajalle. Väliajalla yleisölle oli tarjolla arpajaisten ja puffetin lisäksi talutusratsastusta sekä maneesituvassa Aitoo-Kaukkala kyläyhdistyksen AiKa ry:n Kaukkalan kylän vanhojen valokuvien näyttely.

Ratsastusnäytös jatkui ahkerien hevoskerholaisten tekemän näytelmän #hevosenlukutaito ensiesityksellä. Näytelmän tapahtumat sijoittuivat Pälkäneelle, ja kulisseiksi olikin saatu ilahduttavan monen paikallisen yrityksen mainoskylttejä. Nuoret näyttelijät sekä ääninäyttelijät eläytyivät rooleihinsa upeasti. Näytelmä kertoi hevosen lukemisen perustaidoista ja siitä, kuinka mieluisa harrastus tuo yhteen erilaisia nuoria sekä siitä, kuinka turvallinen harrastusympäristö rohkaisee pelokkaankin nuoren mukaan toimintaan.

 

Kommentointi on suljettu.