Medelplan ja Kivi olisivat ällistyneitä lukutaidon kukoistuksesta mutta myös kauhuissaan internetin ylivallasta – Teemu Keskisarja täytti odotukset kirjafestareilla

Kirjailija-historioitsija Teemu Keskisarja kuljetti kuulijansa lukutaitomme suurmiesten Daniel Medelplanin ja Aleksis Kiven aikakausiin.

– Suomi oli Daniel Medelplanin päivinä Ruotsin riistomaa, täältä riistettiin 120 000 asekuntoista miestä, Teemu Keskisarja latasi.

Luku on todella suuri, kun ottaa huomioon, että Suomen alueella asui tuolloin noin puoli miljoonaa ihmistä.

Keskisarjan mukaan väestöä vaivasivat miesten vähyyden ohella myös rutto, nälänhätä ja muut ”kuseliukset”.

– Tällaisissa oloissa papit ja Medelplan päättivät tehdä aapisen. He ajattelivat kansansivistystä ja lasten lukutaitoa.

Keskisarja kertoi valmistelevansa parhaillaan teosta suuresta Pohjan sodasta. Pohjan sota käytiin Ruotsin ja vihollisliittouman välillä vuosina 1700–1721. Suomen alueella sodan aikana koettiin myös venäläismiehitys 1713–1721. Tuota kautta kutsutaan Isovihaksi.

Keskisarja päätti Medelplania koskevan osuutensa kertomalla yleisöä hauskuuttavia anekdootteja Turun akatemian toiminnasta.

– Akatemiassa tehtiin väitöskirjoja latinan kielellä muun muassa norsujen sotakäytöstä. Pälkäneläispappien ja Medelpanin valmistellessa kansansivistystä meneillään oli myös huipputieteellinen projekti, jonka tarkoituksena oli kieltää suomalaisilta saunominen.

Medelplanista Keskisarja siirtyi sujuvasti Aleksis Kiveen, jonka elämäkerran hän julkaisi viime syksynä. Lukutaidon kannalta Kivi onkin Medelpanille luontainen jatkumo.

– Kivi kirjoitti Seitsemään veljekseen, että lukutaito on oleva osa ihmisarvoa.

Kiven päivinä puhekieli oli Keskisarjan mukaan kauniimpaa ja parempaa kuin nykyisin, mutta sen valtakausi oli luku- ja kirjoitustaidon lisääntymisen myötä päättymässä.

– Kivi oli puhekielen kuuntelija ja hän otti aineistoa haltuunsa Helsingin kievareissa.

Suosionsa Kivi saavutti Keskisarjan mukaan huonosta tuurista johtuneesta marttyyrikuolemastaan.

Keskisarja päätti reippaan ja eläväkielisen luentonsa kysymällä itseltään, mitä Medelplan ja Kivi miettisivät nyt.

– He olisivat ällistyneitä kukoistuksesta, joka puulaatoista ja Seitsemästä veljeksestä on seurannut. Mutta he olisivat varmasti myös kauhuissaan suomen kielessä rönsyilevästä englanninkielestä ja internetin ylivallasta.

 

Lue myös:

Laadukas ohjelma veti Rönnvikin viinitilan täyteen yleisöä – kirjafestarit sai täydet kymmenen pistettä

Medelplan-näytelmä sai kantaesityksensä – Tahdonnäyte elää, vaikka taidonnäyte paloi