Tukkoisuutta, äänen käheytymistä, silmien kirvelyä – vanhemmat haluavat lapset pois kellarikerroksen opetustilasta, sisäilmatutkimusten tulokset valmistuvat lähiaikoina  

Kostian koulua käyvien lasten vanhemmilla on herännyt huoli koulun sisäilmasta. Huolta on aiheuttanut erityisesti kellarikerroksen opetustila, jossa tällä hetkellä opiskelee 3A-luokka.

– Oma lapseni on kyseisellä luokalla. Olin viime viikolla luokassa vanhempainillassa ja sain oireita 1,5 tuntia kestäneen tilaisuuden aikana. Jo ulko-ovesta mennessä tuli huono ilma vastaan, ja kun avasin oven kyseiseen luokkaan, haistoin mielestäni erikoista, epätervettä hajua, pälkäneläinen Hanne Amberg-Jatuli kertoo.

Amberg-Jatulin oireet tuntuivat poskionteloiden tukkoisuutena ja äänen käheytymisenä. Hänen miehellään alkoi puolestaan kirvellä silmiä vanhempainillan aikana ja sen jälkeen. Luokan ilma tuntui erittäin raskaalta hengittää.

Kellarikerroksen luokassa on käytössä sisäilmapuhdistin sekä laite, jonka tarkoituksena on poistaa kosteutta seinärakenteista. Luokassa on Amberg-Jatulin mukaan syksyn aikana opiskeltu suuri osa ajasta siten, että ikkuna on koko ajan auki.

Osalla lapsista on esiintynyt syksyn aikana oireita, joita vanhemmat epäilevät sisäilman aiheuttamiksi. Oppilaiden vanhemmat ovat toivoneet lasten siirtämistä pois kyseisestä luokasta vielä tämän viikon aikana.

– Tämän asian kanssa pitäisi toimia heti. Kyse on kuitenkin lasten terveydestä. Ja eihän ikkuna auki voi edes opiskella enää kauan, kun kelit tästä kohti talvea kylmenevät, Amberg-Jatuli lisää.

Sisäilmatutkimusten tuloksia odotellaan

Sisäilmaongelmia on tutkittu Kostian koulussa aiemminkin, ja kellarikerrokseen on myös tehty korjaustöitä sisäilman parantamiseksi. Kouluun tehtiin heinäkuussa kattava sisäilmatutkimus. Rakenteellisessa kuntotutkimuksessa otettiin poraamalla näytteitä rakenteista koko koulun osalta. Pälkäneen kunta odottaa tutkimustulosten valmistuvan lähiaikoina.

Onkkaalassa sijaitseva Kostian koulu on Pälkäneen suurin alakoulu. Koulussa opiskelee vajaat 300 oppilasta. Sydän-Hämeen Lehti ei tavoittanut keskiviikon aikana Kostian koulun rehtoria kommentoimaan sisäilma-asiaa.

Lue myös:

Kostian koulussa mitattiin helmikuussa yllättävän korkea mikrobiarvo – kouluun tehdään rakenteellinen kuntotutkimus

 

 

 

Kommentointi on suljettu.