”Moni narkkari kiroaa nimenomaan kannabiksen, sillä siitä heidän tragediansa on saanut alkunsa” – suurin osa nuorista ei hyväksy huumeiden käyttöä

– Pälkäneen tilanne noudattelee koko maan tilannetta. Noin joka kymmenes nuori on kokeillut kannabista ja ilmeisesti juurikin sama kymmenes hyväksyy sen käytön. Hyvä uutinen on, että suurin osa ei hyväksy, eikä käytä kannabista tai muita huumeita, Pälkäneen kunnan nuorisotyöntekijä Minna Rauas kertoo.

Luvut perustuvat kouluterveyskyselyyn. Kahden vuoden välein toteutettava kysely osoittaa huumeiden käytön jopa hieman kääntyneen laskuun Pälkäneen nuorten keskuudessa.

Kannabis on se aine, jota huumeista kiinnostunut nuori yleensä kokeilee ensimmäisenä. Kaikki kokeilleet eivät Minna Rauaksen mukaan jää koukkuun, mutta riski on suuri niillä, joilla kokemus on positiivinen.

– Mielihyvän tunne voi olla niin voimakas, että sitä haluaa tavoitella uudestaan. Silloin, kun huumemaailman veto on voimakkaimmillaan, läheisten ja ammattiauttajien apu ei tehoa.

Vaarassa ovat myös ne henkilöt, joilla on taipumusta mielen sairauksiin. Kannabiksen käyttö kaksinkertaistaa riskin sairastua skitsofreniaan ja käyttäjillä ilmenee usein ahdistusta, masennusta ja muisti- sekä keskittymisvaikeuksia.

Suomessa on herätelty keskustelua kannabiksen laillistamisesta. Rauas ei kannata ajatusta. Hänellä on pitkä työkokemus nuorten päihdetyöstä.

– Moni narkkari kiroaa nimenomaan kannabiksen, sillä siitä heidän tragediansa on saanut alkunsa.

Tietoa ja opastusta tarvitaan

Koulussa ei voida tietää nuorten päihteidenkäytöstä, paitsi jos nuori itse tai tämän vanhemmat ovat aktiivisia ja kertovat asiasta koululle.

– Kannabista kyllä käytetään, yläkoululaisistakin löytyy henkilöitä, jotka ovat kokeilleet, Pälkäneen kuraattori Kirsi Andrejeff-Keränen toteaa.

Hän korostaa vanhempien vastuuta nuortensa elämästä.

– On tärkeää kysellä lapsilta ja nuorilta kuulumisia ja olla tietoisia ja kiinnostuneita heidän elämästään.

Erityisopettaja Jarkko Kivimäki Pälkäneen yhteiskoulusta on samoilla linjoilla. Hän peräänkuuluttaa selkeiden rajojen asettamista sekä lasten auttamista ja ohjaamista turvallisten mielenkiinnon kohteiden ja harrastusten pariin.

Koululla on kuitenkin tärkeä rooli kriittisen ajattelun ja hyvän medialukutaidon oppimisessa.

– Nuoret keskustelevat paljon netin kautta ja osaavat kaivaa sieltä sen omaa näkökulmaansa tukevan asian. Koulun rooli on keskeinen siinä, että nuoret oppivat arvioimaan netistä löytyvän informaation luotettavuutta. Nykyisin on tarjolla paljon myös väärää tietoa sekä mielipiteitä, joita esitetään totena, Kivimäki sanoo.

Uskaltaako aikuisille puhua?

– Jos mikä tahansa huumeisiin liittyvä asia askarruttaa tai pelottaa, siitä voi aina puhua luottamuksellisesti terveydenhoitajalle, kuraattorille, nuorisotyöntekijälle tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle, mieluiten tietysti omille vanhemmille, Minna Rauas kannustaa.

Lastensuojeluilmoitusta ei hänen mukaansa kannata pelätä, sillä sen tarkoituksena on nimenomaan suojella, ei rangaista lasta.

– Erilaisia virheitä sattuu, niihin saa apua ja niistä voi oppia.

Tietoa löytyy paljon myös verkosta.

– Kannattaa muistaa, ettei ole eikä jää ongelmansa kanssa yksin, on kyse sitten lapsesta, nuoresta tai perheestä, Rauas sanoo.

Pälkäneen kunnan nuorisotyöntekijä Minna Rauas.

Apua saatavilla

 • Tietoa ja tukea omaisille, jotka ovat huolissaan läheisen päihteidenkäytöstä: finfamipirkanmaa.fi
 • Vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille sekä toipuville käyttäjille: irtihuumeista.fi
 • Lasten ja nuorten puhelin 116 111 (ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 vuoden jokaisena päivänä)
 • Sekaisin-chatti 10-29 -vuotiaille: sekaisin247.fi

Reunamerkintä

Mitä voin tehdä suojellakseni omaa lastani?

Kysymys on varmasti ollut jokaisen pälkäneläisvanhemman mielessä viime aikoina. Päihteet ovat kuin piru, joka vie ensin pikkusormen. Ei voi tietää, kuka jää heti koukkuun. Liian moni kuitenkin, sillä yksikin on liikaa.

Miten kasvatan lapsestani niin vahvan, ettei hän halua edes kokeilla huumeita?

Riskitekijöitä on niin paljon: esimerkiksi kaveripiirin paineet, seikkailuhalu, paha olo, johon haetaan helpotusta, lapsuuden hoitamattomat traumat tai ajautuminen huonoon seuraan.

Yhteiskunnassamme on hyviä sektoreita, jotka huolehtivat jälkikasvustamme. On koulu, joka tarjoaa tietoa sitä janoaville ja terveydenhoito, joka auttaa meitä kolotusten ja ahdistusten kanssa. On sosiaalitoimi, joka tarjoaa perusturvaa silloin, kun omat voimavarat eivät siihen riitä.

Mikään noista ei kuitenkaan aidosti rakasta kullannuppujamme. Se on kodin ja muiden läheisten tehtävä. Lapselle tulisi kuulemma tarjota myös sopivassa määrin pettymyksiä, jotta hänestä kasvaisi ehjä ja vastuullinen yhteiskunnan jäsen.

Hyviä neuvoja kyllä riittää, mutta kukaan vanhempi ei pysty toteuttamaan niitä kaikkia. Ehkä tärkeimmät kuitenkin.

Kasvatusalan ammattilaiset korostavat, että vanhemman tulee olla kiinnostunut lapsensa elämästä. Kysyä sitkeästi kuulumisia, vaikka vastaukseksi tulisikin vain ynähdys, jos sitäkään. Lisäksi lapsilla olisi hyvä olla turvallisia harrastuksia.

Kaikilla ei valitettavasti ole tähän mahdollisuuksia. Ja vaikka olisikin, kaikkeen ei voi vaikuttaa. Lapsen itsetunto saattaa musertua esimerkiksi koulukiusaamisen seurauksena. Ryhmässä hiukankin erilainen jää helposti ulkopuolelle. Sellainen jättää jälkensä.

Ja sitten lopuksi, vaikka kaikki tuo edellä kerrottu olisi kunnossa ja hyvin, sattuma saattaa puuttua peliin.

Älä kuitenkaan anna periksi. Niin kauan on toivoa, kuin on elämää.

Marja-Liisa Suomalainen

Kommentit (8)

 1. teemu3

  Taitaa kyllä olla ihan se alkoholi ja tupakka ne ensimmäiset huumekokeilut.

  Kannabiksesta tekee erityistä ja ”portteja avaavaa” nimenomaan sen laittomuus.

  Laittomuus myös estää tehokkaasti avun hakemisen ajoissa

  • Senja Kaltti

   Nuoret valehtelevat ettei käytä moni joka sanoo ettei käytä huumeita niin käytää.tekevät itseleen hallaa.oon seurannut tilannetta niin paljon.vanhemmat avatkaa silmät.tarkailkaa nuorisoanne vaikka on kuinka varakas ei atso sitä käytääkö huumeita vai ei.oon kuullut ettei meidän lapset teesitä vaan toiset.itse en käytä huumeita en ees kokeillut niitä.sama koskee tupakin poltoo.kyllä poltaa nuoriso edeleen vaikka sanoo ettei polta.lapset on vastuussa teoistaan itse minä en suojele valheilla lapsiani2 lastani tiedän että käytää silti sanoo ettei käytä.mutta se on heidän asia en puolustele heitä oon sanonut lopetakaa.muuta en voi

 2. terovuorilampi

  Kuinka sinisilmäistä…kyselyt vaikka vaan anonyyminä…luuletteko tosissanne että todelliset käyttäjät uskaltavat vastata niihin rehellisesti?
  Kyllähän väkivallan ja koston pelko on tehokas vaientaja.
  Kyllä nämä huumekuviot toimivat ihan yhtä tehokkaasti pikkutekijöiden kuin isompienkin osalla.
  Lavertelusta ei hyvä seuraa niissä kuvioissa.

 3. heikkimartikainen

  Kuinka on mahdollista, että Minna Rauas, jolla on pitkä työkokemus nuorten päihdetyöstä, voi puhua vaikeuksissa olevista ihmisistä niin epäkunnioittavaan sävyyn?
  En usko, että kukaan avun tarpeessa oleva päihdeongelmainen haluaa kuulla itseään kutsuttavan ”narkkariksi”. Yhtä vähän kuin homoseksuaali haluaa kuulla itseään kutsuttavan ”hinttariksi” tai tummaihoinen ”neekeriksi”

 4. tero1

  Tunnen monia, siis useita kymmeniä huumeidenkäyttäjiä, olen ollut heille tukena sun muuta, (joskus siinä epäonnistuen ja moni nuori on kuollut matkanvarrella) ja yksikään ei kiroa kannabista tai että se olisi syy siirtyä kovempiin huumeisiin.
  Syyt ovat ne nuoruuden hirveät kotiolot (joita ovat voineet olla jopa vakilaoloja kovempia päivittäisten hyväksikäyttöjen ja fyysisen/henkisen väkivallan takia) ja muut sosiaaliset ongelmat, ne ajavat hakemaan helpotusta arkeen huumeiden kautta ja liki jokainen kutsuukin sitä ”itselääkitykseksi”, se ahdistus katoaa sillä sekunilla kun ruisksusta piri virtaa suoneen.
  Syitä ei todellakaan ole kannabis vaan ihmisen olotila ja menneisyys. Esim alkoholi on kovempi koukuttaja kuin heroini tai
  muut kovat huumeet, se pitäisi kieltää lailla.
  Esin heroini kuolemat johtuvat 100% epäpuhtauksista ja humeen laatuvaihteluista joka aiheuttaa tahattomia yliannostuksia. Ei heroini itsessään. Alkoholikuolemat ovat monisatakertaisen mihinkään muuhun huumeseen nähden maailmalla.

 5. Senja Kaltti

  Koulukiusattu hakee huumeista turvaa opettajat ei puutu kpulukisaajaan vaan siito toiseen kouluun kiusattu.kokemusta on oman lapseni kaitta kiusaajat jatko. Koulua poikani siiretiin 2 eri kertaa sentakia. Otakaa selville ensin asiasta jatkuvaa kiusaamista kouluissa ja poistakaa kiusaat toiseen kouluun tai laitokseen .oli sit herrojen tai narrien lapset. Ei kiusatun tarvii aina siirtyy muualle kouluun.oppivat sitten

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?