Titanin, OAC:n ja Paman tekijä Antti-Jussi Tiitola saa tunnustusta – Hopeinen lumihiutale on elämäntyöpalkinto talviurheiluvälineiden visionäärille

Antti-Jussi Tiitola ja liukuva lumikenkä eli karvapohjasuksi.

Titanin suksi- ja mailatehtaan 1960-luvulla perustanut Antti-Jussi Tiitola on ollut Karhu-Titanin kehitysjohtajana perustamassa suksi- ja mailatehdasta Kanadaan sekä lenkkitossutehdasta Etelä-Koreaan. Perjantaina kangasalalainen talviurheiluvälineiden visionääri pokkaa Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n Hopeinen lumihiutale -elämäntyöpalkinnon.

Tiitolalle on kertynyt pitkällä uralla kymmeniä urheiluvälinepatentteja, joilla on suojattu muun muassa jääkiekkomailojen, suksien ja jalkineiden uusia keksintöjä.

– Tiitola on vaikuttanut vahvasti toimialaan etenkin laskettelu-, lumilautailu- ja maastohiihtosuksien kehittäjänä. Palkinnon saajan toimintatavat, käytännöt tai innovaatiot ovat innostaneet muitakin uudistumaan. Hänen asenteensa ja esimerkkinsä on inspiroinut laajasti toimialalla. Palkinnon saaja on jakanut avoimesti osaamistaan muille, todetaan palkinnon perusteluissa.

Tiitola vaihtoi diplomi-insinööriopintojensa myötä kilpa-alppihiihdon suksien suunnitteluun ja valmistukseen; vuonna 1966 perustettu Titan valmisti laskettelusuksia lähinnä kansainvälisille markkinoille.

Titan mullisti suksiteollisuutta komposiittisuksillaan. Lasikuitu oli vasta tulossa suksien valmistusmateriaaliksi 1960-luvulla, kun muut tehtaat valmistivat puu- tai alumiinisuksia. Titan lanseerasi myös ensimmäisenä suksiin kuituisen sandwich-rakenteen.

Titanin tekniikkaa käytettiin myös Karhun maastohiihtosuksissa, ja Tiitola oli vahvasti mukana myös telemark-hiihdon alkutaipaleella 1970-luvun loppuvuosina. Karhun Kanadan-tehtaan sukset olivat tuolloin telemark-hiihtäjien huippuvarusteita ja Tiitola itse niiden suunnittelija, eturivin testaaja ja telemark-laskutekniikan intohimoinen sanansaattaja.

Lisäksi monitoimimies Tiitola ehti häärätä lumilautojen parissa. Hän päätyi yhteistyöhön lumilautapioneeri Jake Burtonin kanssa 1970-luvulla, ja sen seurauksena myös rakennettiin uudelle mantereelle lautatehdas, joka valmisti Burtonillekin lumilautoja toistakymmentä vuotta.

Tiitola on ollut tekemässä myös jääkiekkohistoriaa. Kanadalainen kiekkolegenda Wayne Gretzky mätti NHL:n maaliennätyksiä Titanin poikkeuksellisen pitkäikäisiksi osoittautuneilla mailoilla.

Visioita riittää yhä. Tiitolan kehittämää teknologiaa käytetään Kangasalta ponnistaneen OAC Finlandin liukulumikengissä eli karvapohjasuksissa. Talveksi 2014 karvapohjasuksia suunniteltiin valmistuvan 2500 paria, eli tuplaten sen, josta valmistuksessa lähdettiin liikkeelle. Viime vuonna suksia myytiin jo 10 000 paria.

Myös Pama-Hockeyn jääkiekkomailoissa hyödynnetään Tiitolan patenttia, eikä retkiluistintenkaan maailma ole ideanikkarille vieras.

Palkinto luovutetaan Tiitolalle Helsingin Messukeskuksessa GoExpo Winter -messuilla perjantaina 15. marraskuuta.

 

 

 

Kommentointi on suljettu.