Elja Pyykkö Laitikkalasta palkittiin Vuoden Käsityömestarina 2019

Elja Pyykkö vastaanotti Vuoden Käsityömestari 2019 palkinnon Tampereen mestarikillan mestarimöötissä.
Elja Pyykön tammesta ja wengestä tekemä ruokapöytä.

Pälkäneen Laitikkalassa asuva Elja Pyykkö on palkittu Vuoden Käsityömestarina 2019. Palkinnon jakoi Tampereen mestarikilta ry. Samassa yhteydessä Pyykkö vastaanotti myös Antti ja Airi Soljan säätiön 1000 euron suuruisen stipendin.

Elja Pyykkö on työskennellyt vuodesta 2000 asti puuseppänä. Vuonna 2006 hän perusti oman yrityksen, Hienopuusepäntyö Elmwood Ky:n. Yrityksen toimipiste on vuodesta 2009 alkaen sijainnut Kangasalan Lentolassa.

– Samoissa tiloissa työskentelee kaksi muutakin puuseppää. Tämä on ollut hyvä järjestely: saamme vuokraa jaettua useampaan osaan ja käyttämään isoja koneita yhteisvastuullisesti, Pyykkö mainitsee.

Pyykkö valmistaa asiakkailleen kokopuisia esineitä laidasta laitaan. Puusepän puoleen käännytään tavallisimmin silloin, kun halutaan tehdä standardimitoista poikkeava huonekalu tai esine.

– Teen esimerkiksi paljon isoja ruokapöytiä. Mittatilaustyönä valmistan usein myös säilytyskalusteita juuri tietynmalliseen tilaan, Pyykkö kertoo.

Yksi uran mieleenpainuvimpia projekteja oli saunaprojekti, joka toteutettiin valkeakoskelaisen musiikinharrastajan kotiin. Saunaan rakentui lauteet, jotka muistuttivat pianon koskettimia.

– Hiljattain tein erääseen taloon kalusteet kotiteatteria varten. Kalusteet toteutettiin tilaan, jossa oli vinot katot ja kaarevat seinät, Pyykkö lisää.

Uravalinta oli selvä

Jo alakouluikäisenä Pyykkö oli innokas leikkikalujen ja avaimenperien rakentelija. 11-vuotiaana hän sai lahjaksi oman sorvin, minkä jälkeen harrastus alkoi muuttua vakavammaksi, ja Pyykkö alkoi ansaita töillään myös taskurahaa. Uravalinta yläasteen jälkeen oli selvä: Pyykkö halusi artesaanipuusepäksi. Artesaanipuusepän opintojen jälkeen Pyykkö jatkoi vielä Heinolaan artenomioppiin.

– Työssä on parasta – vaikka se kliseiseltä kuulostaakin – se, kun näkee heti kätensä jäljen. Toki asiakkaiden positiivinen palautekin ilahduttaa aina ja kannustaa jatkamaan, Pyykkö miettii.

 

Elja Pyykkö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

Neljän oktaavin sauna