Hurmaavaa vauhtia ja sivuluistoa – pälkäneläisveljesten crosskart-harrastus on koko perheen juttu

Miro Kämppi näyttää tässä vähän menemisen meininkiä, näin se lumi lentää. Kuvat: Pekka Mustonen.

9-vuotias Miro Kämppi ja 11-vuotias veljensä Hugo mutustavat pullaa Pälkäneen Myttäälässä lumisen pellon laidalla. Pojat tekevät sitä, mitä sen ikäiset tekevät eli toinen plaraa ajatuksissaan kännykkää ja toinen huuhailee muuten vain. Kunnes kuuluvat isä Harri Kämpin sanat:

– Nyt voitaisiin lähteä ajamaan.

Siinä silmänräpäyksessä Mirosta ja Hugosta kuoriutuu melkoisen itseohjautuvia nuoria moottoriurheilijoita. Laitetaan korvatulppia ja kypäriä, tarkistetaan muitakin varusteita ja pompataan autoihin siihen malliin, että ulkopuolisellekin selviää, että tässä on tekemisen meininkiä. Pian ajoradalla lumi pöllyää, ja crosskart-autot menevät komeassa sivuluistossa.

Tunnelmaan kuuluvat asianmukaiset ajoäänet ja jylinät sekä polttoaineen tuoksu. Meno on kuin isossakin tallissa. Mekaanikkona toimiva Harri Kämppi kuuluu jo mutisevan itsekseen, että ”kyllä tuohon toiseen autoon olisi saatava lisää vauhtia”.

Kämpin molemmat veljekset ovat aloittaneet ajamisen alle 3-vuotiaana. Kyllä, luitte oikein. Tällä hetkellä nuorempi Miro ajaa 85-kuutioisten luokassa ja isoveli Hugo siirtyi Extrem Junior -luokkaan.

Hugo Kämppi myöntää, että crosskart-harrastus on niin rakas, ettei hän oikein muuta tekisikään.

Crosskart 85 -luokassa enimmäisnopeus on 80 kilometriä tunnissa. Extrem Junior -luokassa päästään huimimmillaan sellaisiin 120 kilometrin tuntivauhteihin. Lajina crosskart muistuttaa rallia siinä missä vain kesäisin ajettava karting muistuttaa formuloita. Crosskartissa kisataan sekunneista ja kartingissa sadasosista.

 

Myös televisiossa nykyisin

Crosskart-harrastus kysyy paitsi rahaa, myös koko perheen aikaa ja innostusta. Kisoja kierretään ympäri vuoden, ja mukana huoltoautossa on niin isä kuin äitikin. Harri Kämppi sanoo, että harrastuksessa mennään eteenpäin poikien ehdoilla. Ilman heidän kiinnostustaan siitä ei tulisi mitään.

Erityisen iloinen isä-Harri on siitä, että crosskart on lajina kasvattamassa suosiotaan myös Suomessa. Kuskeja on jo yli sata, kun kaikki luokat lasketaan yhteen. Lajia voi nykyisin seurata hyvin myös televisiosta, sillä kisoja näytetään C More Maxilla.

– Crosskart pääsi aivan hiljattain hienosti esiin myös Ylellä SM-viikon aikana. Silloinhan Joensuussa kisattiin eri urheilulajien Suomen mestaruuksista.

 

”En muuta tekisikään”

Crosskartin harrastajia vakavassa kilpailumielessä on pitkin maata, mutta Pälkäneellä Kämpin perhe taitaa olla ainoa. Lähin samaa lajia harrastava perhe löytyy Valkeakoskelta, jossa asuu 13-vuotias kilpakuski Ilari Sääskilahti vanhempiensa kanssa. Ilarin isä Petri Sääskilahti toi käytännössä koko lajin Suomeen.

– Olimme vanhimman poikani Vertin kanssa ensimmäisiä kilpailijoita tässä lajissa Suomessa. Ajajien määrä on näissä kahdeksassa vuodessa kasvanut vuosi vuodelta ja nyt harrastajia löytyy Tampereelta, Ylöjärveltä, Hyvinkäältä, Pohjanmaalta…voi sanoa, että Helsingin ja Kemin väliltä vähän sieltä ja täältä.

Ilari Sääskilahdella on menossa viides vuosi crosskartin harrastamista ja taskussa on jo yksi Suomen mestaruus. Se tuli toissa vuonna. Kun Ilari ja Kämpin perheen pojat lähtevät taas radalle, kaikkien kasvoista näkyy sama poikamainen virnistys ja ilo.

– Enhän mä muuta tekiskään kuin tätä, myöntää 11-vuotias Hugo ja painaa kypärän päähänsä.

Miro Kämppi ja isoveljensä Hugo Kämppi ovat jo kokeneita crosskart-kuskeja.

 

Crosskartissa on viisi luokkaa, yksi myös aikuisille:

  • Putkirunkoiset autot, voimanlähteenä moottoripyörän moottori
  • Kesällä ajetaan rallicross-tyyppisesti radoilla, joissa sora- ja asfalttiosuuksia.
  • Talvisarjaa ajetaan lumella ja jäällä
  • Rantautui kilpaluokaksi Suomeen 2012
  • Viisi luokkaa, joista Minissä tulee täyttää minimissään 6 vuotta sinä vuonna, kun aloittaa. Luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun, kun täyttää 11 vuotta. Maksiminopeus 60 km/h.
  • 85:ssa tulee täyttää minimissään 9 vuotta sinä vuonna, kun aloittaa kilpailemisen. Luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun kun täyttää 13 vuotta. Maksiminopeus 80 km/h.
  • 125:ssa tulee täyttää minimissään 12 vuotta sinä vuonna, kun aloittaa kilpailemisen. Luokassa voi ajaa sen vuoden loppuun, kun täyttää 16 vuotta. Moottoreina 125 cc motocrosspyörän moottoreita ja kartingmoottoreita.
  • Xtrem Junior on iältään 12-16 vuotiaille. Aikuisten Xtremissä kuljettajan tulee puolestaan täyttää minimissään 16 vuotta sinä vuonna, kun aloittaa kilpailemisen. Moottorit nelitahtisia ja neljäsylinterisiä 600cc – tai 750cc -moottoripyörän moottoreita.

 

Lue myös:

Kesä radalla ja radan varressa

Kämppi pärjäsi hietikolla mutta ei suolla