Suomen toiseksi suurin säästöpankki terhakoituu Porin ja Tampereen markkina-alueilla

Viime viikon torstai eli 5. maaliskuuta oli jännittävä päivä pankkimaailmassa. Silloin sinetöityi jo viime marraskuussa julkistettu Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin fuusioituminen. Hanke toteutuu, koska Huittisten Säästöpankin isännistö hyväksyi lopullisesti rahalaitoksien hynttyiden yhteen laittamisen.

Uudenlainen Aito Säästöpankki Oy aloittaa toimintansa 1. kesäkuuta tänä vuonna. Pankin reviiriin kuuluu 15 paikkakuntaa Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Konttoreita on 21 kappaletta.

Jatkossa Huittisten Säästöpankista tulee Huittisten Säästöpankin säätiö. Huittisten Säästöpankki luovuttaa liiketoimintansa Aito Säästöpankki Oy:lle.

Huittisten Säästöpankkisäätiö omistaa isomman osakepotin kuin Ikaalisten Säästöpankkisäätiö ja Luopioisten Säästöpankkisäätiö, joiden omistukset ovat tasasuuruiset.

Säästöpankkiryhmässä on kahdenlaisia säästöpankkeja. Ne ovat perinteisiä säästöpankkeja tai Aito Säästöpankki Oy:n kaltaisia osakeyhtiöitä.

Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen hykertelee onnesta ollen iloinen uuden suomalaisen miljardiluokan pankin syntymisestä.

– Erityisen tyytyväinen olen siitä, että Huittisten Säästöpankin isännistö käytti ratkaisevassa kokouksessaan vain kannustavia puheenvuoroja. Näin ollen yhdistymisen takana on vahvat hartiat, hän kiittelee.

Huittisten Säästöpankin isännistön 39 jäsentä nuijivat pöytään historiallisen päätöksen. Yksi nuijan kopautus merkitsi loppua 142 vuoden ikään ehtineelle Huittisten Säästöpankille. Ahonen uskoo toivotun lopputuloksen mahdollistuneen sillä, että Huittisten Säästöpankki jumppasi aktiivisesti ja määrätietoisesti hallintoelimiensä kanssa.

Huittisten Säästöpankin yhdistymishalut ovat puolestaan Aito Säästöpankille paras mahdollinen 10-vuotislahja. Ikaalisten Säästöpankki (perustettu 1903) ja Luopioisten Säästöpankki (perustettu 1876) loivat Aito Säästöpankin vuonna 2010.

Aito Säästöpankin päässä yhdistyminen vaati veronsa. Fuusiota tavoitteellisesti edistänyt pankin pitkäaikainen pälkäneläinen hallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä erosi luottamustehtävästään, koska hänet aiottiin sivuuttaa Aito Säästöpankki Oy:n hallituksen johdosta.

Aito Säästöpankki Oy saa uuden hallituksen. Siihen valitaan 7-9 jäsentä. Puheenjohtajuuden saa Huittisten Säästöpankin hallituksen nykyinen puheenjohtaja Pauli Kurunmäki.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahosesta tulee miljardipankin kapteeni. Hänen mukaansa uudenlainen Aito Säästöpankki ei pysy paikoillaan, vaan pankki kehittää koko ajan toimintaansa. Tämä merkitsee muun muassa sitä, että noin 140 pankin työntekijän toimenkuvia ja tehtäviä räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaisiksi.

Aito Säästöpankki Oy:n toimitusjohtajuus pysyy Pirkko Ahosella.

Huittisten Säästöpankin toimitusjohtajasta Toivo Alarautalahdesta ei tule varatoimitusjohtajaa, vaan hän toimii toimitusjohtajan varana. Ahosen mukaan Alarautalahden titteli tarkentuu lähikuukausien aikana.

Aito Säästöpankki Oy:llä on liki 140 työntekijää. Pankkitoimialan jatkuva kehittyminen ja muuttuminen edellyttävät Ahosen mukaan henkilöstön tarkkaa läpikäymistä, jotta osaaminen saadaan kohdennettua oikeisiin osoitteisiin.

– Päivänselvää on, että työntekijämme saavat uudenlaisia toimenkuvia. Ne syntyvät ja muodostuvat toimialan muutoksia myötäillen.

Yhdistyminen herättää huomiota

Maakuntarajat ylittävä Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin yhdistyminen on noteerattu laajasti Suomessa.

Pirkko Ahonen kertoo hankkeen tullessa julkisuuteen kirvoittaneen ihmettelyä.

– Jotkut ilmaisivat asian tiimoilta yllättyneisyytensä, hän tarkentaa.

Ahonen korostaa sitä, että toisensa löytäneet pankit ovat kumpainenkin terveitä ja vakaita.

– Niin meillä Aito Säästöpankissa kuin Huittisten Säästöpankissa tunnistetaan suuruuden ekonomia ja sen lainalaisuudet. Toimialan tulevaisuutta silmällä pitäen koolla on iso merkitys onnistumiselle ja pärjäämiselle, hän teroittaa.

Ahonen on vakuuttunut siitä, että Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin viitoittama uuden löytämisen tie innostaa ja kannustaa muitakin säästöpankkeja lyömään hynttyynsä yhteen.

Esimerkiksi päijäthämäläinen Helmi Säästöpankki sekä Sysmän ja Joutsan alueilla toimiva Sysmän Säästöpankki ovat yhdistymässä.

Yhdistymisen jälkeen Aito Säästöpankki Oy:llä on noin 72 000 asiakasta. Pankin luotot ovat 1,1 miljardia euroa ja asiakasvarat 1,4 miljardia euroa. Taseen loppusumma on 1,1 miljardia euroa.

Aito Säästöpankissa on totuttu vuosittain kaksilukuisiin kasvulukuihin. Ahosen mukaan tavoite on samansuuruinen.

– Erityisesti lähdemme kalastamaan lisää markkinaosuutta maakuntien ytimistä eli Tampereen ja Porin seuduilta. Niissä meillä on voitettavaa, hän miettii.

– Taustapankkiemme syntyjuurilla meillä on perinteisesti vahvat markkinaosuudet. Kiteytetysti sanottuna olemme maakunnissa vahvempia kuin isoissa kasvukeskuksissa.

Ahosen mukaan Aito Säästöpankki suuntaa uudella tarmolla yrityssektorille. Huittisten Säästöpankin erikoisosaamiseen kuuluu muun muassa maatilarahoitus.

Huittisten Säästöpankki luovuttaa liiketoimintansa Aito Säästöpankille. Uudenlainen Aito Säästöpankki aloittaa toimintansa 1. kesäkuuta ensi kesänä. 1,1 miljardin euron taseen omaava pankki toimii Pirkanmaalla ja Satakunnassa 15 kunnan alueella. Palveluverkostossa on 21 konttoria.

Toistaiseksi mittavin fuusio

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Tomi Närhinen kuvaa Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin yhdistymistä merkittäväksi tapahtumaksi. Hän perustelee kantaansa sillä, että kyseessä on mittavin toistaiseksi toteutettu yhdistyminen.

– Kahden suuren pankin fuusiossa saavutettavat hyödyt on helppoa näyttää toteen, Närhinen lisää.

Närhinen sanoo, ettei Säästöpankkiliitto aja jäsenpankkejaan yhdistymisen tielle, mutta hän on vakuuttunut siitä, että Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin viitoittama tie kiinnostaa muitakin toimijoita.

– Säästöpankkiryhmän vuoden 2019 tulos oli suorastaan erinomainen. Meidän pankeilla menee hyvin.

– Tulevaisuus on kiintoisa. Uudistamme ahkerasti peruspankkijärjestelmäämme. Hankkeen vahvuutena on se, että tulevaisuudessa pystymme reagoimaan nykyistä nopeammin koko ajan muuttuviin ja kehittyviin asiakastarpeisiin.

Säästöpankkiryhmässä on tällä hetkellä 19 itsenäistä säästöpankkia. Tässä luvussa Aito Säästöpankki ja Huittisten Säästöpankki on jo yhtenä.

 

Kommentointi on suljettu.