Jyrki Ahola ja Pertti Salminen: Selvennystä Asunto Oy Onkkaalanrivin tapauksesta

Asunto Oy Onkkaalanrivin, ”vajoavan rivitalon”, ympärillä kiehuva puuro saa jatkuvasti uusia mausteita. Viime vuosina on eri valtuutetturyhmien ja kunnanhallituksen jäsenten taholla aika ajoin esiintynyt hyvää tahtoa tarjota asuntoyhtiölle kompensaatioita syntyneeseen vahinkoon. Molemmin puolin hyväksyttävää keinoa tai summaa ei ole löytynyt.

Peruslähtökohdiksi on ymmärretty, että tonttikauppaa tehtäessä sekä kunta että rakennusyhtiö ovat tienneet alueen historian jonkinlaisena täytettynä puunkaato- tai ainakin täyttömaapaikkana. Maaperätutkimus on jäänyt rakentajan tehtäväksi. Tiedossa ei ole, kuinka hyvin rakentaja on maaperustan tutkinut. Rakennesuunnittelija on tarjonnut kahtakin eri vaihtoehtoa maaperustan tekemiseksi, mutta rakentaja ei ole näitä noudattanut.  Poikkeusluvan rakentamiseen on myöntänyt lääninhallitus, jota nyt edustaa aluehallintovirasto. Rakennusvaiheen rakennustarkastuksissa ei ole ilmennyt seikkoja, jotka olisivat estäneet rakentamisen. Asia itsessään on normien mukaan vanhentunut, mutta omistajille tunnetusti rahallinen tappio ja jatkuva ongelmavyyhti.

Kunnanhallitus ei ole asiaa äskettäin käsitellyt, mutta hallituksen jäsenten välisessä keskustelussa tuli esille, että asunto-osakeyhtiölle voisi tarjota ratkaisua, jossa kunta ottaisi kannettavakseen purkamiskustannukset ja maapohjan kunnostuksen seuraavaa mahdollista tarvetta varten. Tämä olisi merkinnyt joidenkin kymmenien tuhansien eurojen vastaantuloa purkamisen osalta ja arvottomiksi todetun tontin ja rakennuksen omistajuuden siirtymistä kunnalle. Samalla ajatuksena oli, ettei mahdollinen neuvotteluratkaisu veisi asunto-osakeyhtiöltä oikeutta ajaa asiaa oikeusteitse. Sovittiin, että kunnanhallituksen puheenjohtaja tunnustelee, onko asiassa etenemismahdollisuuksia. Hän on näin tehnyt ja ilmoittanut, ettei asia sovi asunto-osakeyhtiölle. Tämä vaihe on ollut asian tunnustelua mahdollista valmistelua varten ja siinä mielessä luottamuksellista. Aikanaan se olisi saattanut johtaa asian viralliseen käsittelyyn ja mahdolliseen ostotarjoukseen. Jatkotunnustelu osoittautui tarpeettomaksi asunto-osakeyhtiön saatettua asian jo oikeuden käsiteltäväksi.

Seuraava vaihe on oikeuskäsittely, jossa roolit jaetaan kantajan, vastaajan ja mahdollisesti aluehallintoviraston kesken. Oikeuden päätös ratkaissee asian lopullisesti ja kuntakin päässee eroon mainetta jatkuvasti haittaavasta asiasta.

Jyrki Ahola

kunnanhallituksen varapuheenjohtaja

 

Pertti Salminen

kunnanhallituksen jäsen

Kommentointi on suljettu.