Haussa sovellus, joka tuo puhelimeen lisätilaa – ja ladattuna sovellus, jolla voit lähettää pierusi kaverille?

Edellinen älypuhelin nikeltyi tilanpuutteeseen ja ongelma ratkaistiin uudella luurilla, josta tila ei lopu kesken? Niin minäkin luulin. Kunnes tulin vilkaisseeksi, että puhelimen – kuten käyttäjänsäkin – muistista oli  puolet käytetty jo siinä kohtaa, kun laitteen käynnistäminen onnistui ensimmäistä kertaa.

Syypää olivat puhelimeen valmiiksi esiasennetut sovellukset, jotka saivat olon tuntumaan kovin huijatulta. Oli kuin olisi ollut autokaupassa, jossa asiakkaan ostaman ison tilavan farmarin takatila olisi jo ostohetkellä valmiiksi osittain esitäytetty – ja vieläpä sellaisilla tavaroilla, joita sinne ei edes tarvitse tai halua: ratsastusvehkeet satulaa myöten, nuohoustarvikkeet tai Yön koko tuotanto cd-, c-kasetti, lp-, vhs- ja dvd-muodoissa.

Olin jo aiemmin lukenut selvityksestä, jonka mukaan Facebook on yksi tilaa ja virtaa vievimmistä sovelluksista puhelimessa, vaikka sovellus ei olisi edes aktiivisena. Päätin siis hankkiutua moisesta eroon ja antaa samalla kenkää Instagramille, joka oli itselleni yhtä lailla hyödytön tilasyöppö.

Helpoin tapa, itselleni tarpeettomien sovellusten poistaminen, ei silti tullut kysymykseenkään. Puhelin ilmoitti välittömästi ajatuksen olevan huono ja varoitti pelkän yrityksenkin voivan saada koko järjestelmän järkkymään peruuttamattomasti.

Niinpä valitsin muutaman päivän tuumaustauon jälkeen toisen tien.  Ottamalla pois käytöstä automaattiset päivitykset voisin ainakin minimoida noiden tiettyjen sovellusten viemän tilan – miksi päivittäisinkään sellaista, jota ei edes käytä?

Kolme päivää myöhemmin katsoin aamulla käynnistyvää puhelinta tyytyväisenä: yksikään sovellus ei ollut enää päivittänyt itseään automaattisesti, vaan ruudun ylälaidassa näkyi ilmoitus 28 odottavasta päivityksestä. Heti sen perään tuli kuitenkin kylmän vesisuihkun tavoin uusi ilmoitus. ”Facebook ja Instagram päivitetty onnistuneesti”. Puhelimessa olikin ihan oma automaattipäivittäjä juuri kyseiselle kahdelle sovellukselle – sellainen, joka ei ymmärtänyt toiveitani.

Tunnunkin ajautuvan puhelimen käytössä alakouluikäisen tielle: vaivalla kerätyt valokuvat ja videot on poistettava, jotta eri sovellusten – ja puhelimen käyttöjärjestelmän – päivittämiselle riittää tilaa.

Kaikkia tilanpuute puhelimessa ei toki tunnu vaivaavan. Mitenkään muuten en voi ymmärtää sovellusta, joka pohjautuu Love Island Suomi -televisio-ohjelmaan. Toisaalta: onhan sitä tuotu markkinoille erillinen anteeksipyynnön toiselle lähettämisen mahdolliseksi tekevä sovellus Sorry sekä Fartners – sovellus, jolla voit nauhoittaa ja lähettää eteenpäin oman pierusi sekä toisaalta kuunnella muiden pieruja. Alakouluikäisen tie on välillä ihan mielenkiintoinen tie.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja, joka pitää itsensä päivittäviä sovelluksia pelkästään hyvänä asiana ainakin heti sen jälkeen, kun lehti saa julkaistua oman mobiilisovelluksensa.

 

Lue lisää älypuhelinten ihmemaailmasta:

Älytön puhelin