Yhtenäiskoulu tulee Onkkaalaan ensi syksynä – nimikilpailu keväällä käyntiin

Pälkäneen kunnanvaltuusto hyväksyi yhtenäiskouluselvitystyöryhmän raportin Aitoon Honkalassa. Ensi syksynä perustetaan yhtenäiskoulu Onkkaalaan.

Pälkäneen kunnanvaltuusto hyväksyi yhtenäiskouluselvitystyöryhmän raportin. Kostian koulu ja yhteiskoulu lakkautetaan syksystä alkaen, ja tilalle perustetaan yhtenäiskoulu Onkkaalaan.

Lukio ja yhtenäiskoulu ovat hallinnollisesti samaa kokonaisuutta, ja esiopetus kuuluu toiminnalliseen kokonaisuuteen. Esiopetus kuuluu yhä hallinnollisesti varhaiskasvatukseen. Rehtori valtuutetaan järjestämään nimikilpailu koulun nimestä. Sivistyslautakunta päättää asiasta lopullisesti.

Pälkäneen kunnan vs. sivistysjohtaja Juha Forsman kertoi valtuutetuille suunnitelmista ennen päätöksentekoa. Tarkoituksena on yhtenäistää opetussuunnitelmia, ja muutoksessa nähdään monia etuja. Modernit koulutilatkin ovat lähitulevaisuudessa näköpiirissä.

– Yhteistyö lisääntyy, oppilastuntemus paranee, perheet opitaan tuntemaan entistä paremmin. Mahdollisiin tukitoimiin ryhtyminenkin helpottuu, Forsman luettelee.

Hänen mukaansa yhtenäiskouluun siirryttäessä toimintakulttuuri ei silti synny hetkessä.

– Tarkoitus ei suinkaan ole hylätä kaikkea vanhaa. Positiivisuus edellä tässä mentäisiin.

Suunnitelman mukaan

Vilho Nikkanen (vas) ehdotti, että ei muuta kuin puukoulua suunnittelemaan. Se voitaisiin hänestä rakentaa kahdessa osassa, ja vanha kivikoulu toimisi väistötilana.

Timo Ailio (sd) ehdotti yhtenäiskouluasian jättämistä vielä pöydälle.

– Oma kapasiteettini ei oikein ole riittänyt tämän asian selvittämiseen, kun tässä kokouksessa on päätettävänä kaksi isoa asiaa. En oikein tiedä, mistä tässä päätetään, Ailio sanoi.

Jukka Lindfors (kesk) ehdotti yhtenäiskouluasian käsittelyä ehdotuksen mukaan. Myös Rainer Zeitlin (kok) sanoi, ettei ole mitään perusteita jättää asiaa pöydälle.

Tässä vaiheessa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mirva Kittilä (kesk) totesi, että koska oli tehty kunnanhallituksen esityksestä poikkeava esitys, oli suoritettava äänestys.

Vain Vilho Nikkanen kannatti Timo Ailion esitystä, joten asian pöydälle jättäminen raukesi.

Jyri Kankilan varajäsenenä ollut Heli Merimaa (vihr) piti yhtenäiskoulumallia kannatettavana. Hän korosti, että herkällä korvalla pitää kuunnella kaikkia asianosaisia.

– Lasten hyvinvointi on tärkeintä ja riittävät resurssit. Opettajat ja heidän jaksamisensakin on huomioitava.

Tom Hirmukallio (sd) piti yhtenäiskouluselvityksen työryhmän raporttia kattavana. Hän oli sitä mieltä, että uudet modernit koulutilat sopisivat aikanaan Areenan kylkeen.

 

Lue lisää:

Yhtenäiskoulu nytkähti eteenpäin Onkkaalassa – koulun nimi saatetaan ratkaista nimikilpailulla kevään aikana