Pasi Munne – Muistokirjoitus Onkkaalan VPK:n puolesta

Onkkaalan VPK:n jäsenet kuulivat suruviestin 26.11.2021, kun palokuntamme pitkäaikaisin päällikkö Pasi Munne siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Pasi omisti elämänsä vapaapalokuntatoiminnalle aloittaen Kangasalan VPK:n palokuntanuorissa vuonna 1973 yhdeksän vuoden iässä. Kangasalla vietettyjen vuosien aikana hän eteni nuoriso-osastosta aina hälytysosaston yksikönjohtajaksi ja hallituksen sihteeriksi asti toimien myös palomiehen viransijaisena Kangasalan palolaitoksella.

Pasi siirtyi Pälkäneelle Onkkaalaan 1990-luvun alussa tuoden palokuntaamme paljon uutta intoa ja kehitysideoita. Pian Pasi nimitettiinkin palokuntamme koulutuspäälliköksi ja palokunnan päällikön tehtävät hän aloitti vuonna 1998 ollen palokuntamme historian 21. päällikkö. Hän nosti Onkkaalan VPK:n toiminnan uudelle tasolle tuoden aktiivisesti uutta tietoa palokuntaamme ja osallistumalla useisiin laajoihinkin kehitysprojekteihin. Tästä hyvänä esimerkkinä oli uuden kansallisen GSM-hälytysjärjestelmän pilotointi palokunnassamme 2000-luvun alussa. Pasi toimi myös päällystöpäivystysringissä Sydän-Hämeen alueella seitsemän vuoden ajan vuosituhannen vaihteessa ja ehti toimia pari vuotta pelastuslautakunnan puheenjohtajanakin. Hän oli myös erittäin perehtynyt palokuntamme historiaan ja toimi kiinteistömme talonmiehenä vaimonsa kanssa.

Pasi Munnen kuolema koskettaa poikkeuksellisen monia hänen näkyvän työnkuvansa ja ahkeran vapaaehtoistoimintansa ansiosta. Aktiivisen palokuntatoiminnan ohessa hän toimi Haanloukkaan ja Onkkaalan urheilukentän kentänhoitajana yli viidentoista vuoden ajan huolehtien esimerkiksi kenttien jäädytyksistä hyvän palautteen saattelemana. Pälkäneen kunnan työntekijänä hän myös takasi itselleen mahdollisuuden lähteä palokunnan tehtäville arkipäivisin, jolloin tarve lähtijöille on suurin. Pasi ehti elämänsä aikana osallistua tuhansille tehtäville ja on sanomattakin selvää, että ilman hänen tietotaitoaan ja osaamistaan moni tehtävä olisi saanut ikävämmän lopun niin omaisuus- kuin henkilövahinkojenkin osalta.

Varsinkin meille nuoremmille palokuntalaisille ja varmasti myös monille kyläläisille Onkkaalan VPK kulminoituu Pasin ympärille, sillä hän toimi palokuntamme päällikkönä 23 vuoden ajan ollen VPK:n keulakuva ja historiamme pitkäaikaisin päällikkö. Pasi kehitti Onkkaalan VPK:n toimintaa ja Sydän-Hämeen pelastustoimintaa elämänsä aikana merkittävästi omalla aktiivisuudellaan ja hän saikin toiminnastaan useita henkilökohtaisia tunnustuksia. Moni palokuntalainen kasvoi Pasin johdossa palokuntatoimintaan aina nuoriso-osastosta lähtien ja sai häneltä arvokkaita oppeja elämään ja pelastustoimintaan.

Pasia jäävät kaipaamaan sukulaiset, läheiset ja ystävät niin palokunnasta kuin sen ulkopuoleltakin. Onkkaalan VPK kunnioittaa Pasin muistoa sekä hänen palokuntamme eteen tekemää vuosikymmeniä kestänyttä työtä ja jää muistelemaan päällikköä, joka omisti suurimman osan elämästään yhdistyksellemme ja Pälkäneen turvallisuudelle.

Onkkaalan VPK:n puolesta,

Aukusti Koivisto