Jussi Vilkki johdattaa kapteenina SB Lujaa kotiturnaukseen viimeistä kertaa – ”Yleisön ja kotipelien arvostus on vielä korostunut entisestään näinä aikoina”

Jussi Vilkki kapteeninnauha käsivarressaan alkuvuodesta 2020, kaudella, jonka koronaepidemia lopulta keskeytti. Kuva: Hannu Söderholm.

Vuonna 2005 Jussi Vilkki mietti armeijaa seuranneen välivuoden jälkeen, että vanhan salibandyharrastuksen pariin voisi olla mukava palata. Naapurikunnan puolella SB Lujassa pelaavat kaverit vinkkasivat, että joukkueessa voisi olla tilaa pelurille tai kahdelle. Muutamien try out -treenien jälkeen Lujasta lohkesi pelipaikka.

– Todennäköisesti junnuaikaisten joukkuekavereiden edesauttamana Luja-ikoni ja silloinen valmentaja Pasi Nurmi päätyi tarjoamaan sopimusta, Vilkki hymähtää.

Kymmenisen vuotta myöhemmin Lujan edustusjoukkue koki ison nuorennusleikkauksen. Suuri osa pelaajista lopetti tai siirtyi pelaamaan alemmalle sarjatasolle, ja silloinen Lujan kakkosjoukkue otti Tommi Hildenin johdolla ohjat edustuksessa. Vilkki oli yksi niistä ”vanhan edustuksen” pelaajista, jotka lähtivät jatkamaan purjehdusta sählymerillä uudella Lujan lippulaivalla.

Vilkki valittiin ”uuden Lujan” ensimmäiseksi kapteeniksi kauden alla pidetyssä äänestyksessä. Syitä valinnalleen hän ei itse osaa sanoa varmaksi.

– Silloin suurin osa vanhoista vielä kokeneemmista edustuksen johtavista pelaajista lopetti uransa tällä tasolla, silloinen kapteeni mukaan lukien. Joillakin saattoi sitten painaa äänestäessä se, että minä olin pelannut seurassa jo 10 vuotta – ja ikänikin puolesta olin selvästi kokeneempaa kaartia tässä uudessa porukassa.

Vilkki on hoitanut tonttinsa ilmeisen hyvin. Kapteeninnauha on kulkenut käsivarressa ensimmäisestä äänestyksestä lähtien – seitsemän vuoden aikana jo noin sadan ottelun verran. Kaikkiaan sarja- ja cup-pelejä on kertynyt Lujan paidassa seitsemäntoista kauden aikana lähes kolmesataa.

 

Luja lauantai luvassa

Lauantaina Vilkki luotsaa Lujan kotiturnaukseen kapteenina tällä tietoa viimeisen kerran kolmosdivisioonan runkosarjassa.

– Kotipelit ovat joka kausi niitä kohokohtia koko joukkueelle. Henkilökohtaisesti on upeaa päästä vielä pelaamaan kotiareenalla ja vieläpä mahdollisen kotiyleisön edessä. Yleisön ja kotipelien arvostus on vielä korostunut entisestään näinä aikoina, kun ei ole ollut varmuutta voidaanko mitä järjestää milloinkin.

Luja lähtee päivän peleihin sarjakärkenä, pisteen edellä kakkosena olevaa Kruunien Kruunia. Vastaan asettuvat ensin kello 10 alkavassa pelissä lohkon hännänhuippuihin lukeutuva Team Pekis ja kello 14.30 lohkonelonen Snipers.

Kapteeni Vilkin mukaan tavoitteet lauantain peleihin ovat kristallinkirkkaat: vain kaksi voittoa ja sarjakärjessä jatkaminen kelpaavat.

– Uskon puhuvani koko joukkueen puolesta kun sanon, että jos joku päättää käyttää vapaa-aikaansa lauantaina siihen, että tulee katsomaan meidän pelejä, niin meidän joka jätkä arvostaa sitä suuresti – ja jokainen tekee taas kerran kaikkensa sen eteen, että katsojat viihtyvät ja nuo tavoitteet täyttyvät.

Tappioton lauantai nostaisi Lujan jälleen askelta lähemmäs kakkosdivisioonapaikkaa.

Pälkäneläisjoukkueen runkosarja jatkuu lauantain kotipelien jälkeen vielä kahdella turnauksella.

SB Luja on oman lohkonsa kärjessä salibandyn kolmosdivisioonassa.

 

Lue myös:

Käskee vai pyytää – paikallisten urheiluseurojen johtavat pelaajat kertovat, millainen on hyvä joukkueen kapteeni