Sodan vaikutukset näkyvät

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti monella huolen nopeasti pintaan, joko yleiseen turvallisuudentunteeseen liittyen tai jonkin tietyn yksittäisen asian suhteen. Jotkut pystyivät ohittamaan tilanteen ainakin aluksi kevyemmin.

Nyt näyttää siltä, että kaukaiset tapahtumat alkavat heijastua itse kullakin arkeen yhä vahvemmin muunakin kuin useimmille melko teoreettisen tuntuisena Nato-jäsenyyspohdintana. Ensimmäiset ukrainalaislapset ovat aloittaneet koulunkäynnin Kangasalla, ja myös Pälkäneellä on jo hyvän aikaa oltu valmiudessa majoittaa apua tarvitsevia.

Maaliskuun lopulla nousi esiin esimerkiksi se, että sodan vaikutukset hankaloittavat uudella tavalla myös ruoka-aineallergioista kärsivien elämää. Allergia-, iho- ja astmaliitto ilmaisi huolensa siitä, että Ruokaviraston toistaiseksi myöntämät helpotukset elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin voivat aiheuttaa riskitilanteita ja hankaloittaa ruoka-aineallergisten elämää.

Pakkausmerkintöjen helpotuksen syynä on Ukrainan sodan aiheuttamat saatavuusongelmat, joiden vuoksi elintarvikkeiden valmistusaineisiin voidaan joutua tekemään äkillisiä muutoksia. Elintarvikkeen koostumus ei tällöin välttämättä täysin vastaa pakkausmerkintöjä. Virasto linjaa, että jos korvaava ainesosa ei ole yleisesti allergisoiva mutta voi aiheuttaa allergiaoireita, pitää yrityksen kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista jatkossa vähintään verkkosivuillaan sekä toimittaa tieto kaupalle.

Ruokaviraston päätös tarkoittaa Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan sitä, että kuluttaja ei voi tuotetta ostaessaan luottaa siihen, että sen ainesosaluettelo pitää paikkaansa eikä tuote sisällä häntä tai esimerkiksi hänen lastansa allergisoivia ainesosia. Allergisoivan aineen nauttiminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa anafylaksiaan eli äkilliseen ja henkeä uhkaavaan yliherkkyysreaktioon.

Osansa vaikutuksista saa myös painettu sana.

Sanomalehtipaperista on Suomessa akuutti pula. Tähän ovat vaikuttaneet lehtipaperin kysynnän ja tarjonnan epätasapaino, pitkittynyt lakko UPM:n tehtailla sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Noin viidesosa sanomalehdistä on painettu venäläiselle paperille, mutta nyt sen käyttämisestä on luovuttu.

Paperipula saattaa vaikuttaa Sydän-Hämeen Lehdenkin printtilehden rakenteeseen lähiviikkoina. Tilanne pyritään hoitamaan niin, ettei lukijakokemus kärsi muutoksesta. Paikallislehden verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta löytää joka tapauksessa jatkossakin aivan kaiken lehden tuottaman sisällön. Esimerkiksi maaliskuussa SHL.fi-sivustolla on julkaistu yli 230 artikkelia.