Eelis ja Hely Wirtasen unelmien koti Luopioisissa täynnä elämää – Eelis itse kysyi lääkärin töitä läheltä, nyt vakituisessa virassa

Aamos, 4, Karlos, 5, Gabriella, 2, Isabella, 9 kuukautta, ja pian seitsemän vuotta täyttävä Milos pitävät huolen siitä, että vanhempien Eelis ja Hely Wirtasen elämä on täyttä.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Eelis ja Hely Wirtanen ihastuivat niin taloon kuin maisemaankin heti Luopioisissa käytyään. Viisilapsinen perhe on asunut punaisessa hirsitalossaan vuoden verran.

– Hely bongasi tämän. Soitin myyjälle, ja se oli sillä selvä, kun kävimme taloa katsomassa.

Kukkiajärvi siintää avaran olohuoneen ikkunasta. Maisema on levollinen. Pariskunta henkii rauhaa, vaikka ympärillä on elämää. Pienin lapsista, Isabella, on yhdeksän kuukautta, vanhin Milos täyttää pian seitsemän vuotta.

Juuriltaan tamperelainen Eelis Wirtanen valmistui lääkäriksi vuosi sitten maaliskuussa. Hän ehti työskennellä Lempäälässä kolme kuukautta. Taloa katseltiin myös Kangasalta ja Nokialta, kunnes Luopioisten hirsitalo osui silmään. Aiemmin perhe asui vuokralla Vuoreksessa.

– Soitin ja kyselin, onko lääkärille töitä Pälkäneellä. Sijaisuuksia ainakin luvattiin. Nyt olen ollut vakituisena terveyskeskuslääkärinä viime marraskuusta.

Työpisteet sijaitsevat Luopioisissa ja Onkkaalassa.

Pariskunta on viihtynyt paikkakunnalla hyvin, vaikka moni asia on ollut uuden ihmettelyä.

Parasta kohdata ihmisiä

Eelis Wirtaselle, 28, parasta lääkärin työssä on kohdata erilaisia ihmisiä. Työ on pitkälti potilaan kuuntelemista ja käsillä tekemistä. Itsenäiset ratkaisut haastavat ja kehittävät.

– Viihdyn nimenomaan terveyskeskuslääkärinä sen monipuolisuuden takia. Tämä on paljon muuta kuin kovaa lääketiedettä.

Eelis ymmärtää niitä, jotka haluavat erikoistua. Hänelle terveyskeskuslääkärin työ on kuitenkin parasta. Työmäärä on hänestä hallittavissa.

– Työyhteisö on sellainen, että pidetään huolta ja voi sanoa, jos ei ehdi tehdä jotain. Aina ei ole kokenutta lääkäriä rinnalla, mutta konsultaatioapua voi silti saada.

Joskus päivään voi tulla yllätyksiä, ja aikataulut muuttuvat.

Työ ei tekemällä lopu, mutta perhe pakottaa pitämään työajoista kiinni. Eelis on yleensä kotona neljän tietämillä. Maanantait ja tiistait hän on Luopioisissa, loppuviikon arkipäivät Onkkaalassa.

– Ilta olisi kovin lyhyt lasten kanssa, jos olisin pidempään töissä. Kun pääsen kotiin, lapset ottavat ja pyytävät touhuihinsa mukaan. Tämä on hyvää vastapainoa työlle, kun tempautuu siihen mukaan.

Hely toteaa vierestä, ettei Eelis yleensä juuri murehdi mitään. Hän osaa elää hetkessä. Eelis myös sanoo, että ajomatka Onkkaalasta jo riittää niin sanottuun pään nollaamiseen.

Eelis ja Hely Wirtanen iloitsevat pienistä arjen asioista. Esimerkiksi yhdessä lukeminen, yhteiset eväsretket ja sählyn pelaamiset tuovat onnen.

Arki täyttä

Hely Wirtaselle, 28, päivät kotona ovat täysiä. Touhua riittää. Kaksi vanhinta käy aamupäivisin eskarissa. Korona on hieman sekoittanut pakkaa siten, ettei Hely lapsineen ole juuri käynyt missään kerhoissa.

– Meille on muotoutunut aika omanlaisemme rytmi muutenkin. Haaveilen silti siitä, että pääsen lasten kanssa kerhoihin ja tapaamaan muita vanhempia.

Lapset pitävät Helyn kiinni elämässä. Heidän ilonsa tarttuu.

– Toki joskus väsyttää. Silloin voin ihan hyvin jättää pyykit laittamatta tai tehdä ruokaa eineksistä. Kun virtaa on enemmän, tekee sitten.

Helyn suurin haave saada perhe ja olla kotiäiti ovat toteutuneet. Kannonkoskelta Keski-Suomesta kotoisin oleva Hely kävi aikoinaan kaksoistutkinnon, eli luki ylioppilaaksi ja kokiksi.

– Eeliksen työssäkäyntiä helpottaa suuresti, että olen kotona. Hänen ei tarvitse olla töistä poissa lasten sairastelujen ja muiden takia.

Pariskunta tapasi toisensa aikoinaan Jämsän kristillisessä kansanopistossa peruskoulun jälkeen. Hely kävi lukion Äänekoskella, Eelis Tampereella. Kristilliset arvot omaava pariskunta meni naimisiin vuonna 2014.

Jokaisella hyvä olla

Pariskunta iloitsee pienistä arjen asioista. Yhdessä lukeminen, yhteiset eväsretket ja sählyn pelaamiset tuovat onnen.

– Jos arki tökkii, sitten istutaan alas ja mietitään keinoja sen parantamiseksi. Se voi olla esimerkiksi kännykätön ilta, keskiviikkoillan saunominen tai vuorotellen yhden lapsen kanssa kauppaan meno, Eelis havainnollistaa.

Välillä, kun Eelis tai Hely käy kaupassa yhden lapsen kanssa, elämä kotona rauhoittuu kummasti. Tilaa vapautuu jotenkin eri tavalla kaikille.

– Se on dynamiikka, jossa kaikki voittavat, Eelis pohtii.

Tulevalta pariskunta odottaa sitä, että jokaisella perheenjäsenellä on hyvä olla.

– Millään ulkoisella ei pysty korvaamaan ihmissuhteita, Hely miettii.

He uskovat arjen pysyvän täytenä tulevinakin vuosikymmeninä.

– Kyllä meillä ajatuksena on, että tässä ollaan ja pysytään – että tämä on sellainen elämämme talo, Hely ja Eelis Wirtanen sanovat ja katsovat toisiinsa.

Eelis ja Hely Wirtanen ihastuivat niin taloon kuin maisemaankin heti ensisilmäyksellä. Kukkiajärvi siintää olohuoneen ikkunasta.

Kommentointi on suljettu.