Jarkko Pihkalalle kultainen elämäntyömerkki – Aitoon koulutuskeskuksen tulevaisuus hyvä, sillä ammatillisen erityisopetuksen tarve ei häviä

Jarkko ja Leena Pihkala. Jarkko Pihkala palkittiin Aitoon koulutuskeskuksen 101-vuotisjuhlassa. Kuva: Kati Penttilä.

Aitoon koulutuskeskus juhli 101-vuotistaivaltaan kutsuvierastilaisuutena. Viime vuonna 100-vuotisjuhlia vietettiin vain pienellä porukalla etäyhteyksin.

Aitoon Emäntäkoulu oy:n pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkala palkittiin juhlassa Keskuskauppakamarin kultaisella elämäntyömerkillä.

– Mitäpä tunnustukseen on sanomista, onhan tässä vuosikymmeniä töitä paiskittu, syntyperäinen aitoolainen ja yhä Aitoossa asuva Jarkko Pihkala, 78, miettii.

Aitoon koulutuskeskus järjestää ammatillista koulutusta vaativaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Se on harvinaisuus yksityisten ammatillisten erityisoppilaitosten kentässä.

– Aitoon koulutuskeskus on suurimpia työnantajia Pälkäneen seudulla. Silläkin tavalla se on merkittävä, Jarkko Pihkala sanoo.

Ammatillinen erityisopetus aloitettiin vuonna 1990. Vuoteen 1988 opinahjo toimi Aitoon emäntäkouluna. Tällä hetkellä koulussa opiskelee reilut sata opiskelijaa, ja työntekijöitä on 80. Ammattitaitoinen henkilökunta on mahdollistanut koulutuskeskuksen olemassaolon, ja Pihkala antaakin heille kiitosta. Hyvin ovat selviytyneet.

Oppilaitoksen satavuotinen historiikki julkaistiin vuosi sitten.

Tavoitteena pärjätä elämässä

Aitoon koulutuskeskuksesta lähdettyään osa opiskelijoista voi työllistyä. Jollakin taas saattaa olla tarve yhdelle tai kahdellekin avustajalle, jolloin elämässä selviytymiseen on muutenkin eri lähtökohdat kuin toisilla.

– Mielestäni tärkeintä on saada mahdollisimman moni asumaan itsenäisesti palveluasuntoihin. Tämä palvelee niin yksilöä kuin yhteiskuntaakin parhaiten, Pihkala miettii.

Koulun tulevaisuus näyttää hyvältä.

– Tätä jatketaan, koska näyttää siltä, että suurempi ja suurempi osuus jaotellaan tähän ryhmään kuuluvaksi. Vaatimustasot toki muuttuvat yhteiskunnan mukana. Kouluhan on ministeriön ohjauksessa.

Jarkko Pihkala penää kanssaihmisiltä empatiakykyä, huolenpitoakin. Jos ihmisellä sattuu olemaan joku synnynnäinen vaiva, tähän soisi löytyvän ymmärrystä muilta. Yhteiskunnassa pitää osata katsoa heikompien perään.

– Monesti vaativaa erityistä tukea tarvitseva voi olla aivan loistava jossakin asiassa. Ja taas sellainen, jolla olisi kaikki edellytykset kouluttautua ja pärjätä elämässä, voi olla tyytymätön lähes kaikkeen, Jarkko Pihkala miettii.

Aitoon koulutuskeskusta ylläpitää Aitoon Emäntäkoulu oy.

Vuoden 2018 alussa voimaan tulleen ammatillisen koulutuksen reformin takia opetus- ja kulttuuriministeriö muutti ammatillisten oppilaitosten koulutuksenjärjestämisluvat uuden lain mukaisiksi. Aitoon koulutuskeskus sai uuden järjestämisluvan.

Juhlavieraita Aitoon koulutuskeskuksen 101-vuotisjuhlassa. Kutsuvierasjuhlat siirtyivät tälle vuodelle koronapandemian takia. Kuva: Kati Penttilä.
Juhlan juonsi apulaisrehtori Seppo Rinne. Juhlapuhetta piti opiskelija Jannastiina Vepsäläinen. Kuva: Kati Penttilä.

Kommentointi on suljettu.