Konsertti ja avoimet puutarhat -päivä Vilpeilän kylätalolla

Vanhojen syreenipensaiden keskelle muodostunut aukko oli oppilaiden suosima leikkipaikka, jossa leikkijöillä oli omat huoneensa. Koulun loppumisen myötä syreenimaja pääsi pusikoitumaan päivittäisten leikkijöiden puutteesta. Nyt rikkakasvit on raivattu ja tilalle on rakennettu viehättävä oleskelupaikka. Kuva: Marja Lähteenmäki.

Vilpeilän kyläkahvilan kesäkauden päättäjäisiä vietetään ensi viikonloppuna kahden tapahtuman voimin. Lauantaina 6. elokuuta kylätalon pihapiirissä nautitaan musiikista, jossa on tuulahdus pohjoisesta. Sahalahden Pakkalan oma kasvatti, säveltäjä Lasse Heikkilä, esiintyy yhdessä kittiläläisen Sailan kanssa kello 15 alkavassa konsertissa.

Sunnuntaina 7. elokuuta Vilpeilän kylätalo osallistuu valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan, jolloin pihassa on perennojen myyntiä ja vaihtoa sekä hyönteishotellien rakentamista omaa pihaa ilostuttamaan. Hyvin säilynyt kyläkoulun perinteinen pihapiiri on avoinna kävijöille kello 10—18.

Varastoina pitkään toimineita ulkorakennuksen tiloja on siivottu vähitellen ja ne on avattu kävijöille. Tiloista löytyy nyt löytöaitta ja kirpputori. Pihassa pääsee kurkistamaan kunnostettuun pihasaunaan sekä entisajan koululaisten arkeen, huussirivistöön pienen oven takana. Pitkät viinimarjapensasrivistöt ja useat omenapuut kertovat ajasta, jolloin koulun oma keittäjä valmisti mehut ja hillot oppilaille.

Kylätalon toiminta on tuonut pihaan uuden kerroksen.

– Tarkoitus on kehittää pihaa kyläläisten tarpeiden ja toiveiden mukaan, toteaa osuuskunnan puuhanainen Hanna-Leena Laszka.

– Kylätalon vuokralaiset tekivät keväällä itselleen kasvimaan koulun takapihalle, ja osuuskunta on tehnyt pienen kukkamaan kahvilan oven viereen kävijöiden silmäniloksi. Kukat saimme lahjoituksena viime kesänä. Tämä käynnisti ensimmäisen, mutta tuskin viimeisen kukkamaahankkeen, Laszka iloitsee.

 

Lue myös:

Puutarhat avaavat porttinsa Pälkäneellä ja Kangasalla