Marjatta Asikainen in memoriam

Marjatta Asikainen.

Ala-asteen rehtori ja KäkiGolfin toinen perustaja Marjatta Asikainen kuoli 11. huhtikuuta 2022 Helsingin yliopistollisessa sairaalassa nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Sotkamossa 15. heinäkuuta 1952.

Marjatta kirjoitti ylioppilaaksi Kajaanin lukiosta 1971. Koulu ja opettaminen innostivat häntä kovin jo kansakoulun ensimmäiseltä luokalta saakka. Niinpä hän valitsi ammatikseen opettajan ammatin ja valmistui Kajaanin seminaarista 1974. Opettajana hän aloitti Jokelassa, sieltä siirtyi Mikkeliin ja vuodesta 1980 ala-asteen opettajaksi Järvenpäähän. Eräänä tärkeänä kehityskohteena hän näki kodin ja koulun välisen yhteistyön. Tähän aihepiiriin hän perehtyi opiskellessaan Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui kasvatustieteen maisteriksi 1994.

Tämän jälkeen hän toimi ala-asteen rehtorina ja tässä tehtävässä hän teki koulussaan monia uudistuksia. Hän käynnisti muun muassa säännölliset kehityskeskustelut opettajiensa kanssa ja kehitti ekaluokkalaisilla koulun ja päiväkodin välistä yhteistyötä. Nämä asiat olivat tuolloin varsin uusia.

Vuorotteluvapaansa jälkeen ennen jäämistään eläkkeelle 2012 Marjatta sai mahdollisuuden keskittyä vielä opettamaan kaksi vuotta juuri koulunsa aloittaneita, mistä hän nautti suuresti.  Opettajana yksi Marjatan vahvuuksista oli omalla karismallaan luoda ”lempeää auktoriteettia” eikä varsinaisia kurinpitotoimia tarvittu.

Marjatan elämässä tapahtui suuri muutos kesällä 2000, kun hän tutustui puolisoonsa Mattiin. Tämän jälkeen kaikki kesät ja osin talvetkin vietettiin Luopioisissa Lintumäen ”työleirillä”, kun vanhat rakennukset kunnostettiin talviasuttaviksi ja ympäristöä hoidettiin. Marjatan lapset ja lapsenlapset viihtyivätkin hyvin Lintumäessä.

Ei liene kovin väärin sanoa, että Lintumäki merkitsi Marjatalle kokonaan uutta elämän vaihetta. Ja voidaan hyvällä syyllä sanoa myös se, että oli Lintumäen onni, että Marjatta oli olemassa, sillä ilman Marjattaa Lintumäessä tuskin olisi saatu niin paljon aikaan. Vanhan kunnostamisen ohella Marjatalla oli monia omiakin projekteja, joista puutarhanhoito kasvihuoneineen oli tärkein. Mutta niiden lisäksi Marjatta suhtautui tyynesti ja avarakatseisesti esille tulleisiin kaikkein hulluimpiinkin uusiin ideoihin.

Jo ennen eläköitymistään Marjatta innostui golfista ja varsin pian siitä muovautuikin hänelle tärkeä harrastus. Vuonna 2006 Marjatta ja Matti käynnistivät Lintumäkeen golfkentän rakentamisen. Kenttä oli alun pitäen tarkoitettu vain omaksi ja ystävien iloksi, mutta koska kenttä oli ainoa lähimmän 70 kilometrin säteellä, niin pian KäkiGolfiksi ristitystä kentästä kehittyi Sydän-Hämeen alueen merkittävä golfkenttä.

Marjatan myötä KäkiGolfista tuli pelaajille todellinen kotikenttä, sillä kentällä vallitsi kotoinen ja ystävällinen tunnelma. Marjatan kädenheilautus toivotti usein pelaajat tervetulleeksi. Joskus tämä tuttu tervehdys tavoitti pelaajat golfväylien vieressä olevien puskien keskeltä, jossa Marjatta oli keräämässä marjoja tai sieniä.

Marjatta oli aina ystävällinen ja sydämellinen. Hänen kanssaan pelatessa kilpaileminen ei ollut niin olennaista vaan tärkeämpää oli mukava yhdessäolo. Marjatta osasi kannustaa ja hänestä välittyi aina empatiaa kaikille kanssapelaajille. Marjatan sydämellisyys ja lämpö loivat KäkiGolfiin erityisen, lämminhenkisen tunnelman. Myös golfkentän ulkopuolella Marjatta oli aina helposti lähestyttävissä, oltiin sitten Rautajärven markkinoilla tai Luopioisissa.

Terveyden heikkeneminen ei kuitenkaan sallinut Marjatalle enempää elämästä nauttimista Matin rinnalla. Se tuntuu erittäin epäreilulta ja väärältä. Olisimme kaikki suoneet Marjatalle vielä lukuisia uusia kesiä sekä yhteisiä hetkiä läheisten ja ystävien kanssa. Saamme kuitenkin lohdutusta siitä, että Marjatta sai elää rikasta ja monipuolista elämää Matin, perheensä, ystävien sekä rakkaiden harrastustensa parissa. Marjattaa on tosi ikävä, mutta syvä surukaan ei pysty peittämään kaikkia niitä hyviä muistoja, joita meillä Marjatasta on.

Matti Ahvenharju

Juhani Ilmarinen

Kirjoittajat ovat Marjatta Asikaisen puoliso ja ystävä